Με «όπλο» τη θεσμική θωράκιση

Με «όπλο» τη θεσμική θωράκιση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να υπολείπεται σε αξία και αποδόσεις από τις άλλες ώριμες αγορές της Ευρωζώνης, είναι όμως η μοναδική αγορά που έχει θεσμικά θωρακιστεί και είναι ισάξια της γαλλικής και ακόμη της αμερικανικής νομοθεσίας. H προσπάθεια που άρχισε το 2000 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει στο μεγαλύτερο κομμάτι ολοκληρωθεί.

Αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, που απορρέει από τα μέτρα θεσμικής θωράκισης, θα επιχειρήσουν να αναδείξουν ο πρόεδρος του XAA Παναγιώτης Αλεξάκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Γιώργος Ζανιάς, στην ημερίδα που διοργανώνουν στο Λονδίνο, μεθαύριο Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, οι 3 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι UBS, Credit Suisse First Βostoκαι SalomoΒrothers.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των δύο ανδρών στο υπουργείο, προκειμένου να καθοριστούν τα βασικά σημεία των ομιλιών τους προς τους ξένους επενδυτές στην αγγλική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η ανάδειξη της αναπτυξιακής υπεροχής της ελληνικής οικονομίας και η σταθερότητα που απορρέει από τη συμμετοχή της χώρας στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι το 2002 θα έχουν εφαρμοστεί στην ελληνική κεφαλαιαγορά και οι τελευταίες πινελιές που θα συμπληρώσουν τη Λευκή Βίβλο του XA. Τα κυριότερα μέτρα είναι: α) Οι αυτόματες δημοπρασίες, όπου εάν μία μετοχή εντοπιστεί να έχει χαμηλή εμπορευσιμότητα και μεγάλη διακύμανση της τιμής, αυτομάτως θα αποσύρεται από τη συνεχή διαπραγμάτευση και θα εντάσσεται στη διαπραγμάτευση με δημοπρασίες, β) ο Κεντρικός Αντισυμβαλλόμενος είναι ένας θεσμός και πρόκειται για έναν οργανισμό νομικού δικαίου με αντικείμενο εργασίας να παρεμβάλλεται μεταξύ αγοραστή και πωλητή μετοχών, παραγώγων και όλων των προϊόντων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και γ) τα κριτήρια εμπορευσιμότητας αποτελούν άλλο ένα θεσμικό μέτρο και θα απευθύνονται σε όσες μετοχές δεν πληρούν συγκεκριμένα ποσοστά εμπορευσιμότητας, οι οποίες θα τίθενται στην κατηγορία χαμηλής εμπορευσιμότητας.

Τα υπόλοιπα μέτρα που θα συμπληρώσουν τη δέσμη μέτρων θα είναι α) ο πίνακας με τα κριτήρια ποιότητας που θα δημοσιεύσει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και θα συγκαταλέγονται όσες εισηγμένες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, β) οι διεθνείς συμμαχίες με χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, και τέλος η διαμόρφωση νέου τιμοκαταλόγου από τη μητρική εταιρεία EXAE για τις υπηρεσίες που προσφέρει το XAA προς τις εισηγμένες εταιρείες.

Τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει εκδήλωση υπό τον τίτλο «ημέρα διαφάνειας» στην Ελλάδα όπου θα παρουσιαστούν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα για τη θεσμική θωράκιση της κεφαλαιαγοράς ενώ το Νοέμβριο επίσης αναμένεται να υλοποιηθεί και το σχέδιο απομάκρυνσης του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΑΕ με τη διάθεση ποσοστού 30% στις εγχώριες τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή