Αναμένουν τα αποτελέσματα του β΄ 3μήνου

Αναμένουν τα αποτελέσματα του β΄ 3μήνου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στίγμα από τα αποτελέσματα των εταιρειών στο δεύτερο τρίμηνο αναμένουν τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο. Τα εταιρικά κέρδη, αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στις οικονομίες, ειδικά στις ΗΠΑ, είναι τα σημεία τα οποία θα επηρεάσουν καθοριστικά την από εδώ και πέρα πορεία των μετοχών.

Σταθεροποιητικά κινείται και η Σοφοκλέους μετά την απρόσμενη σημαντική άνοδο των τελευταίων εβδομάδων, ενώ η χθεσινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαρακτηρίστηκε «τεχνητή», αποτέλεσμα της αποκοπής μερισμάτων από πολλές εταιρείες. Μεταξύ αυτών ήταν και μετοχές όπως του OTE που υποχώρησε κατά 7,38% και της Ιντρακόμ (-4,17%), οι οποίες επηρεάζουν καθοριστικά τον Γενικό Δείκτη.

Το βέβαιο είναι ότι η Σοφοκλέους έχει «ζωντανέψει» έπειτα από μακρά περίοδο καχεξίας: χθες, κόντρα στις απώλεις του Γενικού Δείκτη, 175 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 141 που υποχώρησαν. Αξιοσημείωτη είναι η βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά, σημείο-κλειδί για τη συνέχεια. Επιπλέον το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται μικρή βελτίωση των μεγεθών των εισηγμένων εταιρειών -ειδικά στις τράπεζες, ενώ στις συζητήσεις των επαγγελματιών της αγοράς περιλαμβάνεται ολοένα και συχνότερα το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων κρίνουν ως ιδιαίτερα ικανοποιητική τη συμπεριφορά της αγοράς μετά τη σημαντική ενίσχυση των δεικτών και τα πολλαπλάσια κέρδη πολλών μετοχών, μεταξύ αυτών και των τραπεζικών μετοχών.

Ο κ. Φαίδων Ταμβακάκης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Trust, τονίζει την ανάγκη «αγρανάπαυσης» της αγοράς, προκειμένου να εκτιμηθούν τα νέα επίπεδα τιμών που έχουν σχηματιστεί. O κ. Ταμβακάκης υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία των εταιρειών κινήσεων που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα προβλέποντας ότι αυτές θα έχουν συνέχεια.

Υποτονικά κινούνται και τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία επίσης φαίνεται να «χωνεύουν» τα σημαντικά κέρδη που αποκόμισαν το τελευταίο τρίμηνο αναμένοντας τα στοιχεία που θα δώσουν κατεύθυνση για τη συνέχεια. Τις τελευταίες ημέρες ο Dow Jones παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, αντιδρώντας στα αντικρουόμενα στοιχεία που ανακοινώνονται για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, δημιουργώντας νευρικότητα και στην ευρώπη. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα των εταιρειών, η δημοσιοποίηση των οποίων αναμένεται σε περίπου δύο εβδομάδες.

Ολο αυτό το διάστημα τα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά «ποντάροντας» σε μια σταδιακή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και τη βελτίωση των μεγεθών των εταιρειών, αλλά και την τεράστια ρευστότητα που αναζητεί κάποιες θετικές αποδόσεις στο σημερινό -χαμηλών επιτοκίων- περιβάλλον.

Η αισιοδοξία που έχει σχηματιστεί βασίζεται σε προσδοκίες οι οποίες αν δεν επιβεβαιωθούν από τα στοιχεία θα κλονίσουν την ευφορία και θα προκαλέσουν ισχυρές αναταράξεις στις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι αναλυτές που δηλώνουν αισόδοξοι για την πορεία των αγορών αναγνωρίζουν ότι διεθνώς υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και αβεβαιότητες. Ωστόσο, αν η αισιοδοξία «υποστηριχτεί» από κάποια θετικά οικονομικά στοιχεία είναι βέβαιο ότι οι μετοχές θα φέρουν νέα σημαντικά κέρδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή