O ΔΗΚΤΗΣ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βιετνάμ» σε ημερίδα για εκσυγχρονισμό του κράτους

Σε ημερίδα που έγινε για τον εκσυγχρονισμό του κράτους εξελίχθηκε έντονη κόντρα ανάμεσα σε εκπροσώπους κλάδων και γενικών γραμματέων υπουργείων, που έχουν την ευθύνη διανομής των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ. «Σπρώξτε του διαγωνισμούς έργων», είπε ο Σπ. Βυζάντιος, πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιρειών Πληροφορικής (ΣΕΠΕ). «Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα είναι μηδενικό», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της LogicDIS κ. Γ. Κυριακόπουλος, που ήταν περισσότερο επιθετικός. «Δεν φταίει για όλα το κράτος», απάντησαν οι γραμματείς Νίκος Διακουλάκης (Ανάπτυξης), Γ. Καλογήρου (Κοινωνία της Πληροφορίας), Δημ. Γεωργαράκης (Τουρισμού). «Στο Β΄ ΚΠΣ έγιναν έργα πληροφορικής ένα δισ. ευρώ, αλλά δεν φαίνεται να δουλεύουν καλά. Εχουν ευθύνη και οι εταιρείες γι’ αυτό», υποστήριξε ο κ. Καλογήρου. Η συζήτηση πήρε «φωτιά», καθώς ο καθένας έβλεπε τα πράγματα από την πλευρά του. Ολα δείχνουν ότι οι κόντρες θα πάρουν διαστάσεις γιατί η φτώχεια φέρνει γκρίνια.

Αισιοδοξία… ΤΑΝΕΟ

Αν και η νέα οικονομία δεν είναι στο φόρτε της, το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (TANEO) ανακοίνωσε χθες την ίδρυση του πρώτου ελληνικού αμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών.

Η επωνυμία είναι Capital Connect Venture Parttners με αρχικό κεφάλαιο 24 εκατ. ευρώ. O θεσμός των επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα ξεκίνησε κάπως αργά και ειδικότερα όταν είχε αρχίσει να δύει διεθνώς το άστρο της νέας οικονομίας και των υπεραποδόσεων, που υπόσχονταν μέσω των κεφαλαιαγορών. Χώρες όπως το Ισραήλ και η Νορβηγία ξεκίνησαν την εφαρμογή των Venture Capital από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από την προηγούμενη έκρηξη των Χρηματιστηρίων. Στην Ελλάδα όχι μόνο ξεκινήσαμε αργά, αλλά δεν είναι και βέβαιο ότι έχουμε πείσει τους εαυτούς μας, ότι επιθυμούμε πραγματικά την ενδυνάμωση της ιδιωτικής οικονομίας.

Συνοδευτικά της ανάπτυξης

Απο συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα και επενδυτικά κίνητρα θα πρέπει να συνοδευθούν οι βασικοί άξονες του αναπτυξιακού νόμου για να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα, εκτιμά ο πρόεδρος του EBEA κ. Δρ. Φουντουκάκος, ο οποίος ωστόσο θεωρεί ότι βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Προτείνει ο αναπτυξιακός νόμος να συνοδευθεί από δέσμη μέτρων η οποία θα περιλαμβάνει την εξειδίκευση του φορολογικού καθεστώτος, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πάταξη της γραφειοκρατίας και της κρατικής διαφθοράς, τον περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών και την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, μεταφορών και εργασίας.

Για παράνομη ανάθεση έργου

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΟΣΕΓ) κατηγορώντας τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για παράνομη ανάθεση έργου στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Συγκεκριμένα, η ΠΟΣΕΓ ζητεί την παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να εξεταστεί η διαδικασία ανάθεσης στην ΠΑΣΕΓΕΣ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ του έργου της σύνταξης και κατάθεσης των δηλώσεων καλλιέργειας των παραγωγών ώστε οι τελευταίοι να εισπράξουν στη συνέχεια τα χρήματα των επιδοτήσεων. Η ΠΟΣΕΓ κατέθεσε αναφορά στον εισαγγελέα όπου αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έργο ανατέθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΠΑΣΕΓΕΣ με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, χωρίς διαγωνισμό, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εγγυήσεις για την καλή εκτέλεσή του και χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η ΠΟΣΕΓ μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την υπογραφή του μνημονίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ, απηύθυνε με ανακοίνωση Τύπου πρόσκληση σε φορείς και ιδιώτες να συμμετέχουν στη διαδικασία ως σύμβουλοι των παραγωγών στη συμπλήρωση των δηλώσεων καλλιέργειας, αλλά στη συνέχεια δεν απάντησε στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή