Προχωρούν σε επίσχεση εργασίας και αγωγές στη Χωναίος

Προχωρούν σε επίσχεση εργασίας και αγωγές στη Χωναίος

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα όρια της απόγνωσης βρίσκονται πλέον οι 150 εργαζόμενοι στην επιχείρηση Φλώρινα – Χωναίος, η οποία ουσιαστικά έχει διακόψει τη λειτουργία της από τις 20 Μαΐου. Εδώ και 10 ημέρες δεν έχει δώσει σημεία ζωής κανένα μέλος της διοίκησης της επιχείρησης, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, και ουδείς μπορεί να δώσει ασφαλείς πληροφορίες για την τύχη της άλλοτε κραταιάς εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν μισθούς από τον Σεπτέμβριο του 2002 και αφού εξήντλησαν πλέον όλα τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους, κατέληξαν στην απόφαση να προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα σε επίσχεση εργασίας, ενώ θα ακολουθήσουν αγωγές στα δικαστήρια, προκειμένου να διασφαλίσουν τουλάχιστον τα δεδουλευμένα. Ηδη, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 πλειστηριασμοί, ενώ στις 9 Ιουλίου πρόκειται να γίνει άλλος ένας για την εκποίηση της μονάδος της επιχείρησης, στο Γαλαρινό Θεσσαλονίκης, ύστερα από κατάσχεση της εταιρείας ΒΙΣ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες το σωματείο εργαζομένων στη Φλώρινα – Χωναίος, παρουσία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών και του ΕΚΘ, καταγγέλθηκε ότι η «αιμορραγία» της επιχείρησης ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, όταν η διοίκησή της διοχέτευσε 4 δισ. δρχ. για τη δημιουργία ανάλογης μονάδος στη Βουλγαρία, η οποία σήμερα αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία στη γειτονική χώρα. Ο πρόεδρος του σωματείου Δημ. Αλιστρατινός ανέφερε ότι η Alpha Bank έχει προσημειώσει το σύνολο της περιουσίας της οικογένειας Χωναίου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η εταιρεία να πάρει κεφάλαια κινήσεως από άλλες τράπεζες. Ο Γ. Χωναίος μάλιστα δεν έχει δικαίωμα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, με συνέπεια να αδυνατεί να εισπράξει οφειλές από τρίτους, ύψους περίπου 300 εκατ. δρχ. Στους εργαζομένους χρωστά μισθούς ύψους 350 εκατ. δρχ.

Το σωματείο των εργαζομένων ζητεί να δοθεί πλέον μια οριστική λύση για την εταιρεία, αν χρειασθεί ακόμη και να κλείσει «για να δούμε και εμείς τι θα κάνουμε», όπως είπε ο κ. Αλιστρατινός.

Η Οικονομική «Κ» επικοινώνησε χθες αργά το βράδυ με τον αντιπρόεδρο της Φλώρινα – Χωναίος, Γ. Χωναίο, ο οποίος υποστήριξε ότι «είμαι κι εγώ θεατής των γεγονότων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή