Κινήσεις επενδυτικές και στεγαστικές από τα Ταμεία

Κινήσεις επενδυτικές και στεγαστικές από τα Ταμεία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πριν από τις τελικές υπογραφές βρίσκεται το Ταμείο Γεωργικών Συνεταιρισμών και η Ερμής Επιχειρήσεις Ακινήτων, όσον αφορά την αγορά κτιρίου γραφείων της τελευταίας. Επειτα από διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών, οι δύο πλευρές κατέληξαν στο τελικό τίμημα, ύψους 4,38 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο Γεωργικών Συνεταιρισμών πρόκειται να εγκατασταθεί στο κτίριο των 1.650 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δημ. Τσόχα και Αν. Σούτσου και έχει ολοκληρωθεί από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Εκτός από το Ταμείο Γεωργικών Συνεταιρισμών που προχώρησε σε αυτήν την αγορά αποκλειστικά για τη στέγασή του, το ΤΣΑΥ, ένα από τα μεγαλύτερα Ταμεία, ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο τις πρώτες του επενδυτικές κινήσεις στην αγορά ακινήτων. Κατόπιν σχετικών διαγωνισμών, προχωρεί στην αγορά δύο ακινήτων εισοδημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δύο ακίνητα το ΤΣΑΥ

Στην Αθήνα, πρόκειται να αγοράσει αντί ποσού 6 εκατ. ευρώ περίπου, το κτίριο γραφείων της Εγνατίας Τράπεζας επί της Λεωφ. Συγγρού. Βάσει των όρων της συμφωνίας, η Εγνατία θα παραμείνει στο ακίνητο ως μισθωτής, εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το ΤΣΑΥ.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, το ταμείο επέλεξε την αγορά μέρους του κτιρίου γραφείων και καταστημάτων Porto Center, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία κ. Μεντεκίδη. Το τελικό τίμημα ανήλθε σε 4,4 εκατ. ευρώ για συνολική επιφάνεια 3.080 τ.μ. από τα συνολικά 6.500 τ.μ. Το κτίριο βρίσκεται σε μία από τις ανερχόμενες, εμπορικά και επιχειρηματικά, οδούς της Θεσσαλονίκης, την 26ης Οκτωβρίου. Επί της ίδιας οδού, έχει κατασκευαστεί το κτίριο γραφείων και καταστημάτων «Λιμάνι» από τον όμιλο ΓΕΚ-Ερμής, ενώ αναμένεται να υλοποιηθεί και η επένδυση ενός ακόμα κτιρίου γραφείων από τον όμιλο Πειραιώς. H επιφάνεια που αγοράστηκε είναι μισθωμένη σε σειρά επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και η EFG Eurobank Ergasias. Παράλληλα, στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας του βρίσκεται το τελικό κείμενο, που θα μορφοποιηθεί σε εγκύκλιο και θα επιχειρεί να θέσει κάποιους βασικούς κανόνες, που οφείλουν να ακολουθούν τα Ταμεία, με στόχο την καλύτερη απόδοση των κεφαλαίων τους και την αποφυγή έκθεσής τους σε μεγάλο ρίσκο, που υπάρχει ακόμα και στην αγορά ακινήτων.

Συντηρητικές νόρμες

Η επενδυτική προσέγγιση θα ακολουθεί τις πλέον συντηρητικές νόρμες που διέπουν τις επενδύσεις σε ακίνητα (γερμανικό μοντέλο). Για παράδειγμα, το ανώτατο ποσοστό που μπορεί να επενδυθεί σε ακίνητα (με βάση την αντικειμενική τους αξία) δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 25% των συνολικών επενδύσεων των Ταμείων, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή