Προχωρεί το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

Προχωρεί το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρώτιστο στόχο την πολεοδόμηση της έκτασης των 450 στρεμμάτων που αγόρασε έναντι 7 εκατ. ευρώ από την ΑΓΕΤ Ηρακλής, συνεχίζει την προσπάθεια δημιουργίας του Πάρκου των Εταιρειών Υψηλής Τεχνολογίας, η Τεχνόπολη Ακρόπολις A.E. H εταιρεία, η οποία έχει συσταθεί για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου, οριστικοποίησε πρόσφατα την απόκτηση -με τη μορφή ανέκλητου συμβολαιογραφικού προσυμφώνου- της έκτασης στις Αφίδνες (κοντά στα Κιούρκα), ενώ η αποπληρωμή της προς την ΑΓΕΤ θα γίνει με δόσεις του 1,4 εκατ. ευρώ έκαστη, αρχής γενομένης από τις 30/9 του τρέχοντος έτους και μέχρι την 30/6/2008.

H έκταση των 450 στρεμμάτων με τον χαρακτήρα της αγροτικής γης βρίσκεται στο 26ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας και απέχει 2,5 χλμ. από τον σταθμό του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Περί τα 150 στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί ως δασική έκταση, αλλά οι 134 εταιρείες που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Ακρόπολις A.E. και πρόκειται να εγκατασταθούν στο Πάρκο, δεν πρόκειται να ανεγείρουν εγκαταστάσεις στα συγκεκριμένα τμήματα του οικοπέδου.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 145 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει του αρχικού σχεδίου, πρόκειται να κατασκευαστούν κτίρια γραφείων και κοινόχρηστοι χώροι, επιφάνειας από 100.000 έως 120.000 τ.μ., οι οποίοι θα φιλοξενούν περί τους 7.000 εργαζόμενους και 1.000 επισκέπτες ημερησίως. Στο Πάρκο, θα περιλαμβάνονται περί τα 20.000 τ.μ. εμπορικά εκμεταλλεύσιμων χώρων, από τους οποίους η εταιρεία φιλοδοξεί να εξοικονομεί κεφάλαια για την κάλυψη των εξόδων συντήρησης. Αυτοί οι χώροι περιλαμβάνουν εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, εστιατόρια και ορισμένα καταστήματα για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και την εκμετάλλευσή τους θα αναλάβει η Πάρκο Ακρόπολις Εκμεταλλεύσεις Χώρων A.E., που θα διαδεχθεί το σημερινό εταιρικό σχήμα. Στο Πάρκο θα περιλαμβάνονται και γήπεδα τένις, μπάσκετ, όπως επίσης και κολυμβητήριο.

Στόχος της Ακρόπολις A.E. είναι το έργο να παραδοθεί εντός του 2006, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την πολιτική βούληση των αρμόδιων υπουργείων (Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας). H εταιρεία επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο τον φάκελο που θα της εξασφαλίσει τον χαρακτήρα ΒΕΠΕ (Βιοτεχνικό Πάρκο), με αποτέλεσμα να χωροθετηθεί η περιοχή και να λάβει επιδότηση ύψους 35% για τα έξοδα υποδομών (δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμού και αποχέτευσης), το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 29 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των σκέψεων της Ακρόπολις A.E. είναι η κατασκευή του έργου με τη μορφή της αντιπαροχής, παρέχοντας στον κατασκευαστή τη δυνατότητα να λάβει μέρος στην εκμετάλλευση των εμπορικών χώρων. Παράλληλα, αναμένεται να προταθεί η ενοποίηση της έκτασης με γειτονικές γαίες, με στόχο να δημιουργηθεί ένα Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κι Ευαισθητοποίησης, αυξάνοντας το μέγεθος της συνολικής παρέμβασης σε 1.200 στρέμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή