Διεύρυνση ελλείμματος και ανησυχία για την αύξηση των τιμών χονδρικής

Διεύρυνση ελλείμματος και ανησυχία για την αύξηση των τιμών χονδρικής

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικοί οικονομικοί δείκτες ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, δυστυχώς με περισσότερο αρνητικές παρά θετικές ειδήσεις. H οικονομική εμπιστοσύνη έμεινε στάσιμη τον Ιούνιο στην Ελλάδα μόνο και μόνο επειδή εξισορρόπησαν δύο ακραίες τάσεις – σημαντική ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αλλά και μεγάλη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Οι τιμές χονδρικής δεν προοωνίζονται τίποτα καλό στο μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς σημείωσαν αύξηση 2,4% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σε μια περίοδο που φαίνεται ότι το λιανικό εμπόριο έχει ανακτήσει την ικανότητα να περνάει αυξήσεις στον καταναλωτή. Τις ανησυχίες ενισχύουν και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για την πιστωτική επέκταση, που πάντως αφορούν τον Απρίλιο. Τέλος, τα δημόσια οικονομικά δεν πηγαίνουν καλά, καθώς οι δαπάνες αυξάνονται ταχύτερα από τον κυβερνητικό στόχο και τα έσοδα βραδύτερα, με αποτέλεμα τη μεγάλη διεύρυνση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Αναλυτικότερα, η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα εμφάνισε διπλή εικόνα τον Ιούνιο. O δείκτης, όπως τον καταγράφει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, εμφανίστηκε αμετάβλητος, αλλά αυτό οφείλεται σε δύο αντίρροπες τάσεις. H αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών βελτιώθηκε σημαντικά (+3 μονάδες για τον σχετικό δείκτη εμπιστοσύνης), με τον ταχύτερο ρυθμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αντίθετα, η απαισιοδοξία των καταναλωτών επιδεινώθηκε επίσης σημαντικά (-5 μονάδες για τον σχετικό δείκτη εμπιστοσύνης), καταγράφοντας επίσης ρεκόρ αλλά αρνητικό αυτή τη φορά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των παραγγελιών κατά έξι μονάδες. Βελτιωμένος ήταν και ο δείκτης προσδοκώμενων παραγγελιών κατά 1 μονάδα. Σημαντική πτώση κατέγραψε ο δείκτης εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ, αντιθέτως, σημαντική ήταν η βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τομέα του λιανεμπορίου. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης σημείωσε ελαφρά αύξηση 0,2 μονάδων τον Ιούνιο, ενώ η αύξηση στη Ζώνη του Ευρώ ήταν 0,1 μονάδα. H σημαντικότερη βελτίωση καταγράφτηκε στη Γερμανία (0,4 μονάδες) και στη Βρετανία (0,3). Αντιθέτως, η μεγαλύτερη πτώση εμφανίστηκε στη Σουηδία (-0,8), στη Φινλανδία (-0,5) και στην Ολλανδία (-0,4).

O δείκτης προσδοκώμενων παραγγελιών αυξήθηκε σημαντικά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιρλανδία (7 μονάδες) και στη Γαλλία (5), ενώ η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Φινλανδία (-19) και στη Σουηδία (-13). Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σταων αποθέματα μεταποιημένων προϊόντων που αυξήθηκαν απότομα στις δύο αυτές χώρες. Πρόκειται για την τρίτη συνιστώσα του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Εκτός από την Ελλάδα, μεγάλη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφτηκε και στο Λουξεμβούργο, ενώ, αντίθετα, τη μεγαλύτερη βελτίωση εμφάνισαν η Γερμανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία (3 μονάδες).

Τιμές χονδρικής

Με ρυθμό 2,4% σε ετήσια βάση αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής τον Μάιο προκαλώντας ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Πάντως, σε μηνιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών χονδρικής σημείωσε πτώση 0,3% τον Μάιο έναντι του Απριλίου. O μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2002 – Μαΐου 2003 παρουσίασε αύξηση 1,6%. H εξέλιξη των τιμών χονδρικής προσφέρει μια ένδειξη για την κατεύθυνση που θα κινηθεί και ο δείκτης τιμών καταναλωτού, δηλαδή ο πληθωρισμός. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του Δελτίου Οικονομικής Συγκυρίας της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν επιτάχυνση της ιδιωτικής πιστωτικής επέκτασης τον Απρίλιο. Κατά το μήνα αυτό η πιστωτική επέκταση αυξήθηκε κατά κατά 17,9% έναντι 17,2% τον Μάρτιο. Η συνολική πιστωτική επέκταση ήταν 4% τον Απρίλιο έναντι 3,5% τον Μάρτιο και 5,2% τον Φεβρουάριο. Ταχύτατη παρέμεινε η αύξηση των χορηγήσεων καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων (29,8% τον Απρίλιο έναντι 31% τον Μάρτιο). Σημαντική επιτάχυνση παρουσίασε ο ρυθμός αύξησης της χορήγησης δανείων προς τη βιομηχανία και διαμορφώθηκε στο 13,8% τον Απρίλιο από 9,5% τον Μάρτιο.

Δημοσιονομικό έλλειμμα

Αύξηση κατά 75% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τους πρώτους πέντε μήνες του 2003, εκτινασσόμενο στα 6,7 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Η διεύρυνση του ελλείμματος οφείλεται τόσο στην αύξηση των δαπανών όσο και στη μείωση των εσόδων. Οι δαπάνες αυξήθηκαν με ρυθμό 12,3% έναντι στόχου 5,2%, ενώ τα έσοδα μόνο κατά 2,8% έναντι στόχου 5,6%. Με αυτά τα δεδομένα, ο Τακτικός Προϋπολογισμός εμφανίζεται να έχει διαθέσει σε πέντε μήνες το 52% των πόρων που έχει στη διάθεσή του για το σύνολο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το 47% των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού κατευθύνεται στις αποδοχές προσωπικού και το 31% σε επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων. Οι δυσκολίες στην απορρόφηση των πόρων τόσο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης όσο και του υπολοίπου του B΄ ΚΠΣ αποτυπώνονται στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που μειώθηκαν κατά 68% και περιορίστηκαν στα 613 εκατ. ευρώ στους πρώτους πέντε μήνες του 2003 έναντι 1,9 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή