H ομορφιά της Νεφερτίτης με DR της Canon

H ομορφιά της Νεφερτίτης με DR της Canon

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηφιακό σύστημα ραδιογραφίας της Canoχρησιμοποιείται σε μούμια που θεωρείται ότι είναι η πασίγνωστη βασίλισσα της Αιγύπτου, Νεφερτίτη.

Η αποστολή που χρηματοδότησε το γνωστό τηλεοπτικό κανάλι Discovery Channel πιστεύεται ότι βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη στιγμή για την παγκόσμια ιστορία, χάρη στο πρώτο στον κόσμο φορητό ψηφιακό σύστημα ραδιογραφίας (DR) που εφηύρε η Canon: την ανακάλυψη της μούμιας της εκπάγλου καλλονής βασίλισσας της Αιγύπτου, Νεφερτίτης. Η Canon, πρωτοπόρος σε συστήματα απεικόνισης παραχώρησε το συγκεκριμένο σύστημα ακτινογράφησης το οποίο θεωρείται το βέλτιστο μέσο πιστοποίησης της αυθεντικότητας και προέλευσης ενός ευρήματος χωρίς κίνδυνο καταστροφής του.

Το μοναδικό στον κόσμο φορητό μοντέλο ακτινογράφησης CXDI-31 που διαθέτει η Canoκαι που χρησιμοποιήθηκε από την αποστολή, με επικεφαλής τον Dr JoanFletcher, επέτρεψε στον ίδιο και το επιτελείο του να ελέγξουν το εσωτερικό του τάφου, εξασφαλίζοντας την επί τόπου φωτογράφηση των άγνωστων μουμιοποιημένων σωμάτων που κείτονταν στον τάφο KV35, στην πασίγνωστη Κοιλάδα των Βασιλέων του Λούξορ, τον βασιλικό τόπο ταφής της αρχαίας Αιγύπτου.

Στο παρελθόν, τα σώματα που ανακαλύπτονταν έπρεπε να ανασυρθούν από τους τάφους τους, να μεταφερθούν σε νοσοκομεία όπου διέθεταν συμβατικές συσκευές ακτίνων Χ, το φιλμ των οποίων έπρεπε σε πρώτη φάση να εμφανιστεί, ώστε σε επόμενο στάδιο να μπορέσει να μελετηθεί σε βάθος. Η τεχνολογία επίπεδου αισθητήρα ακτίνων Χ που υιοθετεί η Canoεπέτρεψε στην ομάδα των επιστημόνων που συμμετείχαν στην αποστολή να κατασκευάσουν επί τόπου ένα τρισδιάστατο μοντέλο του σκελετού ταυτόχρονα με μια λεπτομερή αναπαράσταση του εσωτερικού του.

Η Canoδιαθέτει τεχνολογία αιχμής που επιτρέπει την παραγωγή διαγνωστικών εικόνων υψηλής ποιότητας και μοναδικής ευκρίνειας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη φορητότητα του μηχανήματος, την ανθεκτικότητά του και τη δυνατότητα άμεσης εμφάνισης και προβολής των εικόνων, αποτέλεσε τους κύριους λόγους για τους οποίους η αποστολή των Αιγυπτιολόγων εμπιστεύτηκε ένα τόσο σημαντικό και δύσκολο εγχείρημα στα χέρια της Canon.

Στα μάτια των έκπληκτων αρχαιολόγων και επιστημόνων που συμμετείχαν, ακριβώς 3 δευτερόλεπτα μετά το σκανάρισμα του τάφου εμφανίστηκαν στον ειδικό υπολογιστή ελέγχου της Canoψηφιακές εικόνες υψηλής ανάλυσης. Χάρη στο σύστημα CXDI-31 της Canon, ο Dr. Fletcher και το επιτελείο του, αποτελούμενο από ακτινολόγους, χημικούς αρχαιολόγους, ειδικούς σε θέματα διατήρησης των ευρημάτων και μελετητών πρωτόγονων ανθρώπινων υπολειμμάτων και οστών, είχαν τη δυνατότητα να εστιάσουν σε σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως κοσμήματα που συνόδευαν τους νεκρούς καθώς επίσης και λεπτομέρειες στις τρίχες των μαλλιών τους. Τις εικόνες αυτές μπόρεσαν στη συνέχεια να μεγεθύνουν, χωρίς ουσιαστική απώλεια στη λεπτομέρεια.

Οι ψηφιακές παραγόμενες απεικονίσεις αποκάλυψαν σπάνιες χρυσές χάντρες εντός της σπασμένης θωρακικής κοιλότητας της νεκρής, οι οποίες, λόγω κατασκευαστικής τεχνοτροπίας, καταδείκνυαν ότι ανήκαν σε μέλη ισχυρής βασιλικής οικογένειας. Πιστεύεται ότι ο τάφος είχε λεηλατηθεί σε παλαιότερους χρόνους και οι χάντρες ήταν ό,τι είχε απομείνει από τα κτερίσματα που συνόδευαν τη νεκρή στην τελευταία κατοικία της. Το γεγονός ότι πρόκειται για γυναίκα καθίσταται σαφές από την ανατομία της πυέλου. Οι ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης αποκάλυψαν σκολίωση, ενώ οι φθαρμένες επιφύσεις του σκελετού αποδείκνυαν ότι ανήκε σε ενήλικα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Dr Fletcher, η αποστολή έχει πλέον στη διάθεσή της την πλήρη σειρά ακτινογραφιών και για τις τρεις μούμιες που βρίσκονταν θαμμένες στον ίδιο τάφο. Ετσι, μπορούν πλέον να διαπιστωθούν οι οικογενειακές τους σχέσεις, να αποδειχθούν στοιχεία αναφορικά με την κατάσταση της υγείας τους και να διαπιστωθούν τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατό τους. «Ακτινογραφώντας τη μούμια που πιστεύω ότι είναι η Νεφερτίτη, μπορούμε να έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να ανακατασκευάσουμε το υπέροχο πρόσωπο της πασίγνωστης για την ομορφιά της βασίλισσας της Αιγύπτου».

Η τεχνολογία απεικόνισης με ακτίνες Χ έχει ήδη εφαρμοστεί σε παλαιότερες αποστολές σε αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους κυρίως στη δεκαετία του 1960 όταν οι ακτινογραφίες χρησιμοποιήθηκαν στους τάφους των Τουταγχαμών. Το 1970 η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε στα κρανία δύο εκ των τριών σωμάτων που βρέθηκαν θαμμένα στον τάφο KV35. Είναι η πρώτη φορά που η ψηφιακή τεχνολογία αιχμής της Canoχρησιμοποιείται σε ανάλογο εγχείρημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή