ΑΝΑΛΥΣΗ – EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

ΑΝΑΛΥΣΗ – EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Επιτροπής Χάραξης Νομισματικής Πολιτικής των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια κατά 25μβ σε σχέση με 50μβ που ανέμενε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς καθώς και η δήλωση της Επιτροπής που συνόδευσε την απόφαση αυτή, η οποία ήταν αισθητά πιο αισιόδοξη όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας σε σχέση με τη δήλωση της Fed στις 6 Μαΐου, στην προηγούμενη συνεδρίασή της, αποτέλεσαν το έναυσμα για να επανεστιάσει η αγορά την προσοχή της στα θεμελιώδη στοιχεία και στις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της διεθνούς οικονομίας. Συγκεκριμένα, ενώ η δήλωση του Μαΐου χαρακτήριζε τις τότε επικρατούσες συνθήκες στα μέτωπα της παραγωγής και της αγοράς εργασίας ως «απογοητευτικές» η δήλωση του Ιουνίου έκανε λόγω για σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά εργασίας, ενίσχυση της κατανάλωσης και σημαντική βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Επίσης, η δήλωση του Ιουνίου προχώρησε ένα επιπλέον σημαντικό βήμα σε σχέση με αυτήν του Μαΐου, επιβεβαιώνοντας ότι η πρόσφατη υποχώρηση των γεωπολιτικών κινδύνων, η «χαλαρή» στάση της νομισματικής πολιτικής και η συνέχιση των ισχυρών ρυθμών παραγωγικότητας είδη παρέχουν σημαντική υποστήριξη στην οικονομική δραστηριότητα. Οσον αφορά εξελίξεις στο μέτωπο του γενικού επιπέδου τιμών: η δήλωση της FOMC της 25ης Ιουνίου συμφωνώντας με αυτή στις αρχές Μαΐου θεωρεί την πιθανότητα εκδήλωσης κάποιας διατηρήσιμης πτώσης του γενικού επιπέδου τιμών από τα είδη χαμηλά τρέχοντα επίπεδα ελαφρώς υψηλότερη από την πιθανότητα ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων στο ορατό μέλλον σηματοδοτώντας πρόθεση (bias) για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εάν οι συνθήκες το απαιτούν. Παρ’όλα αυτά η δήλωση του Ιουνίου προχώρησε ένα περαιτέρω βήμα υποδηλώνοντας δέσμευση της επιτροπής ότι ο προβληματισμός σχετικά με τους κινδύνους αποπληθωρισμού θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής στο ορατό μέλλον.

Η αλλαγή αυτή που χαρακτήρισε την δήλωση της Fed έχει ωφελήσει σημαντικά το δολάριο και αναμένεται ότι βραχυπρόθεσμα θα συνεχίσει να στηρίζει το αμερικανικό νόμισμα. Παράλληλα, έχει επιδράσει αρνητικά στα αμερικανικά αλλά και στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα παρ’ όλο που στην Ευρωζώνη έχει δημοσιευτεί πρόσφατα μία πλειάδα αδύναμων στοιχείων και στις ΗΠΑ εξακολουθούμε να βλέπουμε μεικτές ενδείξεις όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Συγκεκριμένα την εβδομάδα που μας πέρασε τα σημαντικότερα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις ΗΠΑ ήταν τα εξής: όσον αφορά αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, είδαμε ότι υπήρχε συρρίκνωση στον βιομηχανικό τομέα στις ΗΠΑ τον Ιούνιο για τέταρτο συνεχή μήνα σε αντίθεση με ανάπτυξη που ανέμενε η αγορά αφού ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας ISM παρέμεινε κάτω από το επίπεδο του 50. Επίσης, υπήρξε αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ το μήνα Ιούνιο στο 6,4% στα υψηλά εννέα ετών σε σχέση με το 6,2% που ανέμενε η αγορά. Οσον αφορά θετικές εξελίξεις, η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκε το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ η δημοσίευση του δείκτη ISM για τον τομέα των υπηρεσιών υπέδειξε ισχυρή ανάκαμψη στον μη-βιομηχανικό τομέα τον Ιούνιο.

Στην αγορά συναλλάγματος, ενώ είδαμε έντονη μεταβλητότητα στο δολάριο την εβδομάδα που μας πέρασε λόγω της δημοσίευσης των παραπάνω μικτών οικονομικών στοιχείων υπερίσχυσε η αισιοδοξία της αγοράς για τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και η ισοτιμία ευρώ/δολάριο την Παρασκευή διαπραγματευόταν στο 1.1465 έναντι του ευρώ μακριά από το υψηλό της εβδομάδας στο 1.1610, διατηρώντας τα επίπεδα κάτω από το 1.1500 που για πρώτη φορά μετά από ενάμιση περίπου μήνα κατάφερε να σπάσει εν αναμονή της απόφασης της Fed. Σε αντίθεση, σε σχέση με το γιεν το δολάριο δεν κατάφερε να διατηρήσει υψηλά δύο μηνών πάνω από το 120 που σημείωσε την περασμένη Δευτέρα αφού σημαντικά κέρδη στο χρηματιστήριο του Τόκιο ώθησαν το γιεν σε υψηλότερα επίπεδα. Η άνοδος του ιαπωνικού νομίσματος περιορίστηκε από τις ανησυχίες της αγοράς για πιθανή παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών στην αγορά συναλλάγματος. Την Παρασκευή το μεσημέρι το δολάριο/γιεν βρισκόταν στο 118.06. Το γιεν διατηρούσε τα πρόσφατα κέρδη του έναντι του ευρώ την Παρασκευή και η ισοτιμία ευρώ/γιεν διαπραγματευόταν στο 135.42 μακριά από τα υψηλά όλων των εποχών πάνω από το 140. Η στερλίνα βρισκόταν στο 0.6870 την Παρασκευή έχοντας ανακτήσει έδαφος από τα χαμηλά της εβδομάδας στο 0.6988 καθώς η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 3.75% την συνεδρίασή της την ερχόμενη εβδομάδα. Σημαντικό σημείο αντίστασης αποτελούσε το 0.6865. Βορειότερα, η απόφαση της Riksbank στην Σουηδία να μειώσει τα επιτόκια κατά 25μβ την Παρασκευή αποτέλεσε έκπληξη για ένα μεγάλο μέρος της αγοράς και είχε συνέπεια την άνοδο της ισοτιμίας ευρώ/σουηδική κορόνα στο 9.1878 σε σχέση με το 9.1615 την προηγούμενη μέρα αλλά η πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων της Ευρωζώνης το τρέχον έτος περιόριζε τις απώλειες του σουηδικού νομίσματος. Τα θεμελιώδη στοιχεία θα παραμείνουν η βασική κινητήρια δύναμη των κύριων νομισμάτων στο ορατό μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή