Ο ΔΗΚΤΗΣ

8' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Σωκράτης, ο Φρόιντ και ο Νίτσε

Αρχισε ως εθνικός προμηθευτής. Συνέχισε ως εθνικός προπονητής και άρχων του τζόγου. Αυτοχρίσθηκε εθνικός δικαστής αλλά και παραψυχολόγος, αν και μπέρδεψε τη φροϊδική θεωρία με την παραψυχολογία. Ξεσπάθωσε κατά των εθνικών μιζαδόρων και προβλέπω ότι του χρόνου θα λειτουργήσει και ως εθνικός σεξολόγος (μετά την παραψυχολογία υπάρχει και ο τομέας της σπουδαιότητας των ενστίκτων). Ισως, λοιπόν, να αναμένεται και μια ιστορική σύγκρουσή του με τον έχοντα τον τίτλο κ. Ασκητή…, αλλά γι’ αυτό ας περιμένουμε την επόμενη γενική συνέλευση.

Ο πρόεδρος της Intracom την περασμένη Δευτέρα με παραληρηματικό τρόπο από του βήματος της γενικής συνέλευσης, κοινώς χαρακτήρισε ψυχοπαθείς όσους δεν τον λιβανίζουν και όσους τολμούν να σκαλίζουν έργα και ημέρες!

Βεβαίως, δεν είμαστε ειδικοί, αλλά αντιληφθήκαμε ότι ο κ. Κόκκαλης ή διάβασε λάθος ό,τι του έγραψαν περί φροϊδισμού ή παρασύρθηκε με πιθανή συνέπεια τη δημιουργία και νέου διχασμού στους ψυχαναλυτικούς επιστημονικούς κύκλους.

Εμείς, για να διευκολύνουμε τον φίλτατο πρόεδρο στην ευκολότερη ψυχοπροσέγγιση των τεκταινομένων θα του συνιστούσαμε να αρχίσει με πιο light αναγνώσματα από τον Νίτσε, μέσω του εξαιρετικού βιβλίου του IrviValom με τίτλο «Οταν έκλαψε ο Νίτσε».

Στο εισαγωγικό σημείωμα, το βιβλίο στο οποίο περιγράφεται και η διαδρομή του Φρόιντ (που τον κυνήγησε ανελέητα η Γκεστάπο), μεταξύ άλλων επισημαίνεται:

«Η νιτσεϊκή ιδέα του Υπερανθρώπου αφορά το ξεπέρασμα των περιορισμών του εαυτού, την αξιοποίηση των προσωπικών δυνατοτήτων και την ανάληψη της προσωπικής ευθύνης απέναντι στη ζωή. O Υπεράνθρωπος αγαπά τη μοίρα του, την επιλέγει, αγκαλιάζει τα βάσανά του και τα μετατρέπει σε τέχνη και ομορφιά. Ετσι αποκτάει μια φιλοσοφική ψυχή και με αυτήν την έννοια αντιπροσωπεύει το επόμενο στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης. O άνθρωπος, κατά τον Νίτσε, οφείλει να κατακτήσει τον εαυτό του μέσα από μια διαδικασία αυτοπραγμάτωσης. Είναι δε χαρακτηριστικό το σύνθημά του: «Ο,τι δεν με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό»».

«Δύο μέτρα και σταθμά»

Εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο έχει δημιουργήσει στην αγορά ακινήτων η πρόσφατη πρωτοβουλία του υπ. Οικονομικών, για την παροχή σταθερού κι ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου στους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα. O λόγος είναι καταρχάς, ότι δεν αποσαφηνίζει το αν συμπεριλαμβάνονται και οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, καθώς αναφέρονται κυρίως οι επενδύσεις στον βιομηχανικό κλάδο. O κύριος λόγος διαμαρτυρίας, ωστόσο, εκφράζεται για τη δημιουργία «δύο μέτρων και σταθμών» στην αγορά, με την εύνοια που παρέχεται προς τις ξένες εταιρείες. Μέχρι σήμερα, ένα από τα μεγάλα «παράπονα» των εταιρειών real estate είναι το ασταθές επενδυτικό περιβάλλον, καθώς από τη στιγμή που ξεκινά ο προγραμματισμός μίας επένδυσης, π.χ. ενός εμπορικού κέντρου, μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής και της έναρξης της εκμετάλλευσής της – κι επομένως της απόσβεσης της επένδυσης – πολλά δεδομένα είθισται να διαφοροποιούνται (π.χ. πολεοδομικό καθεστώς, χρήσεις γης, επιτρεπόμενη δόμηση, φορολογία κ.ο.κ.).

Νέο προϊόν η Alpha Βank

Ενα νέο επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου της σειράς Alpha Bank Capital Guarantee Μεγίστης Αποδόσεως, παρουσίασε η Alpha Bank. Το νέο προϊόν προσφέρει την προοπτική υψηλής αποδόσεως, στην περίπτωση φυσικά ικανοποιήσεως ορισμένων συνθηκών στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αρχικό κεφάλαιο του επενδυτή.

Το προϊόν ALPHA BANK FTSE/ASE-20 Digital συνδέεται με το δείκτη FTSE/ASE-20TM του Χρηματιστηρίου Αθηνών και έχει διάρκεια έξι μηνών προσφέροντας τη δυνατότητα αποκομίσεως ετησιοποιημένης αποδόσεως 4,10% εφόσον η τιμή του δείκτη στη λήξη του προϊόντος είναι μεγαλύτερη κατά 5% ή περισσότερο της τιμής αυτού στην έναρξη. Το προϊόν είναι εγγυημένου κεφαλαίου και στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί η ανωτέρω προϋπόθεση για την παροχή αποδόσεως επιστρέφει στον επενδυτή το κεφάλαιο επενδύσεως. Οι εγγραφές για το νέο προϊόν θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003.

Το μέρισμα της Νεοχημικής

Την προσεχή Τετάρτη, 9 Ιουλίου, γίνεται η αποκοπή του δικαιώματος για το μέρισμα που θα διανείμει η νεοσεισηγμένη εταιρεία Νεοχημική και το οποίο είναι 0,0745 ευρώ ανά μετοχή. Εν τω μεταξύ, η επιχείρηση, επιχειρώντας την ενίσχυση της θέσης της στον τομέα των ρητινών και α΄ υλών για τη βιομηχανία χρωμάτων και βερνικιών, ιδρύει την εταιρεία «Ελληνικές Ρητίνες», την οποία θα ελέγχει κατά 99,9%. Παράλληλα, μέσω της θυγατρικής της «Λάμδα Λάμδα AEBE», προχώρησε στην εξαγορά μονάδας παραγωγής ρητινών που βρίσκεται στο Βαθύ Αυλίδος, ενώ έχει αποφασίσει την αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής της «Λάμδα ΠΑΚ», κατά 1,5 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας υγρών απορρυπαντικών και καλλυντικών.

Μεταλλευτικές και ΦΠΑ

Περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ επιστρεφόμενου ΦΠΑ παρακρατούνται από το Δημόσιο και δεν επιστρέφονται στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, λόγω των νέων χρονοβόρων και πολύπλοκων διαδικασιών που έχουν τεθεί με υπουργικές αποφάσεις. Αυτό υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι δημιουργείται σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις του κλάδου που είναι εξαγωγικές. Οπως διευκρινίζει ο ΣΜΕ, με τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις ανατρέπεται το ισχύον μέχρι σήμερα καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ, καθώς θέτουν χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες και υποχρεώσεις. Ο ΣΜΕ εκφράζει την άποψη ότι ο επιστρεφόμενος ΦΠΑ λόγω εξαγωγών έχει ήδη καταβληθεί στο Δημόσιο και είναι απόλυτα νόμιμα απαιτητός, σύμφωνα με τους Ν.1642 και Ν.2859. Ο ΣΜΕ προτείνει την αναστολή των συγκεκριμένων διατάξεων, την επαναφορά της προηγούμενης υπουργικής απόφασης και την άμεση σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των φορέων των επιχειρήσεων και των αρμοδίων στελεχών του υπουργείου Οικονομίας για την εξεύρεση, διατύπωση και νομοθετική ρύθμιση των διαδικασιών επιστροφής.

ΣΒΒΕ για Αναπτυξιακό

Θετικές αλλά και αρνητικές ρυθμίσεις περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που δόθηκε στη δημοισότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΒΒΕ. Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του Συνδέσμου επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις οριστικές απόψεις της ώς την επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και μετά την αποστολή του σχετικού προσχεδίου νόμου, ωστόσο σπεύδει να διατυπώσει ορισμένες αρχικές παρατηρήσεις. Ως ιδιαίτερα θετικό μέτρο κρίνεται η δυνατότητα δημιουργίας αφορολόγητου αποθεματικού ή φορολογικών συμβάσεων και προς τη θετική κατεύθυνση θεωρείται ότι βρίσκονται ορισμένες από τις προβλεπόμενες απλοποιήσεις διαδικασιών, με εξαίρεση την κατάρτιση της δυνατότητας τμηματικών καταβολών των επιχορηγήσεων και των ιδιαίτερα ανελαστικών ρυθμίσεων που αφορούν στις επενδύσεις στο εξωτερικό. Κανένα πρόσθετο μέτρο, εκτιμά ο ΣΒΒΕ, δεν λαμβάνεται για την ενίσχυση των περιοχών που παρουσιάζουν σημαντική οικονομική και κοινωνική υστέρηση. Η διάκριση παλαιών και νέων συνεχίζεται να υφίσταται Τα όρια ενισχύσεων σε σχέση με τον αριθμό εργασίας παραμένουν σοβαρό αντικίνητρο κατά το ΣΒΒΕ. Παράλληλα, η ελκυστικότητα του νόμου για τις ΜΜΕ μειώνεται σημαντικά.

Ανοδικά η Air Liquide

Σημαντική βελτίωση κερδών επέτυχε στην οικονομική χρήση του 2002 η Air Liquide Hellas, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των βιομηχανικών και ιατρικών αερίων. Ειδικότερα, τα καθαρά αποτελέσματά της διαμορφώθηκαν σε 3.692.818 ευρώ από 1.909.885 ευρώ το 2001, ενώ ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 32.700.211 ευρώ από 30.757.994 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 6%. Με τη νέα επένδυση ύψους 3,4 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής στο εργοστάσιο της Τανάγρας, η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης ενός σημαντικού έργου ανάπτυξης τόσο για τον ελλαδικό χώρο όσο και τον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων.

Επιβράβευση επιχειρήσεων

Ενα νέο πρόγραμμα επιβράβευσης επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών διαθέτει εδω και λίγες ημέρες η Alpha Bank. Πρόκειται για το Alpha Πένταθλον το οποίο προσφέρει δάνεια με τους καλύτερους όρους της αγοράς και με το πλεονέκτημα της επιστροφής του 10% των τόκων, ολοκληρωμένα ασφαλιστικά προγράμματα με έκπτωση επί των ασφαλίστρων, προηγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ευέλικτους λογαριασμούς καταθέσεων, καθώς και εταιρικές και προσωπικές κάρτες. Στο πλαίσιο του προγράμματος, κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας που συγκεντρώνει πέντε προϊόντα ή υπηρεσίες -επιλέγοντας ένα τουλάχιστον απο κάθε κατηγορία- αναδεικνύεται «Πενταθλητής» και επιβραβεύεται με ένα προϊόν επιλογής του. H επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορεί να επιλέξει ως έπαθλο, λογισμικά πακέτα για εμπορική διαχείριση ή και διαχείριση αξιογράφων της επιχειρήσεως, προγράμματα εταιρικής κινητής τηλεφωνίας χωρίς πάγιο τέλος και συμμετοχή σε ημερίδες εκπαιδεύσεως για θέματα λογιστικά, φορολογικά, πωλήσεων κ.α. Συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορούν να δηλώσουν όλες οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες σε οποιοδήποτε κατάστημα της τράπεζας.

«Μητέρα» προς εισαγωγή

Το «πράσινο φως» για την εισαγωγή του στην Κύρια Αγορά του X.A. έλαβε και το ιδιωτικό μαιευτήριο «Μητέρα», μία πολυμετοχική εταιρεία, στην οποία κανένας μέτοχος δεν ελέγχει ποσοστό μεγαλύτερο του 1% και τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονται σε 15,7 εκατ. ευρώ.

Το «Μητέρα» προωθεί πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα που θα υπερβαίνει τα 11 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα σχεδιάζει την επέκτασή του στον παθολογικό τομέα, την ίδρυση Ειδικού Κέντρου Μαστού και την ανανέωση και αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ετσι, η δημιουργία της Παιδιατρικής Κλινικής έχει ήδη ξεκινήσει και εκτιμάται ότι θα εγκαινιαστεί μέχρι το προσεχές φθινόπωρο. H νέα μονάδα, που θα έχει 108 κλίνες, απαίτησε τη δαπάνη 2 εκατ. ευρώ και αποτελεί αυτοχρηματοδοτούμενη επένδυση.

Η ίδρυση Γενικής Κλινικής, που θα έχει 353 κλίνες, θα αποτελέσει επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ.

Η δημιουργία Ειδικού Κέντρου Μαστού θα αποτελέσει επένδυση 3,5 εκατ. ευρώ. H ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού θα απαιτήσει τη δαπάνη 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ 1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στη βελτίωση των συστημάτων του μαιευτηρίου και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

Φέτος αναμένει κέρδη 13,9 εκατ. ευρώ, ενώ το 2002 ήταν 11,3 εκατ. ευρώ και 8,7 εκατ. ευρώ το 2001. O κύκλος εργασιών πέρυσι ενισχύθηκε κατά 9,8% και ανήλθε σε 48,8 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων διαμορφώθηκε σε 32,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,2 εκατ. ευρώ αποτελούν τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Μultirama και Γερμανός

Τη Microland Computer έβαλε ως εταιρεία του κ. Π. Γερμανού (βασικού μετόχου της ομώνυμης εισηγμένης) ο δαίμων αντί της Multirama σε δημοσίευμα της «K» στις 28 Ιουνίου. H Microland Computer βρίσκεται υπό την ομπρέλα του ομίλου Αltec.

Περί ψαριών και άλλων…

Επισημαίνοντας ότι η ωριμότητα χαρακτηρίζει πλέον τις «κεφαλές» του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, (εννοώντας πάντα τις εισηγμένες επιχειρήσεις και τη γνωστή τους δυσκολία να προχωρήσουν σε μεταξύ τους συγχωνεύσεις που θα επέφεραν ανακατατάξεις στις διοικητικές θέσεις), ο κ. Αρ. Μπελλές, πρόεδρος του Νηρέα, τόνισε ότι δεν αποκλείει τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος στον κλάδο, δεδομένου ότι οι σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών είναι πλέον καλές. Μάλιστα, ανέφερε ότι βλέπει θετικά τη συγχώνευση (επιτέλους) μεταξύ Σελόντα και Sea Farm, δήλωση πίσω από την οποία ενδεχομένως να κρύβεται και μία «σπόντα» για το μέλον της σχέσης του Νηρέα με τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες στην οποία ελέγχει ποσοστό 27%. Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία που δημιουργεί η κινητικότητα και εικόνα των αποφασισμένων επιχειρηματιών του πολύπαθου κλάδου, θα πρέπει οι επενδυτές να έχουν υπόψιν τους ότι κρύβονται και «παγίδες» στις συγκεκριμένες μετοχές και να μην ξεχνούν το σχετικά πρόσφατο παρελθόν… A! και κάτι άλλο, ακόμη και αν υλοποιηθούν τελικά οι επιδιωκόμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις στα ψάρια, ο κλάδος θα αρχίσει να αλλάζει προφίλ έπειτα από δύο χρόνια, ώστε να αφομοιωθούν μεταξύ τους οι εταιρείες και να ισορροπήσει το έδαφος από τους τριγμούς που πιθανόν αυτές να επιφέρουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή