Με διστακτικούς ρυθμούς εξελίσσεται το leasing στην ελληνική περιφέρεια

Με διστακτικούς ρυθμούς εξελίσσεται το leasing στην ελληνική περιφέρεια

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή αύξηση της παραγωγής, που πραγματοποιούν οι εταιρείες leasing στην ελληνική περιφέρεια, παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του 2002, τάση που διατηρείται και φέτος, ωστόσο το ενδιαφέρον για τη χρηματοδοτική μίσθωση είναι αισθητά μικρότερο συγκριτικά με την Αττική.

Κατά την τελευταία πενταετία, οι συμβάσεις leasing στην Αττική και την επαρχία διατηρούν σταθερή την αναλογία 70% να πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα και το υπόλοιπο 30% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο και από εκείνες που πραγματοποιούνται στην περιφέρεια, οι περισσότερες εντοπίζονται στη B. Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ενωσης Εταιρειών Leasing για την πορεία του κλάδου κατά το 2002, προκύπτει ότι το 61,25% των συμβάσεων που είναι συνολικής αξίας 941,1 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε στην Αττική. Το 18,03% ή 277,1 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε στη B. Ελλάδα, στην Κεντρική Ελλάδα ποσοστό 9,19% ή 141,2 εκατ. ευρώ και στην υπόλοιπη Ελλάδα 11,52% ή 177 εκατ. ευρώ. Στη B. Ελλάδα, εντονότερη παρουσία είχε η EFG-Eurobank Leasing και στην Κεντρική Ελλάδα η Alpha Leasing.

Το 2001, το 68,1% έγινε στην Αττική ή σε απόλυτα νούμερα 885,8 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η Βόρεια Ελλάδα με ποσοστό 15,4% ή 200,2 εκατ. ευρώ, η Κεντρική Ελλάδα με ποσοστό 7,1% ή 92,3 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 8,41% αντιστοιχεί στις συμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην υπόλοιπη επαρχία.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η αναλογία που καταδεικνύει τη γεωγραφική κατανομή των συμβάσεων leasing αν και δεν θα παρουσιάσει σημαντικές διαφοροποιήσεις στην τρέχουσα χρήση, ωστόσο αναμένεται ότι θα αυξηθεί το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων της επαρχίας για επενδύσεις στα πάγιά τους, αξιοποιώντας την απαλλαγή του Φόρου Μεταβίβασης σε ακίνητα επί των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί συμβάσεις sale and leaseback.

Βεβαίως το κεφάλαιο των συμβάσεων leasing για ακίνητα στην επαρχία είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με την Αθήνα, καθώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσελκύουν οι χρηματοδοτήσεις με leasing φορτηγών και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Δηλαδή, επί των συνολικών συμβάσεων leasing που πραγματοποιούνται ετησίως στη χώρα, το 30% αφορά την επαρχία και από το ποσοστό αυτό το 65% αφορά κινητό εξοπλισμό και μόνο το 35% αφορά ακίνητα.

Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμβάσεων συγκεντρώνεται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αποδίδεται από στελέχη της αγοράς του leasing στους εξής λόγους:

Πρόκειται για ένα θεσμό σχετικά καινούργιο για την ελληνική επενδυτική αντίληψη και δεδομένου ότι οι εταιρείες leasing δεν έχουν αναπτύξει δίκτυο υποκαταστημάτων στις μεγάλες επαρχιακές, επιβραδύνει την καθιέρωσή του και εκεί. Εξαίρεση αποτελούν οι μεγέλες εταιρείες του κλάδου, δηλαδή η EFG-Eurobank Leasing, η Alpha Leasing και η Πειραιώς Leasing που έχουν υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Ελλάδα και την Κρήτη. Βεβαίως, στη στρατηγική όλων των εταιρειών, είναι η προσσέγγιση των επενδυτών σε όλην την Ελλάδα, μέσω του δικτύου των μητρικών τραπεζών.

Αλλος σημαντικός παράγοντας που συγκρατεί την επέκταση του leasing στην επαρχία, είναι ότι οι περισσότερες μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια είναι ότι πρόκειται για επιχειρήσεις συγκριτικά μικρότερου μεγέθους που συνήθως επιλέγουν τραπεζικό δανεισμό και επίσης οι επενδύσεις στα πάγιά τους είναι συγκριτικά λιγότερες.

Ωστόσο, ο αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει το leasing ως εναλλακτική μέθοδος χρηματοδότησης επενδύσεων, που πρακτικά σημαίνει ότι επιδοτείται το επιτόκιο του μισθώματος.

Το προφίλ των εισηγμένων

Ανοδικά κινήθηκε από την αρχή του έτους ο δείκτης του κλάδου του leasing, παρά τη νευρικότητα που χαρακτήριζε την αγορά κατά τους πρώτους μήνες του έτους. Βασικός παράγοντας που επηρεάζει από την αρχή του έτους τη συμπεριφορά του επενδυτικού κοινού ως προς τις τρεις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου, είναι η επικείμενη συγχώνευση της Πειραιώς Leasing με την ETBA Leasing και η σχέση ανταλλαγής που θα προκύψει, την οποία η αγορά προεξοφλεί ότι θα είναι υπέρ της δεύτερης. Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και η υποχώρηση της μετοχής της Πειραιώς Leasing.

Ετσι, από την αρχή του έτους τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η ETBA Leasing που ενισχύθηκε κατά 27,1%, ακολουθεί η Alpha Leasing με κέρδη 19,8%, ενώ απώλειες 18,5% παρουσίασε η Πειραιώς Leasing.

Μάλιστα, αξιοσημείωτα μεγάλο όγκο συναλλαγών πραγματοποίησε η μετοχή της ETBA Leasing και μικρότερος είναι εκείνος της Πειραιώς Leasing, «συμπεριφορά» που είναι συνήθης στο ταμπλό από την αρχή του έτους και κυρίως από τέλος Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή