O ανασχηματισμός δεν «ακούμπησε» το X.A.

O ανασχηματισμός δεν «ακούμπησε» το X.A.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

M ουδιασμένη έως αδιάφορη μπορεί να χαρακτηρισθεί η συμπεριφορά της Σοφοκλέους απέναντι στον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε χθες το μεσημέρι. O Γενικός Δείκτης εκινείτο σε θετική τροχιά έως τη 1.00 το μεσημέρι με εξασθενημένη όμως τη συναλλακτική δραστηριότητα. Οταν ξεκίνησε ο υπουργός Τύπου την ανακοίνωση των ονομάτων, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης πέρασε σε αρνητικό έδαφος. Πάντως η αγορά έδειξε χθές ότι έχει χάσει τη φρεσκάδα και τη δυναμική των προηγούμενων εβδομάδων, αφού η δεύτερη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 μέχρι και τις 11 Ιουλίου, θα απορροφήσει σημαντική ρευστότητα από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Χρηματιστές και αναλυτές επισημαίνουν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται κοντά στα υψηλά επίπεδα του έτους, αλλά για να μπορέσει τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου να κινηθεί προς τις 2.000 μονάδες, χρειάζεται δύο βασικές παραμέτρους. H πρώτη παράμετρος είναι η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας καθώς η πτώση του ημερήσιου τζίρου κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ δεν είναι σύμμαχος για τη διατήρηση του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 1.930 με 1.950 μονάδες.

Η δεύτερη ουσιαστική παράμετρος είναι οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό στίβο. Το Χρηματιστήριο δεν μπορεί να αρκεσθεί μόνο στον γάμο των ΕΛΠΕ-Πετρόλα ή στις επικείμενες μετοχοποιήσεις του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Χρειάζεται επιχειρηματικές εξελίξεις οι οποίες όμως φαίνεται ότι έχουν καθυστερήσει και παρουσιάζουν στασιμότητα. Παράλληλα οι παράγοντες της αγοράς και ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένουν σαφή δείγματα της οικονομικής πολιτικής με την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Καλός ο αναπτυξιακός νόμος αλλά αν δεν γίνουν επενδύσεις, δεν θα έχει ουσία για την αγορά.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές και αυτό είναι που προβληματίζει την αγορά. Σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η ανεργία αναδεικνύεται σε μείζον διαρθρωτικό πρόβλημα και το δημόσιο χρέος αυξάνεται, ο ωφέλιμος πολιτικός χρόνος μειώνεται δραστικά. Στόχος βέβαια του κ. Χριστοδουλάκη είναι να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο από τις μετοχοποιήσεις, έτσι ώστε ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το πακέτο μέτρων για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι της τάξης των 400 με 500 εκατ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.946,70 μονάδες με απώλειες -0,28%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε κέρδη σε ποοστό +2,37%. H αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 115,3 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή