Το X.A. αναδεικνύεται σε «σίγουρο χαρτί» ψηφοθηρίας!

Το X.A. αναδεικνύεται σε «σίγουρο χαρτί» ψηφοθηρίας!

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολιτική… ασυλία» φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει το Χρηματιστήριο, μετά τις τελευταίες «πρωτοβουλίες» του πρωθυπουργού, οι οποίες το μόνο που σηματοδοτούν είναι… πρόωρη προσφυγή στις κάλπες!

Είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι ο κ. Σημίτης, στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, θα εστιάσει όλες του τις προσπάθειες σε μια εκστρατεία εντυπώσεων, έστω και αν απέτυχε παταγωδώς να προσδώσει τέτοια χαρακτηριστικά στον «πολύκροτο» και εν τέλει άκρως απογοητευτικό κυβερνητικό ανασχηματισμό!

Η χρηματιστηριακή αγορά πάγωσε κατ’ αρχήν την Παρασκευή, κατά την ανακοίνωση της σύνθεσής του «νέου» Υπουργικού Συμβουλίου: Πλήρης απογοήτευση και «πανηγυρική» διάψευση των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί μετά την αποπομπή Λαλιώτη, ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, προχωρώντας σε σαρωτικές αλλαγές.

Σε επίπεδο προσώπων, αλλά και πολιτικής λογικής, η «νέα» κυβέρνηση είναι τελικά… μία από τα ίδια. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό, σε σχέση με τις πληροφορίες που διαρρέονται, ότι δηλαδή η κυβέρνηση, στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, θα προχωρήσει σε «μεγάλες τομές» (!) κάτι δηλαδή που δεν έκανε με τα ίδια ακριβώς πρόσωπα, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η αίσθηση που κυριαρχεί στην αγορά είναι ότι το X.A. γυρίζει σελίδα, με κινητήριο μοχλό την επανεκίνηση του πολιτικού παιχνιδιού και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων, οι οποίες δημιουργούν προσδοκίες διεξόδου από το σημερινό πολιτικό και οικονομικό τέλμα. Ας μη γελιόμαστε! Οι προϋποθέσεις αυτές αναφέρονται ευθέως στην αυξημένη -πλέον- πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Και η όποια θετική αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς, στο εξής θα αντανακλάει, κυρίως, την προφανή πλέον προσδοκία πολιτικής λύσης στα σημερινά αδιέξοδα, με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού!

Από την πλευρά του το κυβερνών κόμμα είναι σαφές ότι θα επιχειρήσει, τους επόμενους μήνες, έναν αγώνα δρόμου στην προσπάθεια να καλύψει το χαμένο έδαφος και να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πλέον πολύ δύσκολα για τον πρωθυπουργό, ο οποίος «πέταξε» την Παρασκευή μια μεγάλη ευκαιρία, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που ο ίδιος είχε δημιουργήσει. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά δέσμιος των εσωκομματικών ισορροπιών και του στενού του περιβάλλοντος και «αιχμάλωτος» του φόβου για τομές και ριζοσπαστικές λύσεις!

Τι σημαίνουν οι τελευταίες

εξελίξεις για το Χ.Α.

Το μεγάλο ερώτημα για την αγορά αφορά τη θέση του Χρηματιστηρίου στο πλαίσιο των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων. Κατ’ αρχήν, τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει στον βαθμό που η στασιμότητα διαιωνίζεται και το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ασφυκτικό για τις επιχειρήσεις και την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η πεποίθηση που αρχίζει να διαμορφώνεται για πρόωρες εκλογές, αποτελεί… βούτυρο στο ψωμί για τη Σοφοκλέους! Γιατί το κυρίαρχο πρόβλημα του X.A. όλα τα τελευταία χρόνια έχει καθαρά πολιτικό υπόβαθρο και γιατί οι εκλογές προσφέρουν εκ των πραγμάτων διέξοδο, τροφοδοτούν προσδοκίες και ενσωματώνουν προϋποθέσεις τόνωσης του ψυχολογικού κλίματος.

Στην πραγματικότητα, το Χρηματιστήριο αναδεικνύεται τώρα σε «πολιτικό εργαλείο», όχι γιατί η πολιτική αντιπαράθεση διεξάγεται εσχάτως με όρους χρηματιστηριακούς, αλλά γιατί εμπεριέχει «λύσεις» στο επίπεδο της μάχης των εντυπώσεων και κατ’ επέκτασιν μπορεί να συνεισφέρει ψυχολογικά στηρίγματα στην προσπάθεια «αναζωογόνησης» της οικονομίας.

Παγωμάρα από τη «φούσκα» του ανασχηματισμού…

Η «φούσκα» του κυβερνητικού ανασχηματισμού προκάλεσε κατ’ αρχήν παγωμάρα στην αγορά και μεγάλη απογοήτευση, καθώς ο κ. Σημίτης έδωσε για λίγα 24ωρα πριν από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής, την αίσθηση ότι θα τολμήσει!

Το «σοκ» αυτό μπορεί… παρ’ όλα αυτά, με την πάροδο των ημερών, να ξεπεραστεί. Ομως, κανείς δεν πιστεύει, σήμερα, ότι θα μπορέσει η «νέα» κυβέρνηση (όσο και αν το επιδιώξει) να εμφανίσει ένα διαφορετικό πρόσωπο στην προσέγγιση των μεγάλων προβλημάτων που αναφέρονται στους όρους που διαμορφώνουν τα σημερινά δεδομένα, στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας.

Η «αναπαλαίωση» της κυβέρνησης δεν φρόντισε καν να λειάνει τα επιχρίσματα. Και εν τέλει, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει ούτε αυτήν τη φορά να υπερβεί τις αδυναμίες, την κόπωση, την εγωπάθεια, την αλαζονεία και την ανικανότητα. Μας έχει δείξει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά και δεν είναι σε θέση να υπερβεί τις αδυναμίες του παρελθόντος, την εσωστρέφεια και την εξάρτηση που τη χαρακτηρίζουν. Παρόλο που η ιδέα ενός νέου αναπτυξιακού νόμου με φορολογικές τομές, για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, την οποία παρουσίασε προ ημερών ο υπουργός Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκης, είχε εκληφθεί κατ’ αρχήν (παρά τα κενά της) ως πρόθεση που σηματοδοτούσε αλλαγή πορείας στην οικονομία.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, σε συνδυασμό με τις αποφασιστικές κινήσεις του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την αναδόμηση-υποβάθμιση του κομματικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι προσδοκίες που ενθάρρυνε για εκτεταμένη ανανέωση του κυβερνητικού επιτελείου, χαρακτηρίστηκαν προμηνύματα μιας μελετημένης και καλά σχεδιασμένης προσπάθειας, να εγκαταλειφθεί η αδράνεια, να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υιοθετηθούν πιο αποτελεσματικές διαδικασίες στην άσκηση του κυβερνητικού έργου.

Εκλογές, το γερό χαρτί της Σοφοκλέους!

Οπως εξελίχθηκε η κατάσταση, δεν πρέπει να περιμένουμε σπουδαία πράγματα. Ετσι κι αλλιώς η κυβέρνηση εκτός του ότι είναι δέσμια του «παρελθόντος», έχει εναντίον της και το χρόνο! Και κατ’ ανάγκην, θα περιοριστεί σε επιφανειακές κινήσεις εντυπώσεων, ποντάροντας όχι στην ουσία (που θέλει συνέπεια, αγωνία και προσπάθεια) αλλά στη βιτρίνα!

Στο σημείο αυτό εντοπίζουν πολλοί παράγοντες της αγοράς και την ιδιαίτερη θέση του X.A. στο πλαίσιο της συνολικότερης στρατηγικής που θα επιχειρήσει να ακολουθήσει η κυβέρνηση με στόχο τις εκλογές.

Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη έχουν προετοιμαστεί κάποιες κινήσεις στην κατεύθυνση αυτήν, οι οποίες στοχεύουν κατά βάση στη Σοφοκλέους. Αφορούν συγκεκριμένα εταιρικές αναδιαρθρώσεις και κάποιες νέες πρωτοβουλίες «μετοχοποιήσεων» με πιο «φιλελεύθερα» στοιχεία και χαρακτηριστικά, με την προσδοκία ότι η αναθέρμανση του X.A. (η οποία έτσι κι αλλιώς υπηρετείται αρκετές εβδομάδες τώρα), μπορεί να μεταδώσει αισιοδοξία γενικότερα, επανακινητοποιώντας την κατανάλωση και την παραγωγική δραστηριότητα.

Ολα αυτά βεβαίως αποτελούν σχέδια επί χάρτου, τα οποία μάλιστα θα επιδιωχθούν βεβιασμένα, υπό το πρίσμα, αφ’ ενός των απογοητευτικών «νέων» κυβερνητικών δεδομένων και αφ’ ετέρου της πολλαπλής πίεσης που υφίσταται η κυβέρνηση από την έλλειψη χρόνου, την απουσία «κουλτούρας» αποτελεσματικής διαχείρισης και διαρθρωτικών αλλαγών, την εμφανή «κόπωση» και τη γενικευμένη ηττοπάθεια που επικρατεί στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος.

Ουσιαστικά από τούδε και στο εξής το πολιτικό παιχνίδι θα γίνει με όρους προεκλογικούς! Το X.A. με τις δυσβάσταχτες υποθήκες που έχει βαρύνει σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος, αναδεικνύεται σε «σίγουρο χαρτί» ψηφοθηρίας!

Από την άλλη πλευρά, όμως, έχει στα υπέρ του και το γερό χαρτί των πρόωρων εκλογών. Οσο ενισχύεται η πεποίθηση ότι βαδίζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο θα ενδυναμώνεται η Σοφοκλέους. Για τον απλό λόγο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη ελπίδα για λύση του πολιτικού και οικονομικού αδιεξόδου και για ξεκαθάρισμα της σημερινής αρρωστημένης κατάστασης!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή