O ΔΗΚΤΗΣ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O γενναιόδωρος υπουργός και το Ταμιευτήριο…

Το υπουργείο Αιτωλοακαρνανίας (sorry κατά κόσμον υπουργείο Μεταφορών-Επικοινωνιών) τελικά δεν ανασχηματίσθηκε και ο περιχαρής υπουργός Χρ. Βερελής αποφάσισε να κάνει δώρα και εκτός της εκλογικής του περιφέρειας. Ετσι, ο καλός υπουργός άρχισε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, του οποίου είναι πολιτικός προϊστάμενος. Χθες, λοιπόν, διεμήνυε ότι, αφού το εκσυγχρόνισε και το μετέτρεψε σε ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με κέρδη που ξεπέρασαν πέρυσι και τα 200 εκατ. ευρώ, καλό είναι πλέον το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να περάσει στην εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Υποθέτω ότι ο κ. Βερελής τη γενναιοδωρία του οποίου δεν δύναμαι να αμφισβητήσω, μάλλον κάνει πάσα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στον κ. Χριστοδουλάκη για να οργανωθεί από τον ίδιο και με ευθύνη του το μεγάλο deal. Που μπορεί να ξεκινήσει με μικρού βεληνεκούς συγχώνευση με έτερο τραπεζικό ίδρυμα (εισηγμένο στο X.A.) και να συνεχιστεί με υψηλότερο παίγνιον με κάποιον μεγάλο του χώρου που αναζητεί ρευστότητα και καταθέσεις. Ισως πάλι ο κ. Βερελής να σπεύδει να «δωρίσει» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στον κ. Χριστοδουλάκη προτού η πολιτική εποπτεία του αφαιρεθεί διά νόμου!

Διπλασιασμός για Citibank

Σε διπλασιασμό του μεριδίου της στην ελληνική τραπεζική αγορά και αύξηση των καταστημάτων της από 50 σε περίπου 100 σκοπεύει να προχωρήσει η αμερικανική τράπεζα Citibank έως το 2005 ή 2006. Αυτό ανέφερε χθες ο CEO για τις δραστηριότητες της τράπεζας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Ζαν-Πολ Βοτρόν. Τα περισσότερα νέα καταστήματα θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε κάποιες μεγάλες πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας. «Εχουμε σημαντικά περιθώρια να επεκταθούμε στην ελληνική αγορά», είπε ο κ. Βοτρόν, που τόνισε, πάντως, ότι αυτό δεν σημαίνει μόνο αύξηση των καταστημάτων, αλλά και των δραστηριοτήτων μέσα και από τα ήδη υπάρχοντα καταστήματα και τις νέες υπηρεσίες (τηλεφωνική εξυπηρέτηση, τραπεζική μέσω Ιντερνετ κ.λπ.). Χωρίς να το αποκλείσει ρητά, ο κ. Βοτρόν είπε ότι η επέκταση θα γίνει οργανικά και όχι με εξαγορά ελληνικής τράπεζας. Ιδιαίτερη έμφαση πρόκειται να δοθεί στη «διαχείριση περιουσίας» (wealth management) και την εξυπηρέτηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Ο… Αγιος Κουλούρης

Επειδή οι καταναλωτές απέκτησαν και τον… Αγιο τους, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Κίμωνα Κουλούρη ότι αυτοανακηρρύσσεται σε «προστάτη των καταναλωτών και της νοικοκυράς», ας μας επιτρέψει να του θυμήσουμε δύο – τρία πράγματα. Οι εκτιμήσεις των ειδικών για το 2003 δεν προβλέπουν καλύτερη πορεία του πληθωρισμού έως το τέλος του έτους, για τρεις λόγους: την υψηλότερη αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (στο σύνολο της οικονομίας) σε σχέση με το 2002, την ταχύτερη αύξηση φέτος των ονομαστικών αποδοχών, καθώς και την επιβράδυνση της ανόδου της παραγωγικότητας κατά το τρέχον έτος. Οσον αφορά στο τι θα συμβεί με τον πληθωρισμό το 2004, έτος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και παράλληλα κατ’ εξοχήν προεκλογικό έτος(!) μπορεί εύκολα κανείς να το προβλέψει…

Ο ανταγωνισμός στα νήματα

Περίπου στο μισό έχουν περιορισθεί την τελευταία εικοσαετία τα αδράχτια στη νηματουργία, ως συνέπεια του έντονου ανταγωνισμού που δέχονται τα ελληνικά προϊόντα από τρίτες χώρες, όπως Πακιστάν, Ινδία αλλά και Τουρκία. Ετσι, σήμερα, λειτουργούν περί τα 750.000 με 800.000 αδράχτια, από 1,5 εκατ. που λειτουργούσαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ωστόσο, από τους βιομήχανους του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας σημειώνεται ότι η μείωση αυτή δεν συνεπάγεται ανάλογη υποχώρηση και στο σύνολο της παραγωγής, καθώς από τα αδράχτια που λειτουργούν σήμερα, τα περισσότερα είναι σύγχρονης τεχνολογίας με μεγαλύτερες ταχύτητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή