Ξεκινά σήμερα η δημόσια εγγραφή του ΟΠΑΠ

Ξεκινά σήμερα η δημόσια εγγραφή του ΟΠΑΠ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορίστηκε το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών του ΟΠΑΠ μεταξύ 8,50 ευρώ και 9,70 ευρώ για τη δημόσια εγγραφή που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή 11 Ιουλίου 2003. H δημόσια εγγραφή θα γίνει μέσω συνδυασμένης προσφοράς του 24,45% του Οργανισμού με δημόσια εγγραφή σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, οι μετοχές που θα διατεθούν είναι οι εισηγμένες στο Χ.Α. μετοχές του ΟΠΑΠ, τις οποίες κατέχει σήμερα το Δημόσιο μέσω της ΔΕΚΑ.

Τη μεθεπόμενη Δευτέρα 14 Ιουλίου θα ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης της μετοχής.

Στους μη θεσμικούς επενδυτές και στους εργαζομένους της ΟΠΑΠ, οι οποίοι θα διακρατήσουν τις μετοχές που απέκτησαν στη διάρκεια της δημόσιας εγγραφής για διάστημα έξι μηνών, θα διανεμηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο μία δωρεάν μετοχή για κάθε 10 μετοχές, με μέγιστο αριθμό 200 δωρεάν μετοχές ανά επενδυτή.

Επίσης, οι μετοχές που θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση στους εργαζόμενους της ΟΠΑΠ θα έχουν ένα ποσοστό έκπτωσης 10% επί της τιμής διάθεσης.

Οι θεσμικοί και μη θεσμικοί επενδυτές, κάτοχοι ευρωπρομετόχων 1998-2003 και προμετόχων 2001-2004, που θα ανταλλάξουν τους μετοχοποιήσιμους τίτλους τους με μετοχές, θα τύχουν έκπτωσης της τάξης του 5% επί της τιμής διάθεσης των μετόχων της διεθνούς και εγχώριας προσφοράς. Το σύνολο των μετοχών προς διάθεση με τη συνδυασμένη προσφορά ανέρχονται σε 68.300.000 κοινές ονομαστικές μετοχές.

Ωστόσο, το ελληνικό Δημόσιο θα παραχωρήσει στους αναδόχους δικαίωμα προαίρεσης (greenshoe option) για τη διάθεση μέχρι 9.700.000 επιπρόσθετων μετοχών σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης. Αν το δικαίωμα προαίρεσης ασκηθεί πλήρως, το σύνολο των προσφερόμενων μετοχών θα ανέλθει σε 78.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές.

Το ελληνικό Δημόσιο έχει ορίσει τις Alpha Finance, Citigroup, Credit Suisse First Boston, EFG Telesis Finance και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος από κοινού γενικούς συντονιστές της συνδυασμένης προσφοράς.

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε αύξηση 25,6% του κύκλου εργασιών στο α΄ εξάμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Για το β΄ τρίμηνο του 2003, η αύξηση του τζίρου του Οργανισμού ανήλθε στο 15,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή