O ΔΗΚΤΗΣ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανάκριβα τα ακίνητα, λένε οι ξένοι επενδυτές

Δύο από τα ισχυρότερα και πιο φημισμένα ονόματα στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων βρέθηκαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες στην Ελλάδα, συνδυάζοντας τις διακοπές τους στα κυκλαδίτικα νησιά και τα σχέδια που έχουν για μπίζνες στην ελληνική αγορά, με προτεραιότητα το real estate. Τα αποτελέσματα, όμως, των πρώτων επαφών που είχαν και η διερεύνηση κυρίως που έκαναν για τις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά, όπως μου μεταφέρθηκε από επίσημα χείλη. Και οι δύο μεγαλοεπενδυτές του παγκόσμιου συστήματος θεώρησαν ότι η ελληνική αγορά ακινήτων είναι ήδη υπερτιμημένη και αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα υπάρξει η μεγάλη διόρθωση. O κύκλος, εξάλλου, των προσδοκιών σε σχέση με το 2004, αλλά και των πολύ φθηνών επιτοκίων χορηγήσεων, εκ των πραγμάτων -μετά πέντε ή δέκα μήνες το αργότερο- τελειώνει…

Το κτίριο του ΔΟΛ

Υπεγράφη χθες η σύμβαση ανάμεσα στον όμιλο ΓΕΚ-Ερμής και τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη για την πώληση του ακινήτου της πρώτης επί της Λεωφόρου Μιχαλακοπούλου. Το τίμημα ανήλθε σε 24,78 εκατ. ευρώ, προσφέροντας στη ΓΕΚ-Ερμής υπεραξία της τάξεως των τριών εκατ. ευρώ. Στο ακίνητο προβλέπεται να μεταστεγαστεί το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών του ΔΟΛ. Πρόκειται για το κτίριο όπου στεγαζόταν επί χρόνια το υπουργείο Ανάπτυξης και ανήκε στην ιδιοκτησία (απ’ όπου αγόρασε η ΓΕΚ) της Εθνικής Τράπεζας. O αρχικός στόχος ήταν να εξαγορασθεί το ακίνητο από ξενοδοχειακή επιχείρηση, κάτι που διακήρυσσε σε «πηγαδάκια» και ο υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας για την προσέλκυση ξένων επενδυτών κ.λπ. Οι δυσκολίες ίσως που εμφάνισε το σχετικό εγχείρημα (κυρίως χρονικές, αφού η ενδιαφερόμενη Rosewood δεν προλάβαινε την προθεσμία των Ολυμπιακών Αγώνων) υποχρέωσαν σε αλλαγή των αρχικών σχεδίων!

Η Moody’s για τράπεζες

«Ισως πρόκειται μόνο για την αρχή», σχολίασε η αναλύτρια της εταιρείας πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Ελίζαμπεθ Τζάκσον-Μουρ αναφερόμενη στις πρόσφατες αναβαθμίσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank από τον διεθνή οίκο. Βεβαίως, διευκρίνισε ότι το σχόλιο αφορούσε τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και όχι κάτι που πρόκειται να γίνει πολύ σύντομα. H κ. Τζάκσον, που μίλησε στην «K» κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, είπε ότι η πτωτική τάση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών δεν είναι ανησυχητική, καθώς απλώς τα περιθώρια κέρδους συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά, αλλά πρόσθεσε ότι οι βασικές προκλήσεις είναι η αύξηση των εσόδων εκτός τόκων, ο έλεγχος του κόστους και η αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερβολικού προσωπικού.

Οι εκτιμήσεις για ΟΤΕ

Αν και η μετοχή του OTE είναι φθηνή σε σχέση με τον πανευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό κλάδο, η επίδοσή της είναι χαμηλότερη από το σύνολο της αγοράς. Τι φταίει; Ενδεχομένως απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια για τη στρατηγική της εταιρείας και περισσότερη δράση τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται η επενδυτική τράπεζα MorgaStanley σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Στην ίδια έκθεση τίθεται η τιμή-στόχος στα 12,10 ευρώ και σύσταση «equal weight» (δηλαδή, αναμένεται επίδοση της μετοχής στα επίπεδα της αγοράς κατά τους επόμενους 12-18 μήνες). O διεθνής οίκος τονίζει ότι «ο OTE έχει αποτύχει να διαβεβαιώσει την αγορά σχετικά με τα σχέδιά του για τη Ρουμανία», όπως και να δώσει ξεκάθαρες εκτιμήσεις για την πορεία των μεγεθών του το 2004. Τέλος, προσθέτει ότι, αν και η δραστηριότητα του OTE στη Ρουμανία προκαλεί πλήθος ερωτημάτων, η μεγαλύτερη ανησυχία προκύπτει από τις εξελίξεις στη σταθερή τηλεφωνία στην ελληνική αγορά, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή