O ΔΗΚΤΗΣ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κρύβουν οι πεντάωρες υπουργικές συνεδριάσεις;

Ημέρες ’83 ήρθαν χθες στο μυαλό των οικονομικών συντακτών. Τότε που οι οικονομικοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ συνεδρίαζαν πέντε και έξι ώρες, λες και επρόκειτο να εκπονήσουν το περίφημο πενταετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη της σοβιετικής οικονομίας. Αρχιζαν τη συνεδρίαση στις 11 π.μ., θα τα πούμε κατά τις 2 μ.μ. έλεγε στους δημοσιογράφους ο Γεράσιμος Αρσένης, τελικώς η σύσκεψη τελείωνε στις 5 μ.μ. και η συνέντευξη Τύπου άρχιζε στις 6 μ.μ. Χθες, η σύσκεψη των οικονομικών υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον K. Σημίτη, ξεκίνησε στις 10 το πρωί με την άφιξη του Νίκου Χριστοδουλάκη για να τερματιστεί περί τις 2.30 το μεσημέρι. Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ήταν, όπως φαίνεται, το κυρίαρχο των συζητήσεων, με το δεδομένο ότι μπορεί να διευκολύνουν την κυβέρνηση και βεβαίως το Χρηματιστήριο. Τουλάχιστον αυτό αποτελεί ουσιαστική διαφορά σε σχέση με το ’83. Αρκεί να υπάρξουν αποτελέσματα. Γιατί κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων έγιναν τότε σωρηδόν. Ιδιωτικοποιήσεις δεν βλέπουμε…

Η περιπέτεια των ΕΛΠΕ

Μια και μιλάμε για πωλήσεις επιχειρήσεων και αποκρατικοποιήσεις, να επισημάνουμε και ένα «καραμπινάτο» τριτοκοσμικό γεγονός με θύμα τα δικά μας Ελληνικά Πετρέλαια. O πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Τσουγκάνοβιτς, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ιδρύσει νέο μεγάλο κρατικό διυλιστήριο στη χώρα του. Εκπληξη! O ίδιος είχε προχωρήσει στην πώληση της Yugopetrol, στο πλαίσιο όπως έλεγε των αποκρατικοποιήσεων, της ανάγκης εξυγίανσης της αγοράς και της προσέλκυσης ξένων επενδυτών στο Μαυροβούνιο. Τα ΕΛΠΕ αγόρασαν ως γνωστόν το (πρώην) κρατικό μονόπωλιο, τώρα θα έχουν και «καλή» παρέα… Βεβαίως έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται και δικαίως τονίζει η διοίκηση της εταιρείας ότι θα προσφύγει άμεσα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν είναι υπερβολή αυτό που υποστηρίζουν πολλοί επιχειρηματίες, ότι ακόμη απαιτούν μεγάλη προσοχή οι επενδύσεις στα Βαλκάνια.

Τα δάνεια των νοικοκυριών

Κατά 300% αυξήθηκε στην πενταετία 1997-2002 ο δανεισμός των νοικοκυριών στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος από το 7,8% του ΑΕΠ το 1997, έφθασε στο 22,3% το 2002. Εντυπωσιακή αναμφίβολα αύξηση, που μεταφράζεται σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου των δανείων προς τα νοικοκυριά, εάν υπολογίσει κανείς ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε την ίδια περίοδο περίπου κατά 20%. H εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην σημαντική υποχώρηση των επιτοκίων χορηγήσεων, η οποία ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό τους δανειζομένους, των οποίων αυξήθηκαν σημαντικά οι δυνατότητες χρηματοδότησης με χαμηλό κόστος χρήματος και με σημαντική μείωση του βάρους του παλαιού τους χρέους. Οι τράπεζες με τη σειρά τους παρουσίασαν μια σειρά νέων ευέλικτων χρηματοδοτικών προϊόντων, τα οποία καλύπτουν όλο το εύρος των αναγκών της αγοράς. Σημειώνεται πως και ο δανεισμός των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα επεκτάθηκε την ίδια περίοδο από το 29,9% του ΑΕΠ σε ποσοστό 38,9%. Συνολικά, δηλαδή, το 2002 η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα ως ποσοστό του ΑΕΠ έφθανε το 61%.

Σχέσεις με την Αίγυπτο

Ενα ακόμη βήμα στις επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις με την Αίγυπτο, αποτελεί η συγκρότηση του Ελληνο – Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποίησε κιόλας την πρώτη του γενική συνέλευση με τη συμμετοχή της πρέσβειρας της Αιγύπτου Dr Magda Shahin. Οπως πληροφορηθήκαμε, εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο που ανέδειξε πρόεδρο του Συμβουλίου τον βιομήχανο Πάνο Ζερίτη της Χαρτοποιίας Θράκης. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο (πολύ δραστήριος) Μίλτος Κωνσταντινίδης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, γενικός γραμματέας ο κ. Μάχερ Μιτύας και ταμίας ο κ. K. Μαντικόπουλος. Σύμβουλοι οι κ. I. Τρικάρδος, A. Λυχναράς και Στ. Δουζίνας, διευθυντικό στέλεχος της Τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή