Ανοίγει τον δρόμο η επιτυχία της μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ

Ανοίγει τον δρόμο η επιτυχία της μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική και σημαδιακή είναι η επιτυχία που σημείωσε η δεύτερη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ, η οποία δείχνει να συνάδει με το γενικότερο κλίμα ανάκαμψης του ελληνικού Χρηματιστηρίου και αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος των επενδυτών για ελληνικές μετοχές.

Μέχρι χθες νωρίς το απόγευμα, το αποτέλεσμα της τριήμερης δημόσιας εγγραφής, που ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, είχε καταδείξει υπερκάλυψη κατά 2,1 φορές, των αιτούμενων από το ελληνικό Δημόσιο 700 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στη διάθεση πρόσθετου ποσοστού 24,45% στον ΟΠΑΠ.

Η αίσθηση που υπήρχε χθες το απόγευμα είναι ότι το ποσοστό υπερκάλυψης της δημόσιας εγγραφής θα ανέβαινε ακόμη υψηλότερα με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των στοιχείων των εγγραφών που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η επιτυχία της νέας μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ και κυρίως το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Σοφοκλέους και στις διεθνείς αγορές ανοίγουν τον δρόμο στην κυβέρνηση για νέες μετοχοποιήσεις τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από τον ΟΛΠ, για τον οποίον οι δημόσιες εγγραφές, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα γίνουν από 22 – 25 Ιουλίου.

Οπως είναι γνωστό, το εύρος τιμής διάθεσης των μετοχών του ΟΠΑΠ είναι από 8,50 έως 9,70 ευρώ, ενώ τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η τελική τιμή διάθεσης.

Οι μετοχές που θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση στους εργαζόμενους του Οργανισμού θα έχουν έκπτωση 10%, ενώ οι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές, κάτοχοι ευρωπρομετόχων 1998 – 2003 και προμετόχων 2001 – 2004, που θα ανταλλάξουν τους μετοχοποιήσιμους τίτλους τους με μετοχές ΟΠΑΠ, θα έχουν έκπτωση 5% επί της τιμής διάθεσης της διεθνούς και εγχώριας προσφοράς.

Το σύνολο των μετοχών προς διάθεση με τη συνδυασμένη προσφορά είναι 68.300.000, ωστόσο, λόγω της επιτυχίας της δημόσιας εγγραφής, θεωρείται βέβαιο ότι το Δημόσιο θα διαθέσει επιπλέον 9.700.000 μετοχές, ανεβάζοντας το σύνολο των προσφερομένων μετοχών σε 78.000.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή