Μεγάλο ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ από το εξωτερικό

Μεγάλο ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ από το εξωτερικό

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επιτυχία της δημόσιας εγγραφής της τρίτης μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ, αποτέλεσμα του μεγάλου ενδιαφέροντος από το εξωτερικό.

Η εγγραφή υπερκαλύφθηκε κατά 6,5 φορές και είναι χαρακτηριστικό ότι το εγχώριο σκέλος της εγγραφής καλύφθηκε κατά 4 φορές, ενώ η διεθνής κατανομή υπερκαλύφθηκε κατά 8 φορές!

Η τιμή διάθεσης των μετοχών καθορίστηκε στα 9,44 ευρώ, πολύ κοντά στα «υψηλά», καθώς το εύρος τιμής είχε οριστεί μεταξύ 8,50 και 9,70 ευρώ. Το μεγάλο ενδιαφέρον ώθησε στα ύψη και τα έσοδα του Δημοσίου, το οποίο συγκέντρωσε κεφάλαια άνω των 720 εκατ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 600 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι διατέθηκε το 24,45% των μετοχών του ΟΠΑΠ, που αντιστοιχεί σε 78.000.000 μετοχές, εκ των οποίων 298.420 μετοχές καλύφθηκαν από την ιδιωτική τοποθέτηση στους υπαλλήλους της εταιρείας.

Η μεγάλη επιτυχία της δημόσιας εγγραφής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική βελτίωση του κλίματος στα χρηματιστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και στην πολύ καλή πορεία της εταιρείας.

Και όταν οι αγορές έχουν διάθεση… «ανταποδίδουν»: Ετσι το καλό χρηματιστηριακό κλίμα έφερε την εντυπωσιακή επιτυχία του ΟΠΑΠ, και με τη σειρά της η επιτυχία του ΟΠΑΠ έφερε νέα εντυπωσιακά κέρδη στη Σοφοκλέους! H μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε με κέρδη 5,31% και συναλλαγές 3,9 εκατ. μετοχών ενώ ο Γενικός Δείκτης του X.A. έκλεισε στις 2.041,99 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3,25%.

Ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται και η «ποιότητα» των νέων μετόχων του ΟΠΑΠ. Συμμετείχαν εκατοντάδες χαρτοφυλάκια από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες «πρωτοεμφανίστηκαν» περί τα 280 επενδυτικά ξένα funds εκ των οποίων μόλις 1% αφορά hedge funds.

Η εγχώρια προσφορά χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση καθώς υποβλήθηκαν πάνω από 31.000 αιτήσεις από ιδιώτες επενδυτές με αποτέλεσμα την υπερκάλυψη της προσφοράς κατά 2 φορές. Αμόκ επικράτησε μεταξύ των εγχωρίων θεσμικών επενδυτών, η ζήτηση των οποίων υπερκάλυψε το κομμάτι που τους αντιστοιχούσε κατά 12 φορές!

Συνολικά, 36,5% των μετοχών της συνδυασμένης προσφοράς κατανεμήθηκαν στην εγχώρια προσφορά και 63,5% σε διεθνείς επενδυτές.

Σημειώνεται ότι οι ιδιώτες επενδυτές που συμμετείχαν στη δημόσια εγγραφή δικαιούνται μία δωρεάν μετοχή για κάθε δέκα μετοχές (με ανώτατο όριο τις 200 μετοχές ανά επενδυτή) που απέκτησαν κατά τη δημόσια εγγραφή υπό την προϋπόθεση ότι θα τις διακρατήσουν τουλάχιστον για διάστημα έξι μηνών. Οι μετοχές που διατέθηκαν αναμένεται να είναι στη διάθεση των επενδυτών προς διαπραγμάτευση την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή