Σκοπιμότητες και ενστάσεις απειλούν τους διαγωνισμούς

Σκοπιμότητες και ενστάσεις απειλούν τους διαγωνισμούς

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω άγριου παρασκηνίου, πιέσεων και ενστάσεων προχωρούν δύο από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς της «Αθήνα 2004», συνολικού ύψους περί τα 90 εκατ. ευρώ. Τόσο στον πρώτο διαγωνισμό, που αφορά τα λεγόμενα overlays (προσαρμογές στις εγκαταστάσεις ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές της ΔΟΕ), όσο και στον δεύτερο, που αφορά την προμήθεια λυόμενων κερκίδων και εδράνων για τα γήπεδα, συμμετέχουν ηχηρά ονόματα.

Δέκα κοινοπραξίες κατέθεσαν προσφορές στο διαγωνισμό για τα overlays (προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ) που αφορά την προμήθεια τεντών, οικίσκων και άλλων αντικειμένων, ο οποίος τελικώς είναι ένας για το σύνολο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Εχει, όμως, χωριστεί σε τρία τμήματα εγκαταστάσεων και θα επιλεγούν τρεις διαφορετικοί ανάδοχοι για κάθε τμήμα. Πιο συγκεκριμένα, αν ένας από τους δέκα υποψηφίους αναλάβει ένα από τα τρία τμήματα, δεν θα μπορεί να διεκδικήσει τα υπόλοιπα δύο.

Στο διαγωνισμό για τις κερκίδες (προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ) κατατέθηκαν εννέα προσφορές από κοινοπραξίες και μετά τη διαδικασία προεπιλογής έχουν παραμείνει πέντε όμιλοι στη διεκδίκηση του έργου.

Το γεγονός ότι μεταξύ των υποψηφίων περιλαμβάνονται ακόμα και εταιρείες που -σύμφωνα με ενστάσεις υποψηφίων- βρίσκονται υπό πτώχευση ή εταιρείες που ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο των έργων (π.χ. παραγωγοί διαφημιστικών ταινιών) αλλά και οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε αρκετούς εκ των διεκδικητών. Χαρακτηριστικό του παρασκηνίου είναι η προεπιλογή κοινοπραξίας (στο διαγωνισμό για τις κερκίδες) παρά το γεγονός ότι «σε κάποιες φωτοτυπίες επικυρωμένων αντιγράφων από την πρεσβεία της Αυστραλίας συμβαίνει το πρωτοφανές να επικυρώνει πρεσβεία στην Αθήνα το γνήσιο υπογραφής αστυφύλακα στο αστυνομικό τμήμα του Chetenham στην Αυστραλία!».

Στο διαγωνισμό για τα overlays διεκδικούν η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – Academy Event Services LLC, η κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ – Generale Location, η εταιρεία Γεώργιος Μυτιληναίος, η εταιρεία Ολύμπια Ελλάς, η κοινοπραξία TEPNA – Nussli (Ελβετίας) Ltd – De Boer International, η κοινοπραξία BIOTEP – TSP TAIYO Inc. – Losberger Intertent – SATO – Interform, η κοινοπραξία Roder Zeltsysteme und Service AG – N. Κιολεΐδης – COTENT ΕΠΕ – ΓΕΝΕΡ, η κοινοπραξία Παντεχνική – HSS Hire Service Group Plc – Neptunus BV – EdwiShirley Staging Ltd, η κοινοπραξία ΔΙΕΚΑΤ – FAE SPA Inc. και η κοινοπραξία Intracom Κατασκευές – NAMAKO – Sealink (εκτός από την Intracom Κατασκευές και η NAMAKO είναι συμφερόντων του κ. Σωκρ. Κόκκαλη). Πέντε από τις εννέα κοινοπραξίες ή εταιρείες πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τις κερκίδες. Πρόκειται για την εταιρεία Nussli (Ελβετίας), την κοινοπραξία General Locatio- J&P ΑΒΑΞ, την κοινοπραξία AustraliaSeating Systems – Παντεχνική – EdwiShirley Staging – Arena Seating – Fiscop Tecnika – Kino, την κοινοπραξία ALTO – TEPNA και την κοινοπραξία ΔΙΕΚΑΤ – Seating Structures.

Οι ενστάσεις και οι σκοπιμότητες που καταγγέλλονται απειλούν με σοβαρές καθυστερήσεις τους διαγωνισμούς, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται ούτως ή άλλως πίσω από το χρονοδιάγραμμα. Σημειώνεται ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004, η «Αθήνα 2004» πρόκειται να προκηρύξει περίπου 100 διαγωνισμούς, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 140 εκατομμυρίων ευρώ. Οι διαγωνισμοί αυτοί αναφέρονται σε όλα τα είδη (αναλώσιμα και μη), αλλά και ένα πλήθος υπηρεσιών που απαιτούνται προκειμένου να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν προκηρυχθεί στο πρόσφατο παρελθόν περισσότεροι από 50 διαγωνισμοί, επίσης για προμήθεια ειδών και υπηρεσιών, και είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη. Με τους νέους διαγωνισμούς προβλέπεται η προμήθεια από συστήματα πληροφορικής μέχρι υπηρεσίες διατροφής και καθαρισμού χώρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή