O ΔΗΚΤΗΣ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προβλήματα του μετρό και το… εργολαβικό όργιο

Πλήθος από ερωτήματα φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία (από αρμόδια εννοείται χείλη) σχετικά με την ποιότητα εκτέλεσης των δημόσιων έργων. Γιατί άραγε -αναφέρεται για παράδειγμα- οι μεγαλοεργολάβοι δεν διαφημίζουν και τόσο πολύ τη συμμετοχή τους στις επεκτάσεις του μετρό Αθηνών; Γιατί επίσης, δεν καταθέτουν τα λεγόμενα «πιστοποιητικά καλής εκτέλεσης» των συγκεκριμένων έργων, όταν διεκδικούν κάποιες άλλες συμβάσεις για να κατασκευάσουν σήραγγες; H αλήθεια είναι ότι στα περισσότερα από τα έργα επέκτασης του μετρό, που τεμαχίστηκαν προκειμένου να διαμοιραστούν μεταξύ των ομίλων του κατασκευαστικού λόμπι, εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα. Εκτός από τη γνωστή «τρύπα» της Δουκίσσης Πλακεντίας, μεγαλύτερα ή μικρότερα προβλήματα υπάρχουν και στην επέκταση της γραμμής προς το Περιστέρι και στην επέκταση της γραμμής Σεπόλια – Θηβών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μεθοδευμένης όπως φαίνεται συσσώρευσης των μεγάλων έργων, κάτω από το φόβο μη τυχόν και μαζευτούν πολλοί στο εργολαβικό «όργιο» και δεν περάσουν καλά!

Οι προμήθειες για ΦΠΑ

Συνεχείς είναι οι διαμαρτυρίες που εκφράζονται καθημερινώς, από δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις, εις βάρος ορισμένων τραπεζών, με αφορμή το ύψος των προμηθειών που εισπράττουν στη «διαμεσολάβηση» με τις ΔΟΥ για την πληρωμή του ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις υποχρεούνται πλέον να υποβάλουν τις δηλώσεις τους για τον ΦΠΑ ηλεκτρονικά (μέσω Internet). Ετσι, είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν και έναν τραπεζικό τους λογαριασμό, από τον οποίο θα γίνει η συναλλαγή με την ΔΟΥ. Δεν είναι λοιπόν υπερβολικό, τονίζουν οι διαμαρτυρόμενες επιχειρήσεις, να έρχονται στη συνέχεια οι τράπεζες και να τις επιβαρύνουν γι’ αυτή την απλή κίνηση λογαριασμού με 15 ευρώ προμήθεια; Δεν έχουν άδικο…

Υπολογίστε τη σύνταξή σας

Σε διάστημα λιγότερο του ενός λεπτού, μαθαίνεις το ύψος της σύνταξης που θα σου χορηγήσει το IKA. Αρκεί βέβαια να γνωρίζεις το ύψος των ετήσιων αποδοχών σου κατά την τελευταία πενταετία και τον συνολικό αριθμό των ημερών εργασίας ως ασφαλισμένος. Πού αυτό; Στο καινούργιο τμήμα της ιστοσελίδας του Ιδρύματος, το οποίο υπολογίζει το ύψος της μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης, τόσο σε περιπτώσεις γήρατος όσο και σε περιπτώσεις αναπηρίας, θανάτου κλπ. H ιστοσελίδα δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να υπολογίζει διαδοχικές συντάξεις, δηλαδή περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν καταβάλλει εισφορά σε τουλάχιστον δύο Ταμεία. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνεται από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Αναμφισβήτητα αξιέπαινη η προσπάθεια των υπηρεσιών του Ιδρύματος. Ασε που έχει και παρηγορητικό χαρακτήρα: οι ασφαλισμένοι θα βλέπουν στο Internet τη σύνταξη που θα εισπράξουν, θα κάνουν εικονικές αγορές και εικονικά ταξίδια και οι μήνες που απαιτούνται για να πάρουν στα χέρια τους την πραγματική τους σύνταξη -οι οποίοι πολλές φορές ξεπερνούν και τους δώδεκα- θα κυλούν ευχάριστα…

Μεταγραφή στην Ρroton

Στην ΡrotoΑΕΔΑΚ, με καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, ανέλαβε ο κ. Γεώργιος Σμυρλής, μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής της Megatrust ΑΧΕΠΕΥ. Παλαιό στέλεχος επίσης της Intertrust ΑΕΔΑΚ, εντάχθηκε προ μηνός στον όμιλο της ProtoBank, της τράπεζας που ίδρυσε ο άλλοτε πανίσχυρος χρηματιστής Τζόνυ Μαρκόπουλος. H «μεταγραφή» του κ. Σμυρλή, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το στελεχιακό δυναμικό της ProtoInvestment Bank, η οποία ειδικεύεται σε όλο το φάσμα της διαχείρισης κεφαλαίων, μέσω της ProtoAsset Management ΑΕΠΕΥ και της ΡrotoΑΕΔΑΚ. Η ΡrotoΑΕΔΑΚ, σε συνεργασία με την διεθνή U.B.S., διαχειρίζεται τη στιγμή αυτή τρία Αμοιβαία Κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή