Ενα στα δύο εργοτάξια δεν πληροί τους κανόνες ασφαλείας της εργασίας

Ενα στα δύο εργοτάξια δεν πληροί τους κανόνες ασφαλείας της εργασίας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιάφοροι ως προς την τήρηση των απαραίτητων κανόνων ασφάλειας της εργασίας παραμένουν πολλοί εργοδότες στον κλάδο των κατασκευών.

Από τους 1.285 ελέγχους που πραγματοποίησαν τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου της Επιθεώρησης Εργασίας, προκύπτει ότι μόνο στα μισά εργοτάξια υπήρχε πλήρης ή ευρεία συμμόρφωση σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του κινδύνου και τις προφυλάξεις που απαιτούνται. Στο υπόλοιπο 50% των εργοταξίων η συμμόρφωση ήταν μερική ή ελλιπής.

Οι ελλείψεις αφορούν τόσο τη συντήρηση του εξοπλισμού και των συστημάτων επιλογής και ελέγχου των εργολάβων όσο και τις τυπικές υποχρεώσεις όπως είναι: το Σχέδιο και ο Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας που έχει συνταχθεί, ο ορισμός συντονιστών και η έγκαιρη γνωστοποίηση.

Μεγαλύτερη αντίσταση για συμμόρφωση σε βασικές υποχρεώσεις επιδεικνύουν τα μικρού μεγέθους και οργάνωσης εργοτάξια, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έγινε με την κατάταξη των μονάδων σε κατηγορίες, ανάλογες του αριθμού των εργαζομένων (1 έως 5, 6 έως 20, 21 έως 50 και άνω των 50 εργαζομένων).

Ο εντοπισμός των ελλείψεων είχε ως συνέπεια την άσκηση 534 προφορικών υποδείξεων, 1.244 γραπτών, διακοπή εργασιών σε 117 περιπτώσεις, επιβολή 171 προστίμων και διαβίβαση 22 περιπτώσεων στον εισαγγελέα. Οι έλεγχοι από τα ΚΕΠΕΚ θα συνεχιστούν και το δεύτερο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ θα συνεχιστεί και το 2004 η εκστρατεία ενημέρωσης του ΣΕΠΕ στην Ελλάδα και των αντίστοιχων οργάνων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα σημεία που εξετάζονται κατά τους ελέγχους είναι η διασφάλιση έναντι πτώσεων των εργαζομένων, η οργάνωση των διακινήσεων και ανυψώσεων, η χρήση των ατομικών προστατευτικών μέσων, ο έλεγχος των σκαλωσιών, η εκπαίδευση και η πληροφόρηση των τεχνιτών και η ανάληψη της ευθύνης από τους εμπλεκόμενους (εργολάβους, υπεργολάβους και αυταπασχολούμενους).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή