ΣΒΒΕ κατά αναπτυξιακού νόμου

ΣΒΒΕ κατά αναπτυξιακού νόμου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πυρά κατά του αναπτυξιακού νόμου από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Οι κατευθύνσεις για την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου δεν θα οδηγήσουν στην ανατροπή του αρνητικού επενδυτικού κλίματος, εκτιμά ο ΣΒΒΕ, ούτε στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική περιφέρεια κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Δημ. Συμεωνίδης κατά τη σύσκεψη ανταλλαγής απόψεων για το νέο αναπτυξιακό νόμο, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, τόνισε ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας, ούτε στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση κατά την τελευταία διετία, για ουσιαστική αναμόρφωση του αναπτυξιακού. Για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας, επισήμανε ο ίδιος, τα προσδωκόμενα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου θα αποτελούσαν αντιστάθμισμα στη συνεχή επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν από τις παρατεταμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών.

Ο ΣΒΒΕ εξέφρασε την άποψη ότι στο εισαγωγικό σημείωμα, καθώς και στο σχολιασμό των ιστορικών στοιχείων υλοποίησης του 2601/98, δεν λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση των επενδύσεων στις περιφέρειες, καθώς και η οικονομική υστέρηση και απόκλιση πολλών περιοχών της χώρας. Ο ΣΒΒΕ χαρακτηρίζει ανεπαρκή την αναπροσαρμογή του κριτηρίου της στήριξης της απασχόλησης από 45.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί ως αντικίνητρο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΒΒΕ προτείνει τη διερεύνηση της σκοπιμότητας αυτού του περιοριστικού όρου, σε σχέση με την εναλλακτική δυνατότητα πρόσθετης ενίσχυσης των θέσεων εργασίας. Η προοπτική αυτή, επισημαίνεται, θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί με την κατάργηση του υφιστάμενου ανώτατου ορίου με την παροχή πρόσθετης ποσοστιαίας επιχορήγησης για επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Προς τη σωστή κατεύθυνση εκτιμά ο ΣΒΒΕ ότι κινείται το μέτρο για τη δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού, ενώ για την ενίσχυση με κεφαλαιακά κίνητρα παλαιών επιχειρήσεων αναφέρει πως η προτεινόμενη τροποποίηση για την ενίσχυση «παλαιών» επιχειρήσεων δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των περιφερειακών επιχειρήσεων και δεν έχει ουσιαστική τεκμηρίωση από τις εισηγήσεις του υπουργείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή