Υψηλές συναλλαγές, υψηλές αποδόσεις

Υψηλές συναλλαγές, υψηλές αποδόσεις

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια στενή σχέση φαίνεται πως συνδέει την εμπορευσιμότητα με τις αποδόσεις. Οπως προκύπτει από τη συμπεριφορά των μετοχών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2003, έντονα ανοδική περίοδο για τη Σοφοκλέους, όσες μετοχές παρουσίασαν μεγάλη αύξηση των συναλλαγών βρέθηκαν… συμπτωματικά και στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων. Αντίθετα, υστέρησαν σε αποδόσεις όσες μετοχές υστέρησαν και σε εμπορευσιμότητα.

Χαρακτηριστική είναι η συμπεριφορά των 20 μετοχών που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση εμπορευσιμότητας, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Από αυτές οι 12 υπερδιπλασίασαν την τιμή τους και μάλιστα η Σαράντης Γλυκά ενισχύθηκε κατά 294%, η προνομιούχος της Κλωνατέξ κατά 229%, ενώ κέρδη 210% κατέγραψε η μετοχή της Lantec. Επιπλέον, 5 μετοχές αποκόμισαν κέρδη που κυμάνθηκαν μεταξύ 59% και 95%, επιδόσεις πολύ υψηλότερες της μεταβολής των χρηματιστηριακών δεικτών στο αντίστοιχο διάστημα. Εκτός κλίματος βρέθηκε η HITECH, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε μόλις κατά 14,92%. Εξαίρεση στον κανόνα υψηλές συναλλαγές – υψηλές αποδόσεις, αποτέλεσαν, από την εικοσάδα, μόνον δύο μετοχές: η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες που υποχώρησε κατά 2,19% και της η μετοχή της τεχνικής εταιρείας Μπαλάφας που κατέγραψε σημαντικότατες απώλειες της τάξης του 27,52%.

Και αν το δείγμα των 20 εταιρειών μπορεί να θεωρηθεί μικρό και τα συμπεράσματα αμφίβολα, η εξέταση της συμπεριφοράς των 100 μετοχών που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση συναλλαγών στο β΄ εξάμηνο δεν αφήνει καμία αμφιβολία.

Από τις 100, συνολικά 28 μετοχές έχουν υπερδιπλασιάσει την τιμή τους, αποκομίζοντας κέρδη που κυμαίνονται μεταξύ 100% και 294%. Επίσης 38 μετοχές έχουν ενισχυθεί σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 50% και 99%. Ακόμα 20 μετοχές ενισχύονται σε ποσοστό από 20% μέχρι 49%, ενώ οριακές επιδόσεις από 0% μέχρι 16% εμφανίζουν περίπου 8 μετοχές. «Κόντρα στο ρεύμα» κινήθηκαν 6 μετοχές καταγράφοντας απώλειες από -2% μέχρι και -27%.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αύξηση των συναλλάγων «μεταφράζεται» και σε υψηλές χρηματιστηριακές αποδόσεις. O κανόνας ισχύει και αντίστροφα: όσες μετοχές μένουν στο περιθώρια του συναλλακτικού ενδιαφέροντος κατά κανόνα παρουσιάζουν και πενιχρές αποδόσεις.

Από τις 100 μετοχές με τις «φτωχότερες» συναλλακτικές επιδόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η συντριπτική του πλειοψηφία παρουσίασε φτωχές επιδόσεις και βρέθηκαν εκτός αγοράς, αφού δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν ούτε τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Συγκεκριμένα από τις 100 με τις μικρότερες συναλλαγές μόλις 3 υπερδιπλασίασαν την τιμή τους, αποκομίζοντας κέρδη από 106% μέχρι 116%. Ακόμα 24 μετοχές αποκόμισαν κέρδη που κυμάνθηκαν μεταξύ 50% και 90%, ενώ οι υπόλοιπες… «λαχάνιασαν». Μεταξύ αυτών είναι 37 μετοχές που ενισχύθηκαν σε ποσοστό που κυμάνθηκε από 20% μέχρι και 49%, ενώ ακόμα 36 μετοχές παρουσίασαν επιδόσεις που κινήθηκαν μεταξύ +20% και -20%.

Μεταξύ των μετοχών που παρουσίασαν μικρές συναλλαγές και φτωχές αποδόσεις ήταν η EURODRIP, η GOODY’S, το ΝΕΩΡΙΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ, η ΕΛΛ. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΙ, η τεχνική εταιρεία ΑΒΑΞ, τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, η προνομιούχος μετοχή της ΒΙΣ, η ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ, τα ΙΟΝ. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, η προνομιούχος μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, το ΙΑΣΩ, η ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜ. ΠΑΓΩΤΟΥ, το ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, η ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ LEASING, η MOTOR OIL HELLAS, η ΠΕΡΣΕΥΣ Α.Ε. και η προνομιούχος μετοχή του ομίλου ΙΝΤΕΑΛ.

Η ικανοποιητική εμπορευσιμότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει μια μετοχή στο «στόχαστρο» τόσο των θεσμικών (και θεωρούμενων «σοβαρών») επενδυτών όσο και για τους κερδοσκόπους. O λόγος απλούστατος: Μόνον μετοχές με υψηλή ρευστότητα μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να τοποθετηθεί ή να ρευστοποιήσει κάποιος σχετικά εύκολα αποφεύγοντας δυσάρεστες περιπέτειες.

Μετοχές με υψηλή διακύμανση δεν έχουν καμία σημασία για τους κερδοσκόπους, αν δεν συνδυάζουν ικανοποιητική εμπορευσιμότητα ώστε κάποιος να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις διακυμάνσεις αυτές.

Αντίστοιχα οι «μεγάλοι» επενδυτές επιθυμούν να μπορούν να χτίζουν ή να ρευστοποιούν θέσεις σε μια μετοχή χωρίς να προκαλούν… ταχυπαλμίες στο ταμπλό (λόγω των μεγάλων εντολών που μοιραία επηρεάζουν τις μικρής εμπορευσιμότητας μετοχές). Ετσι ακόμα και αν μια μετοχή χαρακτηρίζεται από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποτελεσματικό management, θετικές προοπτικές, ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, ελάχιστα θα συγκινήσει κάποιον επαγγελματία αν ταυτόχρονα δεν διαθέτει και ικανοποιητική εμπορευσιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή