H κρυφή γοητεία της χρηματιστηριακής φούσκας

H κρυφή γοητεία της χρηματιστηριακής φούσκας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πλέον βέβαιον ότι η χρηματιστηριακή αγορά δεν θα καταστραφεί παντελώς, όπως πολλοί πίστευαν πριν από τρεις μήνες. Επίσης, σίγουρο πρέπει να θεωρηθεί ότι δεν θα διπλασιάσουν τα χρήματά τους όλοι οι επενδυτές σε ένα μήνα από τώρα…

Η γρήγορη άνοδος της Σοφοκλέους το διάστημα αυτό έχει προσελκύσει και πάλι το ενδιαφέρον, αφού πολλές μετοχές σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο το τελευταίο τρίμηνο. Και όπως συνήθως, οι μετοχές που σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο προέρχονται από τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση, με σχετικά μικρό αριθμό μετοχών και υψηλή εμπορευσιμότητα. Κατ’ αρχήν, δεν είναι έγκλημα να εμπιστεύεται κανείς μικρές και δυναμικές εταιρείες που έχουν προοπτικές μεγάλης ανάπτυξης. Αρκεί, όμως, να γνωρίζει και να αποδέχεται τον κίνδυνο ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην εκπληρωθούν οι προσδοκίες. Και αυτήν τη φορά δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αγόραζε χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται για φούσκες? ούτε ότι τον παρέσυρε ο γείτονας, ο χρηματιστής ή η κυβέρνηση. Αγοράζει κάποιες μετοχές χωρίς να ενδιαφέρεται για τα στοιχεία και την πραγματική πορεία της επιχείρησης, απλώς γιατί πιστεύει ότι η τιμή θα ανέβει και θα προλάβει να πωλήσει.

Στην ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών καμιά φούσκα δεν μοιάζει απολύτως με την προηγούμενη. Ολες έχουν κοινό σημείο την άνοδο των τιμών που αιτιολογείται όμως με διαφορετικά κάθε φορά επιχειρήματα.

Εως τώρα, η Σοφοκλέους δεν μπορεί να θεωρηθεί στο σύνολό της φούσκα, δεδομένου ότι η άνοδός της συμβαδίζει με ανάλογη κίνηση ξένων αγορών, ενώ η πτώση της προηγούμενης διετίας ήταν μεγάλη.

Υπάρχουν όμως αναμφισβήτητα μετοχές που διεκδικούν επαξίως τον… τίτλο. Το μεγάλο στοίχημα, αυτήν τη φορά, είναι αν θα επικρατήσει μεγαλύτερη ωριμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή