Δεν κατόρθωσε να ελέγξει το 90% της σερβικής Backa Fabrika Secera και αποχώρησε η EBZ

Δεν κατόρθωσε να ελέγξει το 90% της σερβικής Backa Fabrika Secera και αποχώρησε η EBZ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποχώρησε οριστικά από τη μεγαλύτερη ζαχαρουργία της Σερβίας η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε., η οποία είχε εξαγοράσει μέσω του χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου συνολικό ποσοστό 32%. Η προσπάθειά της να ελέγξει το 90% των μετοχών της Backa Fabrika Secera AD, μέσω εξαγοράς των υπολοίπων μετοχών από το τοπικό χρηματιστήριο «σκόνταψε» στην αδικαιολόγητα υψηλή, όπως χαρακτηρίστηκε, τιμή της μετοχής της σερβικής εταιρείας, οπότε κρίθηκε ασύμφορη η ενέργεια αυτή από τη διοίκηση της ελληνικής εταιρείας, δεδομένου ότι θα έπρεπε να διαθέσει και ένα σημαντικό επιπλέον ποσό για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας. Ετσι, η ΕΒΖ περιορίζεται στον έλεγχο δύο ζαχαρουργείων στη Σερβία, την παραγωγική δυναμικότητα των οποίων σχεδιάζει να διευρύνει μέσω επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών.

Η ΕΒΖ είχε εξαγοράσει αρχικά το 27,10% της Backa, στη σερβική πόλη Vrbas, και σύντομα το ποσοστό αυτό έγινε 32% μέσω εξαγοράς μετοχών από το χρηματιστήριο Βελιγραδίου. Στις 2 Ιουλίου έγινε διαγωνισμός για την πώληση συνολικά του 90% των μετοχών της ζαχαρουργίας (η ΕΒΖ διέθεσε και το δικό της ποσοστό). Αρχικά η τιμή της μετοχής ήταν 23 ευρώ, αλλά εκτοξεύθηκε στα 29 ευρώ ανά μετοχή, τιμή που κρίθηκε πολύ υψηλή. Η ΕΒΖ επιδίωκε να εξαγοράσει το 90% προκειμένου να αποκτήσει και το μάνατζμεντ της εταιρείας, κάτι το οποίο τελικά δεν τελεσφόρησε για τον λόγο που προαναφέρθηκε. Ετσι, επέλεξε να αποχωρήσει, διαθέτοντας και το αρχικό της ποσοστό. Τελικά από την πώληση των μετοχών που κατείχε η ΕΒΖ στην Backa κέρδισε περίπου 300.000 ευρώ (έλαβε 7,5 εκατ. ευρώ έναντι 7,2 εκατ. ευρώ που είχε διαθέσει αρχικά).

Μετά την εξέλιξη αυτή η ΕΒΖ προσανατολίζεται πλέον στην πραγματοποίηση επενδύσεων στις δύο άλλες σερβικές ζαχαρουργίες που διαθέτει, τη Fabrika Secera Svrenka Akcionarsko Drustvo iz Crvenke και την Akcionarsko Drustvo Fabrika Secera Saikaska Zabalj, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητά τους, από 6.000 σε 7.000 τόννους ημερησίως η πρώτη και από 4.000 σε 6.000 τόννους η δεύτερη. Για τον σκοπό αυτόν θα αγοραστεί μηχανολογικός εξοπλισμός, ενώ δεν αποκλείεται ένα μέρος των μηχανημάτων αυτών να κατασκευαστεί στο μηχανουργείο της ΕΒΖ, στο ζαχαρουργείο Σερρών. Η αύξηση της παραγωγής των δύο ζαχαρουργείων προβλέπεται από την επόμενη καμπάνια (φθινόπωρο του 2004). Κατά την κλειομένη χρήση στις 30 Ιουνίου ο τζίρος της ΕΒΖ προβλέπεται να είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περυσινά, ενώ τα κέρδη προ φόρων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν περίπου σε 15 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή