Οι τράπεζες επιστρέφουν στην κερδοφορία

Οι τράπεζες επιστρέφουν στην κερδοφορία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστροφή της πτωτικής πορείας των τραπεζικών κερδών -τάση που κυριάρχησε μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του έτους- σηματοδοτεί, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου, που βρίσκει τον τραπεζικό κλάδο με μεγαλύτερη κερδοφορία. Επειτα από αρκετό καιρό, οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών εμφανίζονται στο σύνολό τους αισιόδοξες για την εικόνα του κλάδου το πρώτο εξάμηνο, καθώς, όπως σημειώνουν, για πρώτη φορά η αύξηση της οργανικής κερδοφορίας, που βελτιώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα του κλάδου.

Η έναρξη ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων που εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη από την Εθνική Τράπεζα, αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση των αρχικών εκτιμήσεων για μέση άνοδο πάνω από 10%, καθώς οι πληροφορίες για τη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα κάνουν λόγο για αύξηση της κερδοφορίας της κοντά στο 15% περίπου. Τη σκυτάλη θα λάβει την επόμενη εβδομάδα η Εμπορική Τράπεζα, που αναμένεται να ανακοινώσει βελτίωση της κερδοφορίας της κατά 20% περίπου, ενώ ανάλογη, πάντως χαμηλότερη, αναμένεται να είναι και η αύξηση που πέτυχε η Efg Eurobank Ergasias. Ακολουθεί η Alpha Bank, που αν και ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας της στο εξάμηνο θα υπολείπεται του διπλασιασμού που είχε εμφανίσει το πρώτο τρίμηνο, η βελτίωση θα είναι επίσης εντυπωσιακή, καθώς θα ξεπεράσει το 50%, ενώ κατά 10% περίπου αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η κερδοφορία της Τράπεζας Πειραιώς που ανακοινώνει αποτελέσματα στις 21 Αυγούστου.

Καθοριστικό ερώτημα είναι το κατά πόσον η επάνοδος σε ανοδικούς ρυθμούς της κερδοφορίας του τραπεζικού κλάδου αποτελεί μια συγκυριακή εξέλιξη ή, αντίθετα, σηματοδοτεί το οριστικό κλείσιμο της περιόδου υποχώρησης των κερδών του.

Με δεδομένο, πάντως, ότι τα αποτελέσματα του εξαμήνου προέρχονται στο σύνολο σχεδόν των τραπεζών από την οργανική ανάπτυξη και ελάχιστα από την άνοδο του χρηματιστηρίου, οι εκτιμήσεις για τις περαιτέρω προοπτικές του κλάδου εμφανίζονται αισιόδοξες. Διαθέτοντας πλέον τα εργαλεία και την εμπειρία που επιτρέπουν την αξιοποίηση και της τελευταίας κίνησης απελευθέρωσης των ορίων στην καταναλωτική πίστη, το τραπεζικό σύστημα για να πιστοποιήσει τη δυναμική του, αναμένει πλέον την περαιτέρω προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα δώσουν την καταλυτική ώθηση σε μια υγιή αναπτυξιακή πορεία που δείχνει να έχει εδραιωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή