O ΔΗΚΤΗΣ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αστυνομικοί, ο Φλωρίδης και τα 500 εκατ. ευρώ…

Χιλιάδες υποσχέσεις και προς πάσα κατεύθυνση φαίνεται πως είχε δώσει πριν να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών ο νυν υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδης. Μετά τους υπουργούς, οι οποίοι τηλεφωνούν τώρα στον κ. Φαρμάκη ζητώντας τα αυξημένα κονδύλια που τους είχε υποσχεθεί ο κ. Φλωρίδης, προστέθηκαν στους αγρίως παραπονούμενους και οι αστυνομικοί. Οι αστυνομικοί, μαζί με τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς, ζητούσαν να ενταχθούν στα επικίνδυνα, βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και πίστευαν -από τις συζητήσεις με τον τέως υφυπουργό Οικονομικών- ότι η κυβέρνηση μελετά μια τέτοια εξέλιξη με αφορμή το νέο μισθολόγιο (ο ίδιος ο κ. Φλωρίδης παραδέχθηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή πως συζητούσε το αίτημα των αστυνομικών). Χθες, ωστόσο, η απογοήτευση θα πρέπει να ήταν μεγάλη, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ότι είναι αδύνατη η ικανοποίηση του αιτήματος, γιατί επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Ας πάνε όμως να ακούσουν τι λέει τώρα και ο κ. Φλωρίδης! Γιατί αποδεικνύεται ότι η «γενναιοδωρία» του ήταν εντελώς τζάμπα…

Ανεργία: ηλίου φαεινότερον

Απορία εξέφραζε κυβερνητικός, για το βαθύ αίσθημα αγωνίας που διακατέχει τους Ελληνες απέναντι στο φάσμα της ανεργίας (σύμφωνα με το επίσημο Ευρωβαρόμετρο, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας). K. υπουργικέ σύμβουλε, γιατί όλοι, εκτός της κυβέρνησης, πιστεύουν ότι η ανεργία θα διογκωθεί επικίνδυνα τα δύο προσεχή χρόνια. Πρώτον, γιατί τα μεγάλα έργα ολοκληρώνονται σε ένα ή δύο χρόνια? δεύτερον, γιατί οι θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα θα συνεχίσουν να μειώνονται? τρίτον, γιατί ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να προσλαμβάνει πλέον μαζικά νέους ανέργους? τέταρτον, γιατί η αυτοαπασχόληση (μικρομάγαζα κ.λπ.) ως λύση δεν έχει πλέον ψωμί? πέμπτον, γιατί η βιομηχανία δεν έχει δυνατότητες καθώς εκμηδενίσθηκαν οι ξένες επενδύσεις? έκτον, γιατί η παραδοσιακή οικοδομή μάλλον διέγραψε ήδη έναν ακόμη κύκλο ανόδου καί πάει λέγοντας… Ηλίου φαεινότερον, κ. σύμβουλε!

Τι συνέβη στα Παράγωγα

Με μικρά κέρδη έκλεισαν στην αγορά παραγώγων τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης που αναφέρονται στον δείκτη FTSE/ASE-20. Τα κέρδη ήταν μεγαλύτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ωστόσο οι πιέσεις που εμφανίστηκαν στη Σοφοκλέους λίγο πριν από το κλείσιμο μοιραία επηρέασαν και την αγορά παραγώγων. Σημειώνεται ότι διευρύνθηκε το discount, το οποίο πλέον φτάνει το 1,09%. Ανάλογη ήταν η εικόνα και για το ΣΜΕ στον FTSE-40, τα οποία όμως βρίσκονται σε αισθητά χαμηλότερο discount, μόλις 0,14%. Στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί μετοχών, ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε κατά 5% αφού πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.067 συμβόλαια έναντι 1.971, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στα ΣΜΕ της Ιντρακόμ και του OTE, με 879 και 673 συμβόλαια αντίστοιχα.

Πλοία στην Κίνα

Η ναυπήγηση και η επισκευή πλοίων Ελλήνων πλοιοκτητών στην Κίνα ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χθες υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλιας με αντιπροσωπεία του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας. Στη συνάντηση έγινε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και ζητήθηκε η λήψη μέτρων από τις κινεζικές αρχές για την επίλυσή τους. Ακόμη συζητήθηκε το θέμα της επικείμενης αναγνώρισης του Κινεζικού Νηογνώμονα (CCS) στη βάση της αμοιβαιότητας, για αντίστοιχη αναγνώριση του ελληνικού από την πλευρά της Κίνας. Εκτός των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στη συνάντηση παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή