Καθοριστική σύσκεψη για τη Γενική

Καθοριστική σύσκεψη για τη Γενική

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιείται υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το μέλλον της Γενικής Τράπεζας, καθώς αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές εξεύρεσης αγοραστή στο πλαίσιο τόσο του διαγωνισμού που έχει δρομολογηθεί αλλά και των εναλλακτικών σεναρίων που εξετάζονται.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Οικονομίας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. N. Γκαργκάνας, η παρουσία του οποίου συνδέεται με την ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος εξυγίανσης της τράπεζας από επισφάλειες του παρελθόντος.

Η συνάντηση θεωρείται καθοριστική, εξαιτίας του ότι η Γενική Τράπεζα εντάσσεται στο πλαίσιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών μέσω της δρομολογούμενης πώλησής της, προοπτική ωστόσο που υπερκερά το επίπεδο των εντυπώσεων στο βαθμό που η κεφαλαιακή της ενίσχυση κρίνεται άμεση και επιτακτική. Αν και το πρόγραμμα εξυγίανσης εξελίσσεται ικανοποιητικά, η περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας, όπως προκύπτει και μέσα από τη διεύρυνση των εργασιών του εξαμήνου (αύξηση κατά 30% των εσόδων από τόκους και 20% των εσόδων από προμήθειες), προϋποθέτει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επέκτασή της. Με δεδομένο το άκαρπο αποτέλεσμα της πρώτης διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά και την απουσία ενδιαφέροντος στην παρούσα φάση στον -θεωρητικά- εν εξελίξει διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί, η κυβέρνηση φέρεται να αναζητεί λύσεις που θα ωθούσαν σε αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και θα απέφεραν κέρδη στα ταμεία του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα σενάρια για ενδεχόμενη εξαγορά της Γενικής Τράπεζας από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, επιλογή που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, θα στερούσε, ωστόσο, έσοδα από το Δημόσιο, που ενδιαφέρεται διακαώς να πουλήσει αποκομίζοντας κέρδη.

Οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί, άλλωστε, να αποσυνδεθεί και από διαφορετικές επιδιώξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς η Γενική Τράπεζα ελέγχεται ουσιαστικά από το βασικό του μέτοχο, δηλαδή το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, το οποίο με τη σειρά του εποπτεύεται από τον υπουργό Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου. Ετσι, στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της εποπτείας της τράπεζας, που επιδιώκει να αναλάβει ο υπουργός Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκης, στοχεύοντας έτσι να χειριστεί συνολικά το θέμα των μικρότερων τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή