Τα πρώτα «έξυπνα» σπίτια στην Ελλάδα

Τα πρώτα «έξυπνα» σπίτια στην Ελλάδα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια, βομβαρδιζόμαστε στην κυριολεξία από «οράματα» των μεγάλων εταιρειών των κλάδων της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων, σχετικά με το «έξυπνο» σπίτι του μέλλοντος, το «δικτυωμένο» σπίτι κ.ο.κ. Πόσο κοντά είμαστε σε αυτήν την πραγματικότητα και πόσο θα μας στοιχίσει;

Οπως επισημαίνει, ο κ. Μάνος Κούτουλας, εκ των ιδρυτών της step2day, μιας από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα, που έχουν εγκαταστήσει συστήματα αυτοματισμού σε κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, η αντίληψη που επικράτησε αρχικά, ότι η τεχνολογία αυτή είναι «φθηνή», περισσότερο έβλαψε, παρά βοήθησε τη διάδοσή της. Οταν αναφερόμαστε σε αυτοματισμούς κατοικίας, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι πρόκειται για τη βασική καλωδίωση σε επίπεδο υποδομών του σπιτιού, η οποία καθιστά εφικτή την πραγματικότητα του «έξυπνου» σπιτιού. Με τον τρόπο αυτό, και με τη βοήθεια ενός κεντρικού πίνακα ελέγχου, ο χρήστης μπορεί να ελέγχει όλες τις λειτουργίες του σπιτιού, ακόμη και αν δεν βρίσκεται εκεί, π.χ. μέσω τηλεφώνου, ή Διαδικτύου. Φωτισμός, κλιματισμός – εξαερισμός, συστήματα ηλεκτρικών ρολών, συστήματα ασφαλείας, σύνδεση έξυπνων ηλεκτρικών συσκευών, τηλεχειρισμός των λειτουργιών μέσω Internet, ή υπολογιστή, αλλά και διοχέτευση ψηφιακού περιεχομένου (ταινίες, μουσική) σε οποιαδήποτε σχετική συσκευή, είναι ορισμένες από τις εφαρμογές, που έχουν ήδη βρει τον δρόμο τους στην αγορά.

Η step2day έχει μέχρι σήμερα εγκαταστήσει τέτοια συστήματα σε έξι κατοικίες στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, θέλετε κατά το διάστημα της απουσίας σας από το σπίτι, να διατηρήσετε τη θερμοκρασία σ’ ένα ορισμένο επίπεδο, χωρίς να καταναλώσετε πολλή ενέργεια. Με ένα τέτοιο σύστημα, μπορείτε να προγραμματίσετε το κλιματιστικό να χαμηλώσει τη λειτουργία του και να το ειδοποιήσετε μόλις ξεκινήσετε από το γραφείο (μέσω του κινητού σας τηλεφώνου για παράδειγμα) για την επιστροφή, ώστε να επαναφέρει τη λειτουργία στα επιθυμητά επίπεδα και όταν επιστρέψετε -εν μέσω καύσωνα- να βρείτε ένα ιδανικό περιβάλλον.

Αντιστοίχως, μπορείτε να ελέγχετε από μακριά, μέσω τηλεχειρισμού, ενσύρματου, ή ασύρματου, την προκαθορισμένη στάθμη φωτισμού, ενώ έχετε δυνατότητες ακόμη και για τη διαμόρφωση φωτισμού για την παρακολούθηση ταινιών μέσω συστήματος οικιακού κινηματογράφου, ή την ακρόαση μουσικής, ή ακόμη και για τη διαμόρφωση… συνθηκών τζακιού. Μάλιστα, σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος, ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται αυτομάτως από το κεντρικό σύστημα ελέγχου.

Σημαντικές είναι οι παροχές και στον τομέα της ασφάλειας της κατοικίας. Μια χαρακτηριστική εφαρμογή είναι η προσομοίωση της παρουσίας μας στο κτίριο, ακόμα και αν απουσιάζουμε. Για παράδειγμα, μερικά φώτα ανάβουν και μετά σβήνουν, τέντες και ρολά ανοίγουν και κλείνουν, όλα βάσει σεναρίου, ώστε να φαίνεται ότι το σπίτι κατοικείται. Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται τηλεφωνικά, σε περίπτωση, που ανιχνευτεί καπνός, ή παρουσιαστεί βλάβη στα υδραυλικά του σπιτιού (π.χ. νερό στο υπόγειο, βλάβη στο σύστημα κλιματισμού, διαρροή κ.ο.κ.). Οταν δε ο ιδιοκτήτης απουσιάζει ενεργοποιείται ο συναγερμός και όλος ο φωτισμός του κήπου, ενώ τα φώτα της βεράντας ανοίγουν και κλείνουν. Αντίστοιχα, υπάρχει και η λειτουργία πανικού, με την οποία ανάβουν όλα τα φωτιστικά του σπιτιού εσωτερικά και εξωτερικά κι ανοίγουν όλα τα ρολά. Αν είστε μέσα στο σπίτι, μπορείτε να λάβετε άμεση οπτική ενημέρωση για την κατάσταση των θυρών και των παραθύρων, για παράδειγμα αν είναι ανοικτά, ή κλειστά.

Το κόστος

Πρόκειται για ορισμένες από τις δυνατότητες που προσφέρει το smartHouse, ένα από τα «πακέτα» που προσφέρει στην αγορά η step2day. Πόσο κοστίζει όμως πραγματικά, μια τέτοια εγκατάσταση; «Αν υποθέσουμε ότι εγκαθιστούμε το σύστημά μας, σε μία κατοικία της τάξεως των 250 τ.μ., ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υπολογίσει περίπου, τον διπλασιασμό του κόστους, που θα κατέβαλλε για την εγκατάσταση όλης της ηλεκτρολογικής υποδομής της κατοικίας. Αν όμως ήθελε να εγκαταστήσει μόνος του, ως πρόσθετη παροχή, ένα τέτοιο σύστημα, το κόστος του θα ήταν αυξημένο ακόμη παραπάνω, κατά τουλάχιστον 30%. Συνολικά, το πρόσθετο κόστος, ως ποσοστό επί της συνολικής επένδυσης του σπιτιού, δεν ξεπερνά το 8%», αναφέρει ο κ.Κούτουλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή