Υψηλότερα του Δείκτη οι διαχειριστές των Αμοιβαίων

Υψηλότερα του Δείκτη οι διαχειριστές των Αμοιβαίων

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το… άγχος κάνει καλό στις αποδόσεις! Αυτό προκύπτει από την εξέταση των επιδόσεων των διαχειριστών των αμοιβαίων κεφαλαίων (A/K) και των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου (ΕΕΧ).

Οι πρώτοι, οι οποίοι ζουν υπό την πίεση της καθημερινής αποτίμησης και δημοσίευσης των αποδόσεων των αμοιβαίων που διαχειρίζονται, του φόβου απρόσμενων εκροών κεφαλαίων και της συνεχούς σύγκρισης των αποδόσεων των επιμέρους A/K, παρουσιάζουν στην πλειοψηφία τους αποδόσεις σημαντικά υψηλότερες του Γενικού Δείκτη.

Αντίθετα, οι διαχειριστές των EEX, οι οποίοι απολαμβάνουν… ψυχικής ηρεμίας, καθώς οι επιδόσεις τους δημοσιοποιούνται ανά 15θήμερο και τυγχάνουν μάλλον περιορισμένης προβολής, δεν έχουν το άγχος των εκροών κεφαλαίων και έχουν πολύ μεγαλύτερη διαχειριστική ευχέρεια (μπορούν να επενδύουν σε μετοχές ό,τι ποσοστό του ενεργητικού τους επιθυμούν, σε αντίθεση με τα A/K που υπόκεινται σε περιορισμούς) στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους παρουσιάζουν αποδόσεις που απέχουν παρασάγγας του Γενικού Δείκτη! Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη Ιουνίου, με τον Γενικό Δείκτη να αποκομίζει κέρδη της τάξης του 8,21% και τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να βρίσκονται ακόμα υψηλότερα, πέντε εταιρείες επενδύσεων παρουσιάζουν αρνητικές αποδόσεις εκ των οποίων μάλιστα μια βρίσκεται στο -6,85% (Αιολική) και μια στο -19,97% (Domus), επιδόσεις που σίγουρα προκαλούν ισχυρές εντυπώσεις! H υπεροχή των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων είναι συντριπτική. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα (κλείσιμο 23 Ιουλίου) σε σύνολο 68 μετοχικών A/K τα 28 παρουσιάζουν απόδοση υψηλότερη του Γενικού Δείκτη. Ωστόσο, αν συνυπολογιστεί ότι τα A/K είναι πρακτικά υποχρεωμένα να διατηρούν μια αυξημένη ρευστότητα για την εξυπηρέτηση των εξαγορών μεριδίων τότε αναγωγικά (με την αφαίρεση της ρευστότητας) στο μετοχικό σκέλος τα 36 παρουσιάζουν απόδοση περίπου ίση ή υψηλότερη του Γενικού Δείκτη. Επιπλέον 18 A/K εμφανίζουν ικανοποιητική απόδοση που κυμαίνεται μεταξύ 10% και 14,24%. H μειοψηφία συνολικά 14 A/K παρουσιάζουν απόδοση μικρότερη του 10%.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των A/K αφορούν το διάστημα από τις αρχές του έτους μέχρι τις 23 Ιουλίου, ενώ των εταιρειών επενδύσεων περιορίζονται στο πρώτο εξάμηνο, οπότε υπάρχουν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των αποδόσεών τους.

Η εικόνα των επενδυτικών

Βέβαια υπάρχει και η άποψη που υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις των A/K σώθηκαν εξαιτίας των περιορισμών! Υποστηρίζεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διαχειριστών τόσο των A/K όσο και των EEX δεν πίστευαν στις δυνατότες ανάκαμψης της Σοφοκλέους. Οι εταιρείες επενδύσεων προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, ενώ οι νεοεισαγώμενες διατήρησαν ανέγγιχτη την ρευστότητά τους. Τα A/K όμως παρά το γεγονός ότι οι διαχειριστές τους, όπως υποστηρίζεται, επίσης δεν πίστευαν στην άνοδο ήταν αναγκασμένοι να διατηρούν ποσοστό μεγαλύτερο του 65% σε μετοχές και έτσι η άνοδος τους συμπαρέσυρε!

Μόνον μια EEX, η Εμπορική Επενδυτική, παρουσιάζει στο εξάμηνο απόδοση εσωτερικής αξίας μεγαλύτερη του Γενικού Δείκτη. H Εμπορική AEEX ένα από τα πλέον επιθετικά χαρτοφυλάκια της αγοράς φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε με μεγάλη επιτυχία την τάση της αγοράς. Στο εξάμηνο παρουσιάζει απόδοση 8,84% έναντι μεταβολής 8,21% του Γενικού Δείκτη στο αντίστοιχο διάστημα.

Υψηλή απόδοση εμφανίζουν ακόμα οι Επενδύσεις Αναπτύξεως, οι οποίες βρίσκονται στην τελική ευθεία για την απορρόφησή τους από την EFG Eurobank Ergasias. Ξεχωρίζει ακόμα η Εθνική Χαρτουλακίου με απόδοση 7,39%, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου με 6,91% και η Alpha Επενδύσεων (η οποία επίσης θα απορροφήθει από την Alpha Bank) με 6,03%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες σε απόδοση EEX είναι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια του κλάδου. Ικανοποιητικές θεωρούνται και οι αποδόσεις της Πειραιώς Επενδυτική (που θα απορροφηθεί από την EEEX) με 5,59%, της Πρόοδος με 5,01%, της Εξέλιξη με 4,98% και της Arrow με 4,02%.

Στην αντίπερα όχθη, σοκ προκαλούν οι απώλειες της Αιολικής με -6,85%, της Altius με -2,22% και ειδικά της Domus, η οποία κατάφερε να χάσει το 19,97% της εσωτερικής της αξίας σε μια ανοδική αγορά. H διαχειριστική ομάδα της εταιρείας δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, καθώς η εταιρεία έχει εγκλωβιστεί στην καθαρά κερδοσκοπική επιλογή της διοίκησης και των μετόχων της το περσινό καλοκαίρι να προχωρήσει στην αγορά ίδιων μετοχών και μάλιστα με premium 250%. Αρνητικές αποδόσεις, οριακές ωστόσο, παρουσιάζουν ακόμα η Ακτιβ με -0,26% και η Nexus με -0,23%.

Οι επιδόσεις των Α/Κ

Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό το γεγονός ότι με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο +16,85% συνολικά 20 μετοχικά εσωτερικού αμοιβαία παρουσιάζουν απόδοση άνω του 20%. H επίδοση αυτή μάλλον πρέπει να αποδοθεί στην τραπεζοκεντρική διάρθρωση των χαρτοφυλακίων των παραπάνω A/K, δεδομένου ότι τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη από τις αρχές του έτους «αγγίζουν» το 35%.

Πρώτο σε απόδοση με 37,40% βρίσκεται το NovaBank Small Cap με τον δείκτη των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο αντίστοιχο διάστημα στο 31,27%. Αποδόσεις άνω του 30% εμφανίζουν ακόμα το Κύπρου Ελληνικό Δυναμικό και το Δήλος Χρηματοοικονομικών Εταιρειών. Εντυπωσιακές είναι και οι αποδόσεις των A/K της Alpha Bank, τα οποία παρά το μεγάλο τους μέγεθος έχουν εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο την τάση της αγοράς.

Στην αντίπερα όχθη στην τελευταία θέση βρίσκεται το ABAmro Ελληνικό Αναπτυξιακό, το οποίο παρουσιάζει φτωχά κέρδη της τάξης του 3,21%. Ανάλογη είναι και η εικόνα για το ΙnteramericaΑναπτυσσομένων Εταιρειών με 4,32% και το Ασπίς A/K Μετοχών με 5,37%. Την πεντάδα των αμοιβαίων με τις χαμηλότερες αποδόσεις συμπληρώνουν το ING Πειραιώς Δυναμικών Επιχειρήσεων με 6,22% και το Alpha Trust Αναπτυξιακό με 6,52%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή