Τι κρύβει η έντονη συναλλακτικότητα της Chipita;

Τι κρύβει η έντονη συναλλακτικότητα της Chipita;

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρωτόγνωρο» φαινόμενο για τα δεδομένα της Chipita θεωρείται η έντονη συναλλακτική δραστηριότητα που εμφανίζει στο ταμπλό τις τελευταίες εβδομάδες και που από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, δεν φαίνεται να συνδέεται είτε με σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις είτε με μεταβολές στις θέσεις των κύριων μετόχων. Ενδεικτικά προχθές ο όγκος των συναλλαγών έφθασε στα 158.450 τεμάχια, με τη μετοχή να κλείνει στα 4,10 ευρώ (-1,44%) και όπως επισήμανε παράγοντας της αγοράς, «όγκο συναλλαγών μεγαλύτερο των 100.000 σπάνια βλέπει κανείς στη συγκεκριμένη μετοχή».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το 50% των μετοχών της εταιρείας παραμένει «συσπειρωμένο» στα χέρια των βασικών μετόχων και οι όποιες σοβαρές ανακατατάξεις στο μετοχολόγιό της έγιναν ήδη τον Ιούνιο. Χρονική περίοδο κατά την οποία «αποχώρησαν» η Marfih, η Πρόοδος Επενδύσεων και η Alpha Επενδύσεων (λόγω της επικείμενης απορρόφησης από την Alpha Bank). Ενα σημαντικό μέρος των πακέτων αυτών φαίνεται ότι πέρασε στο αμοιβαίο κεφάλαιο του IKA και σε δύο θεσμικούς επενδυτές από το Λονδίνο και την Αμερική.

Ταυτόχρονα, η κινητικότητα στο χαρτί της Chipita θεωρείται μάλλον απίθανο να υποστηρίζεται από το σενάριο περί εισόδου της πολυεθνικής Pepsico στο μετοχικό της κεφάλαιο, η οποία στο παρελθόν είχε εκφράσει στη διοίκηση της εταιρείας την επιθυμία να αποκτήσει συμμετοχή. Και τούτο διότι οι μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού στις περιπτώσεις εξαγοράς ακολουθούν διαφορετική τακτική και δεν συνηθίζουν να μαζεύουν λίγα-λίγα και μικρά πακέτα. Παράλληλα, όπως παρατηρούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η μέθοδος που ακολουθείται και το εύρος τιμής στο οποίο κυμαίνεται η τιμή της μετοχής, δεν προδίδουν επιθετική εξαγορά. «H μετοχή κινείται μεταξύ 3,70 και 4,30 ευρώ περίπου. Στην ενδεχόμενη περίπτωση επιθετικής εξαγοράς θα είχε απογειωθεί», λένε χαρακτηριστικά. H συλλογιστική αυτή τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά αυτή της μετοχής είναι αποτέλεσμα «παιχνιδιού», εν όψει και της ονομαστικοποίησης των μετοχών που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή