Ο ΔΗΚΤΗΣ

5' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…Ερχεται ο Κουλούρης!

«Με το που μπαίνω στη λαϊκή πέφτει «σύρμα» ότι έρχεται ο Κουλούρης και πέφτουν οι τιμές», είπε ο μάχιμος υφυπουργός Ανάπτυξης. E, άμα είναι έτσι κύριε Κουλούρη πολλαπλασιάσθε τις επισκέψεις σας στις λαϊκές, μπας και δει μια άσπρη μέρα το πορτοφόλι του καταναλωτή…

Και τι απάντησαν;

«Την επόμενη φορά θα σας μαζέψω», είπε ο υφυπουργός σε παραγωγούς και εμπόρους κατά τη μεταμεσονύχτια επιχείρηση που οργανώθηκε με τη βοήθεια και του Νασιάκου, σε σημείο όπου ανθεί το παρεμπόριο. Λέτε να αποδειχθεί ότι οι προειδοποιήσεις είναι αρκετές για τα παιδιά της πιάτσας;

Αν-υστερόβουλη μεγαλοψυχία

Ο πρώτος εξεδιώχθη από το ΥΠΕΧΩΔΕ όταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία διαπίστωσε ότι οι καταγγελίες για συμμετοχή του σε «στήσιμο» διαγωνισμών ήταν ακριβείς. O δεύτερος ήταν αυτός που εισηγήθηκε τον περίφημο μαθηματικό τύπο επιλογής αναδόχου από πλευράς του ίδιου υπουργείου. Μετά μια σύντομη καριέρα σε ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία, ο πρώτος επέστρεψε σε θέση γενικού διευθυντή σε δημόσιο οργανισμό που επιβλέπει ένα από τα σημαντικότερα ολυμπιακά έργα. Οσο για τον δεύτερο, επίσης δεν πήγε χαμένος… Σήμερα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο οργανισμού του ευρύτερου δημοσίου τομέα. H μεγαλοψυχία του εκσυγχρονισμού σε όλο της το μεγαλείο…

ΕΤΑ κατά πράσινου

Περί το ένα εκατ. ευρώ δαπανήθηκε πριν από λίγα χρόνια για το πράσινο που βρισκόταν μπροστά από τον χώρο του Δυτικού Αεροδρομίου στο Ελληνικό. Λέμε «βρισκόταν» γιατί οι υπεύθυνοι της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ETA), όπως υποστηρίζουν κάποιοι που περνούν μπροστά από τον χώρο, φρόντισαν ώστε να ξεραθεί το γκαζόν, ενώ την ίδια τύχη θα έχει και το υπόλοιπο πράσινο.

Υπόγειες διαμάχες

Αρκετοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν την άγρια κόντρα υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας με αφορμή το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ΄ ΚΠΣ. Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους περί τα τρία δισ. ευρώ, ανέλαβαν να προωθήσουν από κοινού οι υπηρεσίες των δύο υπουργείων, αλλά εδώ και πολλούς μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια υπόγεια διαμάχη. Το υπουργείο Οικονομίας είναι υπεύθυνο για τις εντάξεις έργων στο πρόγραμμα καθώς και για τη διαχείρισή του, ενώ το Εσωτερικών έχει αναλάβει (μέσω της εταιρείας «Κοινωνία της Πληροφορίας A.E.» – ΚτΠ A.E.) την υλοποίηση των σημαντικότερων έργων. Δεν γνωρίζουμε τις αιτίες της διαμάχης, αλλά οι παρατηρητές εκτιμούν ότι απαιτείται βελτίωση του κλίματος…

Κακοτεχνίες ΟΕΚ

Πρωτοφανείς κακοτεχνίες στις εργατικές κατοικίες που κατασκεύασε ο Οργανισμός Εργατικης Κατοικίας στη Λαμία και εγκαινιάστηκαν την περασμένη Τρίτη, καταγγέλει μέλος του δ.σ. του OEK.

O κ. Γ. Πάσουλας με δήλωσή του προς τον Τύπο, κοινοπιεί την πρότασή του προς το δ.σ. του OEK να υποχρεωθεί ο εργολάβος στην αποκατάσταση των ζημιών πριν εγκατασταθούν οι δικαιούχοι του Οργανισμού. Επίσης, ζητεί να αποδοθούν ευθύνες στους μηχανικούς του OEK που παρακολουθούσαν το έργο.

Ο ίδιος στην καταγγελία του αναφέρει ότι στην κατασκευή έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά ευτελή και αναξιόπιστα, λαθεμένη τοποθέτηση των κεραμιδιών, απουσία μονωσης, ενώ υποστηρίζει ότι και ο φέρων οργανισμός είναι αμφιβόλου ποιότητας.

ΓΣΕΕ και εθελοντές

Να υποθέσουμε ότι ο αριθμός των αιτήσεων εθελοντών που έδωσε χθες η ΓΣΕΕ στην Οργανωτκή Επιτροπή του 2004 είναι πολύ μικρός. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν κοινοποίησε τον αριθμό των αιτήσεων. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αρκέστηκε να αναφέρει ότι παρέδωσε «σημαντικό αριθμό αιτήσεων».Πάντως, όπως συμπληρώνει, συνεχίζεται η συγκέντρωση αιτήσεων από την πλευρά των οργανώσεων των εργαζομένων στις ολυμπιακές πόλεις, «με στόχο τη συμμετοχή περισσότερων εργαζομένων στην προσπάθεια για επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, το 2004».

Καλή η Εξέλιξη

Περίπου στο μισό περιορίστηκαν οι ζημιές της επενδυτικής εταιρείας Εξέλιξη στο πρώτο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, περιορίστηκαν στις 403 χιλιάδες ευρώ, σε σχέση με 779 χιλιάδες ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Ωστόσο, σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στα τέλη Ιουνίου παρουσίαζε υπεραξίες ύψους 2,13 εκατ. ευρώ, οι οποίες μπορούν να λογιστικοποιηθούν σε κέρδη εφόσον διατηρηθεί το καλό κλίμα στη Σοφοκλέους. Το σύνολο των επενδύσεων της εταιρείας σε χρεόγραφα στις 30 Ιουνίου 2003 ανερχόταν στα 42,94 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 63% (27,12 εκατ. ευρώ) ήταν επενδεδυμένο σε μετοχές εταιρειών εισηγμένων στο Χ.Α.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η αμερικανική τράπεζα Citigroup Smith Barney σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία της έκθεση. H τράπεζα θεωρεί ότι οι τελευταίες ενδείξεις είναι μεν θετικές, αλλά η αγορά εργασίας της Ευρωζώνης παραμένει σε μεταβατική φάση.

Στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου το μέσο ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ζώνης του Ευρώ παρέμεινε σταθερό στο 8,8%. Αυτό καταγράφεται στα θετικά, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι φήμες για νέες απώλειες θέσεων εργασίας. Ομως, οι προσπάθειες μείωσης του κόστους παραγωγής εκ μέρους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν, αν και με μειωμένη ένταση, και ως εκ τούτου αναμένεται περιορισμένη στήριξη της ιδιωτικής κατανάλωσης από την αγορά εργασίας. Παράλληλα βέβαια, η συνεχιζόμενη μείωση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τις φοροαπαλλαγές σε πολλές χώρες θα τονώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες, αλλά η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη.

Η Citigroup σημειώνει ότι στο δεύτερο τρίμηνο η ανεργία στην Ευρωζώνη μπορεί να παρέμεινε σταθερή, αλλά αυτό αποδίδεται στην αύξηση της ημιαπασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Εκτός αυτού, η μείωση του αριθμού ατόμων που αναζητούν εργασία κατά το δεύτερο τρίμηνο οφείλεται στο ότι μεγάλο μέρος αυτών έχουν πλέον αποθαρρυνθεί, ενώ αυξάνεται αισθητά ο αριθμός ατόμων που απασχολούνται μέσω διαφόρων κοινωνικών προγραμμάτων που προβλέπουν μειωμένους φόρους και εισφορές για τις εταιρείες που μετέχουν σε αυτά.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο τα στοιχεία για την απασχόληση από το σύνολο των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης ήταν θετικά, αλλά προς το παρόν είναι ακόμα πολύ νωρίς να γίνεται λόγος για ενίσχυση της απασχόλησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερα θετικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι τα σχέδια των επιχειρήσεων για νέες προσλήψεις δείχνουν να σταθεροποιούνται ή τουλάχιστον να μη συρρικνώνονται στην έκταση του 2001-2002. Από την έκθεση προκύπτει ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ανησυχούν περισσότερο για ενδεχόμενη απώλεια της εργασίας τους, ενώ οι Γερμανοί και οι Ιταλοί θεωρούν πολύ δύσκολο να βρουν εργασία με αντίστοιχες αποδοχές αν χάσουν τη δουλειά τους.

Πιστοποιητικό ποιότητας

Με το διεθνές πρότυπο ποιότητας EISO 9001 πιστοποιήθηκε πρόσφατα η εταιρεία Εθνική Ακινήτων, θυγατρική του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. H πιστοποίηση αφορά τις υπηρεσίες αποθήκευσης και διακίνησης εμπορευμάτων, διαδικασίες στις οποίες η Εθνική Ακινήτων δίνει πολύ μεγάλη σημασία, για την ανάπτυξη των εργασιών της.

Εντυπωσιακή Πρόοδος

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των τοποθετήσεων της επενδυτικής εταιρείας Πρόοδος στη Σοφοκλέους, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2003. Ετσι από το 56,4% του ενεργητικού που ήταν επενδεδυμένο σε μετοχές στα τέλη Μαρτίου, το ποσοστό αυτό «εκτοξεύτηκε» στο 80,2% στα τέλη Ιουνίου. Οπως είναι φυσικό η βελτίωση του κλίματος στη Σοφοκλέους είχε άμεσες επιπτώσεις στα αποτελέσματα της εταιρείας. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της για το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 2,706 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 74,7%, ενώ στα τέλη Ιουνίου το χαρτοφυλάκιό της παρουσίαζε υπεραξίες ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Στις 30/6/2003 η μετοχή της Εταιρείας διαπραγματευόταν με discount 11,6% (εσωτερική αξία μετοχής 2,94 ευρώ έναντι χρηματιστηριακής αξίας 2,60 ευρώ). Από την αρχή του έτους μέχρι την 30/6/2003, η εσωτερική αξία της μετοχής σημείωσε αύξηση κατά 5,0%, ενώ κατά την ίδια περίοδο η άνοδος του Γενικού Δείκτη έφτασε το 8,2%.

Οι δέκα κυριότερες θέσεις του χαρτοφυλακίου ως ποσοστό της καθαρής αξίας του ενεργητικού ήταν: ΟΤΕ 8,5%, EFG Eurobank Ergasias 5,9%, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 5,7%, ΔΕΗ 5,5% COSMOTE 5,5 %, FOLLIE 5,1%, ALPHA BANK 4,7%, COCA-COLA (ΗLΒ) 4,6%, VODAFONE-PANAFO3,9% και ΓΕΡΜΑΝΟΣ 3,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή