Εκτός εργασιακού γηπέδου οι ψηφιακά αναλφάβητοι…

Εκτός εργασιακού γηπέδου οι ψηφιακά αναλφάβητοι…

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μας έχουν πει ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) θα είναι ένας κόσμος στον οποίο η απασχόληση θα είναι περισσότερο προσβάσιμη για όλους όσοι γνωρίζουν την ψηφιακή αλφάβητο.

Οτι θα απαλείψει σε μεγάλο βαθμό τις τρεις μεγάλες δεσμεύσεις στις οποίες υπόκειται ο εργαζόμενος: τον τόπο της εργασίας, τον χρόνο και την απόσταση. Αρα, η ΚτΠ θα κάνει τη ζωή μας πιο ανθρώπινη, φτάνει εμείς οι εργαζόμενοι να ανταποκριθούμε στο lifetime learning που αποτελεί πλέον μονόδρομο για την επιβίωσή μας την επαγγελματική – και όχι μόνο.

Ομως, επίκαιρη έκθεση της Κομισιόν (Strategies for Jobs ithe InformatioSociety) υπογραμμίζει τους αργούς ρυθμούς στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, τόσο του σημερινού όσο και του εγγύς μέλλοντός μας, όπως και την ανεπάρκεια – ποιοτική και ποσοτική- των εκπαιδευτών της ΚτΠ.

Αναφέρεται επίσης και στον ρόλο των επιχειρήσεων με την επισήμανση ότι «η εργασία στις επιτυχημένες επιχειρήσεις δεν ακολουθεί πλέον τα παλιά εργασιακά μοντέλα με τις ιεραρχικές δομές της εξουσίας, τα στεγανά μεταξύ των καθηκόντων και το μεγάλο ποσοστό του ανειδίκευτου προσωπικού».

Ακόμη, επισημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι -όχι μόνο οι τεχνικοί, αλλά και οι επαγγελματίες- πρέπει να αναπτύξουν ικανότητες στην ψηφιακή τεχνολογία τόσο για τη συνέχιση της εργασίας που εκτελούν όσο και για την εναλλαγή των ρόλων τους στον χώρο της εργασίας. Αναφέρει επίσης παραδείγματα πρωτοβουλιών από επιχειρήσεις στα κράτη μέλη της Ε.Ε. οι οποίες έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην κάλυψη του κενού που σημειώνεται στην εκπαίδευση για τις τεχνολογίες της ΚτΠ.

Πρωτοβουλίες

Επιλεκτικά αναφέρουμε την Deutsche Telekom στη Γερμανία που δημιούργησε σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το Schuleans Netz (Σχολεία στο Δίκτυο). Πρόκειται για τη σύνδεση με το Ιντερνετ 8.000 σχολείων που συγχρηματοδοτεί σε περιφερειακό επίπεδο. Αλλά και οι Siemens και IBM στη χώρα αυτή συμπράττουν με την ομοσπονδιακή προεδρία σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης των εκπαιδευτών ώστε να επισπευσθεί η απαραίτητη μετάβαση στην ΚτΠ. Επίσης και η Volvo στη Σουηδία για την εκπαίδευση του προσωπικού της στους χώρους της εργασίας είχε υιοθετήσει την πιστοποίηση ECDL (EuropeaComputer Driving Licence). Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο στη διάθεση των επιχειρήσεων και του εθελοντικού τομέα, με τη βοήθεια του οποίου τυποποιείται και αναγνωρίζεται βάσει πιστοποίησης η επάρκεια του εργαζόμενου στον ψηφιακό… αλφαβητισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή