ΔΕΥΤΕΡΗ MATIA ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ…

ΔΕΥΤΕΡΗ MATIA ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ…

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΕΥΤΕΡΑ 21/7

– Αποσυγκόλληση. H αναβάπτιση της κυβέρνησης επιχειρήθηκε με έναν ανορθόδοξο τρόπο και αντί των αλλαγών στο εσωτερικό της -η δυναμική των οποίων άλλωστε έχει μάλλον εξαντληθεί- ο Κώστας Σημίτης προτίμησε τον ανασχηματισμό στο κόμμα. Παράλληλα με την αποσυγκόλληση του κόμματος από τις παραδοσιακές του δομές -κίνηση αναλόγου ενδιαφέροντος με την προσπάθεια διαχωρισμού των σιαμαίων- επιχειρείται και η επανασυγκόλληση με την κοινωνία, επαναφέροντας εν όψει της ΔΕΘ και φυσικά και των επερχόμενων εκλογών, τα περί Χάρτας για την πραγματική σύγκλιση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

– Κερδοσκοπία. Παρεμπιμπτόντως επίσης και χωρίς ουδείς να συνειδητοποιήσει πώς ακριβώς μας προέκυψε ο Κίμων Κουλούρης, ο οποίος αν κι έχει απολέσει κάτι από τη νιότη της μεταπολιτευτικής περιόδου, εμφανίστηκε φρέσκος φρέσκος και κυρίως ορεξάτος για έργο. H συνταγή, βεβαίως, είναι ολίγον παλαιά και παραπέμπει σε πρακτικές τού τύπου «θα πατάξωμεν την κερδοσκοπία», εμπνευστής των οποίων υπήρξε ο νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΤΡΙΤΗ 22/7

– Ακίνητα. H αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι μαζί με τις τιμές των προϊόντων, το μόνο που δεν πατάσσεται στη χώρα μας είναι οι τιμές των ακινήτων, οι οποίες, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, έχουν αυξηθεί 63% σε πραγματικές αξίες κατά τη διάρκεια της τελευταίας επταετίας. H ανατίμηση αυτή υπολογίζεται ότι συνεισέφερε την περίοδο 2001 – 2002 κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οσο για την τρέχουσα περίοδο, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας πιστοποιούν τη συνεχιζόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η οποία οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος της στις επενδύσεις, που με τη σειρά τους οφείλονται στα κοινοτικά κονδύλια που εισρέουν στη χώρα μας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/7

– Απορροφητικότητα. H βαρύτητα που έχουν οι κοινοτικοί πόροι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ερμηνεύει άλλωστε και το αυξημένο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την πορεία του Γ΄ ΚΠΣ, ο οποίος είχε διαδοχικές συσκέψεις με έξι υπουργούς. Οι υπουργοί Χριστοδουλάκης, Στεφανής, Βενιζέλος, Παπανδρέου, Τσοχατζόπουλος και Βερελής, παρήλασαν από το Μέγαρο Μαξίμου σε μια εξαντλητική ανάκριση στοιχείων κατ’ αντιπαράστασιν με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που διατηρεί ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας. Σύμφωνα με αυτά, η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων φθάνει το 22%, ενώ την υψηλότερη απορροφητικότητα παρουσιάζει, όπως όλοι μας έχουμε διαπιστώσει από τον οργασμό των έργων… τι άλλο(;) το πρόγραμμα οδικοί άξονες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΠΕΜΠΤΗ 24/7

– Ανεργία. Οσο για το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας, η απορροφητικότητά του αγγίζει το 25% και αποτελεί απορίας άξιον πώς η χώρα μας παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό (1,2%) συμμετεχόντων ηλικίας από 25-64 ετών σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, όταν ο αντίστοιχος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 8,4%. Στο πλαίσιο, πάντως, της δημοσιοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση του τρέχοντος έτους, που συμπυκνώνει την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας, προωθείται η προσφορά θέσεων μερικής απασχόλησης σε ευρεία κλίμακα, ως αντίδοτο στη μακροχρόνια ανεργία και στην ανεργία των γυναικών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/7

– Τράπεζες. H κινητικότητα, επίσης, στον τομέα των τραπεζών -αν και δεν αποτελούν πρόγραμμα του ΚΠΣ- βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. O υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης φαίνεται ότι βρήκε τη χρυσή τομή για την υλοποίηση της συγχώνευσης της Τράπεζας Αττικής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την εισαγωγή του δεύτερου στο χρηματιστήριο. H εξαγορά ποσοστού 35% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το ΤΣΜΕΔΕ επιτρέπει τόσο τη συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, όσο και την ενίσχυση των κρατικών ταμείων με ζεστό χρήμα, κάτι που δεν δείχνει να επιτυγχάνεται στην περίπτωση της Γενικής Τράπεζας, η τύχη της οποίας παραμένει στα αζήτητα.

– X.A. Το Χρηματιστήριο συνέχισε για άλλη μια εβδομάδα την ανοδική του πορεία, κλείνοντας με συνολική άνοδο 2,13% και ο δείκτης από τη θέση των 2.085,49 μονάδων φαίνεται ότι επιχειρεί να υπερκεράσει το επόμενο φράγμα, αυτό των 2.100. Μοναδικό πρόβλημα είναι ότι η παρατεταμένη φημολογία που συντηρείται το τελευταίο δάστημα δείχνει να έχει εξαντλήσει τη δυναμική της. Καλά πληροφορημένες πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι όσο η κυβέρνηση επιμένει πως η οικονομία είναι το ισχυρό χαρτί, η εποχή που όλοι φεύγαμε ανενόχλητοι για τα μπάνια μας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί… ή μήπως όχι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή