«Μήδεια» για την αγορά παραγώγων η Σοφοκλέους

«Μήδεια» για την αγορά παραγώγων η Σοφοκλέους

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 51% περιορίστηκε στα τέλη Ιουνίου ο τζίρος της αγοράς παραγώγων σε σχέση με τον συνολικό τζίρο της αγοράς μετοχών. H εντυπωσιακή αύξηση των συναλλαγών στη Σοφοκλέους, αποτέλεσμα της αφύπνισης της αγοράς το δεύτερο τρίμηνο του 2003, είχε ως αποτέλεσμα τον έμμεσο περιορισμό των συναλλαγών στα παράγωγα.

Στην πραγματικότητα οι συναλλές στην αγορά παραγώγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και διαρκώς ενισχύονται, ωστόσο υστερούν σημαντικά συγκρινόμενες με αυτές της κύριας αγοράς του X.A.: Τον Ιανουάριο ο τζίρος των παραγώγων σε σχέση με τον τζίρο των μετοχών διαμορφώθηκε στο 109%, τον Φεβρουάριο στο 94%, τον Μάρτιο στο 78%, τον Απρίλιο στο 63%, τον Μάιο στο 66% και τον Ιούνιο μόλις στο 51%.

Κατά το πρώτο εξάμηνο πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 10.942 Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) στον δείκτη FTSE-20 έναντι 8.403 συμβολαίων το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Σημειώνεται ότι η συναλλακτική δραστηριότητα των ΣΜΕ στον 20άρη ξεπέρασε το στόχο της διοίκησης του X.A. που ήταν 10.000 συμβόλαια ανά μέρα. Αντίθετα οι συναλλαγές στα ΣΜΕ στον FTSE-40 δεν έχουν πιάσει τους στόχους. Το πρώτο εξάμηνο πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 435 μονά συμβόλαια ανά ημέρα έναντι στόχου 5.000 συμβολαίων. Στο περιθώριο βρίσκονται και τα δικαιώματα. Τα δικαιώματα που αναφέρονται στον FTSE-20 πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο 5.724 συμβόλαια την ημέρα έναντι στόχου 8.000 συμβολαίων. Αντίστοιχα τα δικαιώματα στον 40άρη παρουσίασαν μέση ημερήσια δραστηριότητα 103 συμβολαίων με στόχο για το 2003, 3.000 συμβολαίων. Βασικό χαρακτηριστικό του πρώτου εξαμήνου πάντως είναι η μεγάλη αύξηση των συναλλαγών σε ΣΜΕ του FTSE-20 και η μεγάλη μείωση των ΣΜΕ στον 40άρη.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των κωδικών, αυτοί στα τέλη Ιουνίου έφτασαν τους 18.340. Συνολικά το α΄εξάμηνο σημειώθηκε αύξηση κατά 54,4% του αριθμού των συμβολαίων που διαπραγματεύτηκαν στην αγορά παραγώγων και αύξηση κατά 18,5% των κωδικών.

Εντός του 2003 αναμένεται να εμπλουτιστεί το οπλοστάσιο της αγοράς παραγώγων με νέα προϊόντα, όπως ΣΜΕ & Δικαιώματα σε δείκτες ξένων αγορών, ΣΜΕ και δικαιώματα σε νέες μετοχές, τα covered warrants αλλά και δείκτες μεταβλητότητας – ΣΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή