O ΔΗΚΤΗΣ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καθυστερήσεις, τα ΠΕΠ και οι μικρότεροι εργολάβοι

Η άποψη ανήκει σε έναν εκ των πλέον ειδικών της κυβερνώσας παράταξης για την πορεία των δημοσίων έργων στην Ελλάδα. Και πρέπει να εκτιμηθεί δεόντως νομίζουμε από τους αρμοδίους: οι άγριες κόντρες μεταξύ των μικρομεσαίων τεχνικών εταιρειών από τη μία πλευρά και των μεγάλων κατασκευαστικών από την άλλη συνδέονται με το γεγονός ότι καθυστερούν τα περισσότερα Περιφερειακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του Τρίτου ΚΠΣ. Οι σοβαρές καθυστερήσεις, λοιπόν, οδηγούν σε έλλειψη έργων στις περιφέρειες, πράγμα που έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση πολλούς μικρομεσαίους εργολάβους (ορισμένοι έκλεισαν τις εταιρίες τους), οι οποίοι κατά βάση εκτελούν έργα αυτού του μεγέθους. Αντίθετα, οι τεχνικές εταιρείες της ανώτατης τάξης (δηλαδή το λόμπι των μεγαλοεργολάβων), οι οποίες μοιράζονται τα μεγάλα έργα, επωφελήθηκαν από την Ολυμπιάδα, από την Εγνατία Οδό, από τον άξονα Πάτρας – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων κ.ά. Ετσι η αδιαφορία ή η ανικανότητα των πολιτικών και της διοικητικής μηχανής λειτουργεί για μία ακόμη φορά καταστροφικά για τους μικρούς επιχειρηματίες, εις όφελος των μεγάλων που κυριολεκτικά θυσαυρίζουν. Επειδή είναι αδύνατον να συντονίσουν και να απορροφήσουν κονδύλια για την περιφέρεια…

Βροχή από ενστάσεις

Πριν από ένα μήνα γράφαμε για τα «φαβορί» στο τμήμα Νυμφόπετρα – Ρεντίνα της Εγνατίας Οδού, με βάση τη μοιρασιά στην οποία προχώρησαν οι τεχνικές εταιρείες της ανώτατης τάξης. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού επιβεβαιώνουν απολύτως την σχετική πρόβλεψη! Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο τμήμα, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα του B΄ ΚΠΣ, πρέπει να έχει ανάδοχο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, γιατί διαφορετικά χάνονται τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια. Το έργο όμως έχει εξελιχθεί σε γεφύρι της Αρτας, καθώς στον πρώτο διαγωνισμό δεν κατατέθηκε καμία προσφορά (!) ύστερα από συνενόηση, η οποία υπήρξε -όπως λέγεται- μεταξύ των μεγαλοεργολάβων, που θεωρούσαν τον προϋπολογισμό χαμηλό. Στη συνέχεια καταβλήθηκε προσπάθεια κατακύρωσης του έργου, σε γνωστό όμιλο, χωρίς διαγωνισμό. Και βεβαίως τότε έπεσαν βροχή οι ενστάσεις. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη πάλι ο διαγωνισμός, αλλά προεξοφλείται, εξαιτίας των αδυναμιών του, ότι οι ενστάσεις πάλι θα είναι πολλές και μήπως οδηγήσουν τελικά και στην απώλεια των σχετικών πόρων.

Μείωση για ΕΘΝΕΧ

Μείωση κερδών, αλλά σημαντικές υπεραξίες παρουσίασε η Εθνική Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΕΘΝΕΧ) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν κατά 54,7% και διαμορφώθηκαν στα 1,53 εκατ. ευρώ, ενώ στα τέλη Ιουνίου η υπεραξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας έφτασε τα 2,98 εκατ. ευρώ. Στις 25 Ιουλίου, η εσωτερική αξία της μετοχής διαμορφώθηκε σε 1,88 ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα στη Σοφοκλέους να διαπραγματεύεται με discount της τάξης του 7,98%. H απόδοση του χαρτοφυλακίου από την αρχή του έτους ανήλθε σε 17,05%, έναντι μεταβολής 18,08% του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ας σημειωθεί ότι η ΕΘΝΕΧ διαθέτει ένα ιδιαίτερα «επιθετικό» χαρτοφυλάκιο, καθώς το 91,5% του ενεργητικού της είναι επενδεδυμένο σε μετοχές και κατα κύριο λόγο του εσωτερικού.

Ενδιαφέρον βιβλίο

Πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο «H οικονομική πολιτική και η ONE» του πρώην γενικού γρμαματέα του υπουργείου Οικονομίας Γιώργου Παπαϊωάννου. O συγγραφέας, ο οποίος διδάσκει σήμερα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καταγράφει ένα προς ένα κεφάλαιο τα βήματα της πολιτικής για την επίτευξη του στόχου της ONE και της δημιουργίας των προϋποθέσεων για ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στη συνέχεια. Σε κάθε καλό και τεκμηριωμένο βιβλίο για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας λέμε αναμφίβολα «ναι»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή