ΣΕΚΑΠ – ATE δηλώνουν αισιόδοξοι, αγνοώντας τα σχόλια ορκωτών…

ΣΕΚΑΠ – ATE δηλώνουν αισιόδοξοι, αγνοώντας τα σχόλια ορκωτών…

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις άσχημες εντυπώσεις που προκάλεσε το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Οικονομικής «Κ» για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε εκκαθάριση η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, καθώς υπάρχει αναντιστοιχία ιδίων κεφαλαίων και μετοχικού κεφαλαίου, όπως προκύπτει από την έκθεση των ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση 2002, προσπαθούν να διασκεδάσουν με δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος της εταιρείας Αθ. Παπαγεωργίου όσο και ο αναπληρωτής εντεταλμένος σύμβουλος και στέλεχος της τράπεζας, Π. Παραδείσης.

Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι της εταιρείας από την Ξάνθη αλλά και άλλες όμορες περιοχές απέκλεισαν για μία ώρα χθες την εθνική οδό Ξάνθης-Καβάλας, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ, προοπτική άλλωστε που δεν αποκρύβει και η ίδια η ΑΤΕ.

Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ ο κ. Παπαγεωργίου, χωρίς να αναφέρεται στην ουσία του δημοσιεύματος της «Κ», σπεύδει να δηλώσει ότι «μία εταιρεία με θεαματικά αποτελέσματα το 2003 (σ.σ.: σε ποια ακριβώς αναφέρεται όταν οι πωλήσεις του 6μήνου παρουσιάζουν μείωση κατά 6%;), κερδοφόρο 2002 (σ.σ.: σημείωσαν κατακόρυφη μείωση σε σχέση με το 2001, ενώ ανατρέπονται πλήρως καθώς δεν απεικονίζονται πολλές κεφαλαιακές ζημίες, όπως αποκαλύπτεται από την έκθεση των ορκωτών) και με μερίδιο αγοράς που αγγίζει το 9%, δεν οδηγείται σε εκκαθάριση και πολύ περισσότερο δεν κλείνει».

Ο κ. Παπαγεωργίου παραθέτει στοιχεία για τις πωλήσεις του νέου τσιγάρου που λανσάρει η εταιρεία στην αγορά, του GR International 25’S, το οποίο έκανε, όπως αναφέρει, ρεκόρ πωλήσεων και υπεραμύνεται του μάνατζμεντ της εταιρείας «στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της μεγαλύτερης συνεταιριστικής εταιρείας της χώρας». Πουθενά, ωστόσο, δεν αναφέρεται ο κ. Παπαγεωργίου στα σχόλια των ορκωτών ελεγκτών, ούτε κάνει λόγο για την αναγκαία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή των άρθρων 47 και 48 του Ν. 2190/20.

Αντίθετα, ο κ. Παραδείσης σε δηλώσεις του χθες στην Οικονομική «Κ» αποκάλυψε ότι το θέμα αυτό απασχόλησε την τελευταία τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας και ήδη έχει αποφασισθεί, όπως είπε, σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ κατά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, προκειμένου να ανατεθεί σε εταιρεία συμβούλων η αξιοποίηση δύο μεγάλων ακινήτων που διαθέτει η εταιρεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, να εισρεύσουν πολύτιμα κεφάλαια, με τη μορφή υπεραξιών, τα οποία θα πάνε στα ίδια κεφάλαια, ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα που ανέδειξαν οι ορκωτοί ελεγκτές. Ο κ. Παραδείσης παραδέχθηκε ότι η ΑΤΕ δεν προτίθεται να «αιμοδοτήσει» με νέα κεφάλαια τη ΣΕΚΑΠ, καθώς η πολιτική της είναι να απεμπλακεί από τις εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα και για το λόγο αυτόν επιλέγεται η συγκεκριμένη λύση. Ο ίδιος αποκάλυψε την πρόθεση της ΑΤΕ να εκχωρήσει το ποσοστό της στην εταιρεία, αν και σε αυτήν τη φάση είναι μειοψηφικό. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ΑΤΕ να επιδιώξει να αποκτήσει καταστατική πλειοψηφία στη ΣΕΚΑΠ και φυσικά την αλλαγή του καταστατικού της, αφού σήμερα δεν επιτρέπεται η είσοδος ιδιωτών σε αυτήν. Παράλληλα, ο κ. Παραδείσης έκανε γνωστό ότι ήδη εφαρμόζεται στην εταιρεία πρόγραμμα δραστικής μείωσης του προσωπικού, το οποίο από 440 άτομα σήμερα σχεδιάζεται να μειωθεί σε 300-320 κατά την επόμενη διετία.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας που απέκλεισαν χθες την ε.ο. Ξάνθης-Καβάλας διαμαρτυρήθηκαν για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής της και τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας. Αλλοι εργαζόμενοι κατέλαβαν συμβολικά το κατάστημα της ΑΤΕ Ξάνθης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή