O ΔΗΚΤΗΣ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές, η οικονομία και το «πολιτικό δόγμα»

Πριν από λίγο καιρό γράφαμε ότι η πολιτική τακτική της κυβέρνησης, που θα επισφραγίζει η ομιλία του K. Σημίτη στη ΔΕΘ είναι πολύ προβλέψιμη, με το δεδομένο ότι οδεύουμε προς μία από τις σκληρότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Σήμερα, ακόμη και ο τελευταίος παρατηρητής των πολιτικών εξελίξεων, μπορεί να σου περιγράψει το πολιτικό δόγμα της κυβέρνησης: φουλ Χρηματιστήριο για να επανακάμψουν τα μεσαία στρώματα, πωλήσεις εταιρειών του Δημοσίου για τη συγκέντρωση χρημάτων στον προϋπολογισμό και τις ισορροπίες με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, μονιμοποιήσεις εκτάκτων υπαλλήλων και προσδοκίες νέων διορισμών για τα θεωρούμενα ασθενέστερα στρώμματα, που αποτελούν την παραδοσιακή εκλογική πελατεία. Ταυτόχρονα -όπως λέμε το κερασάκι στην τούρτα- φωνάζουν για την ακρίβεια, η οποία βεβαίως ξεκινάει από τις υπηρεσίες του κράτους και τις κρατικές επιχειρήσεις!

Για την εξασφάλιση ψήφων

Μετά τα ΚΕΠ έρχονται τα ΣΤΕΠ! Τα πρώτα είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ τα δεύτερα, που παρουσίασε ο κ. N. Χριστοδουλάκης χθες, είναι οι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Πολιτών στις εφορίες… Και τα δύο, όπως καταλαβαίνει ο έχων τον κοινό νου πολίτης, αφορούν την εξυπηρέτηση των πολιτών, την οποία πρέπει να παρέχουν έτσι κι αλλιώς, χωρίς άλλους ενδιάμεσους, οι δημόσιες υπηρεσίες. Με άλλα λόγια, από παραγωγικότητα και ποιότητα μηδέν ! Κανονικά και οι δύο νέοι «θεσμοί» δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν… Αλλά, προφανέστατα, τα νέα αυτά Κέντρα, σταθμοί και άλλα τέτοια παρόμοια, τα οποία επιβαρύνουν τις τσέπες των φορολογουμένων, δημιουργούνται για να μπορεί το κυβερνών κόμμα να διορίζει σωρηδόν νέο προσωπικό, με αντάλλαγμα τις ψήφους. Αρα, κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει αυτή η πολιτική. Και ας επιβαρύνουν σε μόνιμη πια βάση τον κρατικό προϋπολογισμό οι νέες αυτές αυξημένες δαπάνες.

Citigroup και Diners

Την απόκτηση του μεριδίου πλειοψηφίας του Diners Club Europe, ανακοίνωσε χθες η Citigroup, παράλληλα με την ανάληψη των καθηκόντων του chief executive officer (CEO) από τον κ. Χρήστο Βασιλειάδη, γενικό διευθυντή consumer group Ελλάδος και πρόεδρο του Diners Club Ελλάδος. H Citigroup, που διέθετε ήδη το 11,5%, συγκεντρώνει πλέον την πλειοψηφία του Diners Club Europe, που κατείχε μέχρι πρόσφατα η εταιρεία GTP Holding SpA. Το Diners Club Europe περιλαμβάνει το Diners Club της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιρλανδίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας με σύνολο 1,5 εκατ. πελάτες και ένα εκατομμύριο συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, ετήσιο τζίρο 5,3 δισ. ευρώ και 70 κάρτες συνεργασίας (co-brands). H Citigroup διαθέτει μια σημαντική δύναμη στον τομέα των καρτών στην Ευρώπη και εκτιμά ότι το Diners Club Europe θα συμπληρώσει την υπάρχουσα σειρά προϊόντων και θα ωθήσει τη μακροχρόνια στρατηγική ανάπτυξης.

Οι συγχωνεύσεις τραπεζών

Η Citigroup, με αφορμή την παραπάνω είδηση, να σας μεταφέρουμε ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση στη λίστα των είκοσι μεγαλύτερων τραπεζών παγκοσμίως, που καταρτίζει και δημοσιεύει το διεθνές «the Banker». Από τη λίστα αυτή ο παρατηρητής μπορεί να διαπιστώσει πως από το 1998 έως το 2002 υπήρξαν 12 πολύ μεγάλες συγχωνεύσεις που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα στο πλαίσο αυτών των είκοσι παγκόσμιων τραπεζικών κολοσσών. Δεν αναφερόμαστε δηλαδή στο τι μπορεί να συνέβη στο επίπεδο των 1.000 μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων διεθνώς, όπου οι συγχωνεύσεις που προηγήθηκαν αυτήν την πενταετία μπορεί να φθάνουν τις 300 ή τις 400 ενδεχομένως. Πάντως, μεταξύ των 12 μεγαλο-συγχωνεύσεων της πενταετίας, οι έξι αφορούν ευρωπαϊκές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή