Επιχειρηματική ρευστότητα στην ελληνική μεταλλουργία

Επιχειρηματική ρευστότητα στην ελληνική μεταλλουργία

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στον κλάδο των μετάλλων το 2004, καθώς η εικόνα των εταιρειών πρόκειται να βελτιωθεί σημαντικά από την άνοδο της τιμής των πρώτων υλών, ενώ υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις σε πολυεθνικές που θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στις θυγατρικές τους στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος της τιμής του αλουμινίου, του σιδήρου, του χαλκού θα ευνοήσει τις τιμές των προϊόντων, ενώ αντίθετα το ράλι τιμών του ευρώ θα δυσχεράνει τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων. Το 2003 καταγράφηκε ως μια χρόνια ανάκαμψης για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Εάν δεν υπήρχε η κατακόρυφη αύξηση του ευρώ θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία από τις πιο ισορροπημένες χρονιές των τελευταίων ετών.

Η Pechiney στην Αlca

Τις σημαντικότερες και πλέον ενδιαφέρουσες εξελίξεις τις περιμένουμε από την Pechiney. H τέταρτη σε μέγεθος βιομηχανία αλουμινίου στον πλανήτη έχει περάσει στον έλεγχο της καναδικής βιομηχανίας Alcan, η οποία κατέθεσε πρόταση εξαγοράς, φιλοδοξώντας να καταστεί ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις των μετόχων της γαλλικής πολυεθνικής, όλα δείχνουν ότι μέσα στο 2004 η Pechiney θα αποτελέσει κομμάτι του ομίλου της Alcan. Το ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι ότι το Αλουμίνιο της Ελλάδας, που ελέγχεται σε ποσοστό άνω του 70% από τη Pechiney, είναι σε θέση αναμονής για τα σχέδια που θα ακολουθήσει ο καναδέζικος όμιλος, ενώ δεν αποκλείεται και η απόσυρση της μετοχής από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Να υπενθυμίσουμε ότι σοβαρή υστέρηση τόσο στις πωλήσεις όσο και στα κέρδη κατέγραψε η εισηγμένη Αλουμίνιον της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Πιο συγκεκριμένα οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 234,97 εκατ. ευρώ έναντι 279,16 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

Τα ενοποιημένα κέρδη υποχώρησαν αισθητά σε ποσοστό πάνω από 55% και ανήλθαν το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2003 στο ύψος των 14,52 εκατ. ευρώ έναντι 32,65 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2002.

H αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου έχει επιβαρύνει σημαντικά τα αποτελέσματα της εταιρείας και γενικότερα η ύφεση που επικράτησε όλο το 2003 σε Ευρώπη και Αμερική έπληξε την πορεία της.

Ο Ομιλος Βιοχάλκο

Στον Ομιλο Βιοχάλκο το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα σωθεί η Σωληνουργεία Κορίνθου και θα επανέλθει σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης. H τελευταία διετία ήταν πράγματι άσχημη, καθώς είχαν υπερεκτιμηθεί οι δυνατότητες της επιχείρησης. Το management της εταιρείας έχει περιέλθει στην οικογένεια του κ. Νίκου Στασινόπουλου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ιδιοκτήτης και βασικός μέτοχος της Βιοχάλκο κ. Νίκος Στασινόπουλος προχώρησε μέσα στον Δεκέμβριο, στη μεταβίβαση ψιλής κυριότητας στους δύο γιους του Μιχαήλ και Ιωάννη-Ιπποκράτη μετοχών που ελέγχει στη Χαλκόρ, την Ελβάλ και τη μητρική εταιρεία, διατηρώντας την επικαρπία στην οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα ψήφου.

Πιο συγκεκριμένα, στον κ. Μιχαήλ Στασινόπουλο μεταβιβάζονται 2.848.617 κοινές ανώνυμες μετοχές της ΕΛΒΑΛ. Η αξία των δωρηθεισών μετοχών υπερβαίνει το σε ευρώ ισόποσο των 100.000.000 δρχ. (Αξία ψιλής κυριότητας μετοχών: 4.398.264,65 ευρώ).

Στο δεύτερο υιό του, ο κ. Νίκος Στασινόπουλος, διέθεσε 1.294.771 κοινές ανώνυμες μετοχές της ΧΑΛΚΟΡ. Η αξία των δωρηθεισών μετοχών υπερβαίνει το σε ευρώ ισόποσο των 100.000.000 δρχ. (Αξία ψιλής κυριότητας δωρηθεισών μετοχών: 1.864.470,24 ευρώ).

Επίσης, ο κ. Νίκος Στασινόπουλος μετεβίβασε προς τους υιούς του Μιχαήλ Στασινόπουλο και Ιωάννη- Ιπποκράτη Στασινόπουλο, 4.406.120 κοινές ανώνυμες μετοχές της Βιοχάλκο. Η αξία των δωρηθεισών μετοχών υπερβαίνει το σε ευρώ ισόποσο των 100.000.000 δρχ. (Συνολική αξία ψιλής κυριότητας δωρηθεισών μετοχών: 15.826.783,04 ευρώ).

Οι εταιρείες του Ομίλου ολοκλήρωσαν εντός του 2003 τον κύκλο των μεγάλων επενδύσεων των τελευταίων ετών, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ περίπου, που υπερδιπλασίασαν τη δυναμικότητα των εταιριεών του στην Ελλάδα και ταυτόχρονα δημιούργησαν παραγωγική βάση στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Αγγλία. Η πλήρης λειτουργική ένταξη των νέων μονάδων στην παραγωγική διαδικασία γίνεται σταδιακά και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2004.

Ο σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός καθώς και η δυναμική παρουσία του εταιρειών του Ομίλου στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη βελτίωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος αναμένεται να βελτιώσουν τα αποτελέσματα.

Η Nexans Ελλάς

Παραμονή των Χριστουγέννων και η μητρική εταιρεία της Nexans Ελλάς, η γαλλική NEXANS PARTICIPATIONS προανήγγειλε την απόκτηση ποσοστού 71,7488% των μετοχών της εισηγμένης στο Χ.Α. εταιρείας με την επωνυμία NEXANS ΕΛΛΑΣ ABE. H γαλλική εταιρεία πριν από τη μεταβολή δεν είχε ποσοστό στην εισηγμένη εταιρεία και αμέσως μετά απέκτησε συνολικά 6.132.500 μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 71,7488% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Τις μετοχές η γαλλική εταιρεία τις απέκτησε από τη Nexans Italia στη συνεδρίαση της 22ας Δεκεμβρίου 2003. H εξέλιξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί οιωνός για το μέλλον, καθώς αρκετοί υποστηρίζουν ότι πιθανότατα η πρώην Alcatel να αποσύρει τις μετοχές της ελληνικής θυγατρικής από το ταμπλό της Σοφοκλέους. Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι χρειάζεται να υποβάλει δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 24% που υπολείπεται (συνολικά 95%) έτσι ώστε να διαγραφεί η μετοχή το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η Χαλυβουργική

Στους πρωταγωνιστές του κλάδου των μετάλλων για τη χρονιά που έρχεται θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη Χαλυβουργική συμφερόντων του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Χαλυβουργικής που ολοκληρώθηκε πρόσφατα είναι συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 80% του ποσού προήλθε από δανεισμό από τη Τράπεζα Πειραιώς και τα υπόλοιπα κεφάλαια από τα διαθέσιμα της επιχείρισης.

Στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει τα μερίδια αγοράς, στο κλάδο της μεταλλουργίας, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης για το 2004 προσδοκάται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 8% έως 10%.

Οι νέες επενδύσεις πρόκειται να υπερδιπλασιάσουν την παραγωγική δυναμικότητα του ελασματουργείου στους 500.000 τόννους έναντι 210 – 250 χιλιάδες τόν ους που είναι η σημερινή παραγωγική δυναμικότητα..

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή