Ρευστοποιήσεις με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές

Ρευστοποιήσεις με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εορταστικό το κλίμα στη Σοφοκλέους, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις για την αποκομιδή των βραχυπρόθεσμων κερδών των προηγούμενων συνεδριάσεων. O τζίρος ήταν ιδιαίτερα αναιμικός, καθώς η τελευταία συνεδρίαση του χρόνου προσφέρεται μάλλον για απολογισμούς παρά για τοποθετήσεις. Εξάλλου, αυτό το 24ωρο που ακολουθεί, οι επιλογές για «τζόγο» είναι πολλαπλές και συνεπώς το Χρηματιστήριο μπορεί να περιμένει για τις μέρες του 2004.

Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν και χθες στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά με αρνητική μορφή, καθώς είχαμε ρευστοποιήσεις. Είναι πασιφανές ότι το 2004 θα συναντήσει μια Σοφοκλέους με πολλές ταχύτητες, όπου κυριαρχεί η υποτονικότητα, η χαμηλή εμπορευσιμότητα και η ανακύκλωση των ήδη υπαρχόντων κεφαλαίων. Δεν ξεπερνούν τις 30 οι μετοχές, που πραγματικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον, ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, ενώ είναι σίγουρα ένα δίλημμα για τη νέα διοίκηση του X.A., εάν θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με κάποιο από τα μεγάλα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης ή να συνεχίσει η Σοφοκλέους τη μοναχική της πορεία, ως περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Διαμαρτύρονται οι χρηματιστές για χαμηλό τζίρο συναλλαγών, διαμαρτύρονται οι επιχειρηματίες για έλλειψη εμπορευσιμότητας των μετοχών. Κανείς όμως από τους παράγοντες δεν σκέφτεται τους απλούς επενδυτές, οι οποίοι πραγματικά δεν έχουν αισθανθεί έστω και για ένα εξάμηνο ότι η αγορά έχει σταθεροποιηθεί και έχει ξεπεράσει τα δεινά του παρελθόντος. Είναι πρωτάκουστο η αγορά να βρίσκεται υπό την ομηρεία της προεκλογικής περιόδου η οποία διαρκεί τουλάχιστον 7 μήνες, γιατί μόνο σ’ αυτή τη χώρα 1 χρόνο πριν από τις εκλογές παραλύει ο δημόσιος τομέας, ενώ η ψυχολογία στον ιδιωτικό τομέα η οποία εκφράζεται μέσω των επιχειρήσεων είναι κυρίως αναβλητική και επικρατεί στάση αναμονής.

Εάν λοιπόν οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι για πολύ καιρό ακόμη θα ανέχονται οι επενδυτές αυτό το κλίμα επενδυτικής μιζέριας, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, καθώς παρατηρείται ήδη ένα κύμα τοποθετήσεων σε μετοχές των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρώπης.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην τελευταία συνεδρίαση του 2003 έκλεισε στις 2.263,58 μονάδες, με άνοδο 0,47%. H αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 113,6 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή