ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τοποθετήσεις σε χαμηλή και υψηλή κεφαλαιοποίηση

Με επικεφαλής τις μετοχές του OTE (+5,15%) και της Εθνικής Τράπεζας (+1,80%), η Σοφοκλέους κινήθηκε ανοδικά και στη δεύτερη συνεδρίαση του νέου οικονομικού έτους. O βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διαμορφώθηκε στις 2.346,19 μονάδες καταγράφοντας άνοδο της τάξης του +1,41%.

H εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δείχνει «διψασμένη» να καλύψει τις απώλειες της προηγούμενης τριετίας. Οι μετοχές υψηλής και χαμηλής κεφαλαιοποίησης αποτελούν το επίκεντρο των τοποθετήσεων, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα κεφάλαια που διοχετεύονται είναι αποκλειστικά από αμοιβαία κεφάλαια και θεσμικούς επενδυτές, ενώ για τη μικρή κεφαλαιοποίηση, η διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος συντελείται από συγκεκριμένα λόμπι που μπορούν και ελέγχουν σε ικανοποιητικό βαθμό την εμπορευσιμότητα των μετοχών.

Η επιχειρηματική λειψυδρία το 2003 μπορεί να απογοήτευσε την αγορά, δημιουργήθηκαν όμως οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να δούμε σημαντικές συμφωνίες μέσα στη νέα χρονιά στο σύνολο σχεδόν των κλάδων της Σοφοκλέους.

Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι εισερχόμαστε στην ολυμπιακή χρονιά με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αποκόμιση οφελών από τη μεγάλη διοργάνωση που θα γίνει στη χώρα μας, τον ερχόμενο Αύγουστο.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον, εκτιμούν χρηματιστές και διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, θα διοχετευθεί και το 2004 στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. O εικοσάρης αποτέλεσε την ατμομηχανή της αγοράς, καθώς η όποια ρευστότητα προερχόταν είτε από το εξωτερικό είτε από εγχώρια κεφάλαια είχε τελικό προορισμό τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις 20 μετοχές του δείκτη Ftse, οι 17 έκλεισαν με κέρδη το 2003 από την αρχή του χρόνου μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του παρελθόντος οικονομικού έτους. Οι μοναδικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έκλεισαν με απώλειες το 2003 ήταν η Ελληνική Τεχνοδομική, ο OTE και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.

Οπως επισημαίνεται από τους παράγοντες της αγοράς, τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν προς εκείνες τις μετοχές που θα αντιπροσωπεύουν εταιρείες οι οποίες έχουν μπροστά τους επιχειρηματικές εξελίξεις.

Στη χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε και το placement για τη μετοχή της Hyatt Regency, καθώς η μετοχή είναι όπως όλα δείχνουν ο βασικός αντικαταστάτης της Panafone-Vodafone στον δείκτη Ftse 20 και επελέγη αυτή η μέθοδος για την ενίσχυση της εμπορευσιμότητας των ξένων και εγχωρίων θεσμικών χαρτοφυλακίων, στους οποίους και διοχετεύθηκε το 16,67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.