«Φτωχό» ήταν το 2003 για τον κλάδο τροφίμων και ποτών

«Φτωχό» ήταν το 2003 για τον κλάδο τροφίμων και ποτών

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απουσίασαν οι δυνατές συγκινήσεις στον κλάδο των τροφίμων και ποτών το 2003, σε αντίθεση με την κινητικότητα που παρουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια. Οι μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες ουσιαστικά άρχισαν και τέλειωσαν στην εξαγορά της Π.Γ. Νίκας από την Global Finance. H υποτονικότητα του Χρηματιστηρίου αλλά και η τάση ειδικά των μεγάλων ομίλων να νοικοκυρέψουν τα του οίκου τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε πολλές περιπτώσεις στο κύριο αντικείμενό τους, προβάλλουν ως οι δύο βασικότεροι λόγοι της συγκρατημένης επενδυτικής τακτικής σε επίπεδο «στρατηγικών συνεργασιών». Εξάλλου, για αρκετές επιχειρήσεις ακόμη είναι περίοδος «ενσωμάτωσης και αξιοποίησης» εξαγορών και συνεργασιών που είχαν υλοποιήσει την τελευταία τριετία. Ετσι, το 2003 χαρακτηρίστηκε από μικρές συμμετοχές ή εξαγορές κατά βάσιν στις αγορές του εξωτερικού.

Αναμφίβολα η απόφαση του επιχειρηματία κ. Παναγιώτη Νίκα να μεταβιβάσει το σύνολο σχεδόν (49,92%) των μετοχών που διατηρούσε στη μεγαλύτερη αλλαντοβιομηχανία της χώρας, την Π.Γ. Νίκας, αποτέλεσε την έκπληξη για τη χρονιά που πέρασε. Το ίδιο και ο αγοραστής που δεν ήταν κάποιος βιομηχανικός όμιλος αλλά η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Global Finance. Το τίμημα ανήλθε στα 60,6 εκατ. ευρώ και η αγορά αναμένει την πολιτική που πρόκειται στο εξής να ακολουθήσει η Νίκας. Στρατηγική που σαφώς και δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο των αλλαντικών/κρέατος, ειδικά εάν συνδυαστεί και με την προοπτική εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην έτερη μεγάλη επιχείρηση του τομέα, τη Θράκη Α.Ε.

Μετά πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, η Αγροτική Τράπεζα κατάφερε να πωλήσει την ΑΓΝΟ, την άλλοτε κραταιά γαλακτοβιομηχανία της Βορείου Ελλάδος. Αγοραστής του 99,99% των μετοχών της η γνωστή και για το «σκάνδαλο» με τη φέτα εταιρεία Κολιός. Ωστόσο, ακόμη παραμένουν άγνωστα τόσο το τίμημα όσο και οι όροι της εξαγοράς, καθώς μέχρι σήμερα επίσημα στοιχεία δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η Chipita International, ολοκληρώνοντας το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου που ηγείται με κύριο άξονα την εστίαση της δράσης της στο βασικό της αντικείμενο, μεταβίβασε ελλείψει αγοραστικού ενδιαφέροντος την καραμελοποιία Olympic στην εταιρεία Eurohellenic, συμφερόντων του βασικού της μετόχου κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Το τίμημα ήταν ύψους 9,57 εκατ. ευρώ και τα κέρδη που θα εγγράψει η Chipita από την πώληση ανέρχονται στα 2.060.969 ευρώ. Στην Eurohellenic μεταβιβάστηκε επίσης και η Ψυγεία Chipita A.E., η οποία δεν έχει δραστηριότητα και το τίμημα ορίστηκε στα 701.000 ευρώ. Παράλληλα η Chipita μέσω της αιγυπτιακής Edita Food Industries, στην οποία συμμετέχει με 25%, εξαγόρασε την επίσης αιγυπτιακή εταιρεία International Food Company «Hostess» SAE. Το τίμημα της εξαγοράς ήταν 4,7 εκατ. ευρώ.

Από τον όμιλο της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών, η ΔΕΛΤΑ Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος εξαγόρασε την κυπριακή εταιρεία Α&Σ Στεφανίδης. H εξαγορά έγινε μέσω της Charalambides Dairies Ltd, η οποία καταλαμβάνει πλέον στην κυπριακή αγορά την πρώτη θέση στο γάλα και στα σοκολατούχα ροφήματα. Λίγο, δε, πριν εκπνεύσει το 2003 ο Ομιλος ΔΕΛΤΑ ανακοίνωσε και τη λύση ύστερα από τρία χρόνια της συνεργασίας με την ισχυρή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα των τυροκομικών Arla Foods Amba (Δανίας). Στη σχετική ανακοίνωση αναφερόταν ότι ο Ομιλος ΔΕΛΤΑ αποφάσισε να εστιασθεί αποκλειστικά στην παραγωγή ελληνικών τυροκομικών προϊόντων. Αντάλλαξε, δε, το 40% με το οποίο συμμετείχε στην κοινή εταιρεία Arla Foods Ελλάς ΑΕΒΕΕ, με την απόκτηση του 100% της τυροκομικής μονάδας Βίγλα ΑΕΒΕ.

Τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ανάπτυξη στην αγορά της Ρουμανίας έθεσε η αρτοβιομηχανία Κατσέλης, μέσω της συμμετοχής σε δύο εταιρείες του Ομίλου Λούλη που εδρεύουν στη χώρα αυτή. Απέκτησε το 8,9% της MopaSA και το 10% της Moara, με αποτέλεσμα να συμμετέχει στη συνολική δραστηριότητα του Ομίλου Λούλη στη Ρουμανία με 10%.

Μετά τον Ομιλο Plias, ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας σνακς Τσακίρης πέρασε έναντι 6,2 εκατ. ευρώ στην Coca Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως. Επρόκειτο ουσιαστικά ίσως για τη μόνη επιχειρηματική κίνηση της Τρία Εψιλον στην εγχώρια αγορά, αφού τη χρονιά που πέρασε είχε στραμμένο -τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγορών- το βλέμμα της στο εξωτερικό. Από κοινού με την The Coca Cola Company απέκτησε το σύνολο των μετοχών της Multivita, του πολωνικού εμφιαλωτηρίου μεταλλικού νερού ιδιοκτησίας της Maspex, καθώς και την αυστριακή εταιρεία εμφιαλωμένου νερού Romerquelle.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή