Αποδείχθηκε ανεπαρκής η αναγκαστική αναδιοργάνωση στην Πληροφορική

Αποδείχθηκε ανεπαρκής η αναγκαστική αναδιοργάνωση στην Πληροφορική

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν το 2002 ήταν δύσκολο για τις εταιρείες πληροφορικής, το 2003 αποδείχθηκε δυσκολότερο, καθώς εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για ανάκαμψη του κλάδου εξαιτίας των κονδυλίων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και των έργων του Δημοσίου. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, οι διοικήσεις των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών αντιλήφθηκαν ότι απαιτείται περαιτέρω περιορισμός των ομίλων που δημιουργήθηκαν στην περίοδο 1998 – 2000 με φόντο τις υπεραξίες της Σοφοκλέους. H αναγκαστική αναδιοργάνωση που ακολούθησε την κατακόρυφη πτώση του Χρηματιστηρίου αποδείχθηκε ανεπαρκής, καθώς οι ζημίες συνεχίστηκαν, οι υποχρεώσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τα ίδια κεφάλεια έχουν εξανεμιστεί. Οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής δεν ακολούθησαν τη θετική πορεία των μετοχών τεχνολογίας, π.χ., στο αμερικανικό χρηματιστήριο ΝΑSDΑQ.

Ετσι η νέα χρονιά ξεκινά με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να προωθούν νέα σχέδια αναδιάταξης, που προβλέπουν όχι μόνο την πώληση, αλλά και το κλείσιμο θυγατρικών επιχειρήσεων. Μια τέτοια πρωτοβουλία ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες η διοίκηση του ομίλου Delta Singular, ενώ ακολούθησαν η LogicDIS και η Altec (κυρίως όσον αφορά στη θυγατρική Microland που δραστηριοποιείται στον χώρο της λιανικής πώλησης προϊόντων πληροφορικής). Μάλιστα, στα μέσα της εβδομάδας ανακοινώθηκε ότι επήλθε συμφωνία για την παραχώρηση της Internet Hellas, θυγατρικής της Delta Singular, στη FΟRΤΗnet.

Ενώ ορισμένοι προχωρούν σε νέα αναδιοργάνωση των ομίλων, ορισμένοι άλλοι αναζητούν εναγωνίως διέξοδο από τα προβλήματα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Ομιλο Ιντεάλ και ορισμένες άλλες μικρότερες εταιρείες που κινούνται στον χώρο της χονδρικής (όπου τα περιθώρια κέρδους έχουν πλέον εξανεμιστεί). Αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου συνεχίζουν να «πνίγονται» από τον υψηλό τραπεζικό δανεισμό, ουκ ολίγες θα παρουσιάζουν ζημίες και στη χρήση 2004, ενώ τα διοικητικά προβλήματα ταλανίζουν ορισμένες άλλες.

Κάποιοι βρήκαν, πάντως, διέξοδο: Πριν από λίγες ημέρες, με την παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, η διοίκηση του Ομίλου Despec εγκαινίασε το νέο εργοστάσιο παραγωγής ψηφιακών μέσων αποθήκευσης στη Θήβα. Η συγχώνευση με τη θυγατρική Intersonic αποτέλεσε σωτήρια λύση για την Despec η οποία -όπως και οι άλλοι όμιλοι της χονδρικής πώλησης προϊόντων πληροφορικής- αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, με τα καταστήματα λιανικής να ρίχνουν «κανόνια» και την αγορά να παραπαίει. Δυστυχώς για τους μετόχους των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής, οι περισσότερες δεν διαθέτουν και πολλές εναλλακτικές λύσεις, εκτός από την «ταχεία σμίκρυνση» σε μεγέθη που βρίσκονται πιο κοντά στη μικρή ελληνική αγορά.

Τα αρνητικά αποτελέσματα του εννεαμήνου δείχνουν ότι αρκετές επιχειρήσεις απειλούνται με κατάρρευση αν δεν αποσυρθούν από θυγατρικές που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματιστηριακής ευφορίας (με προφανή στόχο την εισαγωγή στο Χ.Α.) και τώρα εμφανίζουν σημαντικές ζημίες. Τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών έχουν περιοριστεί δραματικά, ενώ οι υποχρεώσεις των ισχυρών ομίλων της Σοφοκλέους αγγίζουν τα επίπεδα των δύο δισ. ευρώ (επίπεδα σχεδόν διπλάσια των ιδίων κεφαλαίων). Επιπλέον, τα λειτουργικά κέρδη ισχυρών ομίλων παρουσιάζουν σημαντική πτώση, ενώ αρνητικό είναι το πρόσημο και για τον κύκλο εργασιών, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Η διοίκηση της Informatics, για παράδειγμα, προέβλεπε πριν από λίγους μήνες -την περίοδο που προωθούσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών- πως τα αποτελέσματα του 2003 θα βρίσκονταν σε υψηλότερα επίπεδα έναντι της περυσινής χρήσης. Σε ελάχιστες εβδομάδες τα κέρδη που είχε υποσχεθεί στους μικρομετόχους «μεταμορφώθηκαν» σε ζημίες, ακόμα και σε λειτουργικό επίπεδο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εννεαμήνου.

Η Informatics αποτελεί κλασικό παράδειγμα εταιρείας χονδρικής πώλησης προϊόντων πληροφορικής που προσπάθησε να επεκταθεί σε άλλους τομείς και «πλήρωσε ακριβά» την αντιστροφή της διεθνούς αγοράς.

Οι εισηγμένοι όμιλοι της χονδρικής βρίσκονται λίγο πολύ στην ίδια μοίρα. Η διοίκηση της Altec αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανακοίνωση για την αναδιάρθρωση της θυγατρικής Microland, οι ζημίες της οποίας εκτοξεύθηκαν στο εννεάμηνο σε επίπεδα γύρω στα επτά εκατ. ευρώ.

Η Microland κινδυνεύει να ακολουθήσει τη μοίρα των περισσοτέρων από τις αλυσίδες λιανικής που δημιουργήθηκαν και γιγαντώθηκαν στην τριετία 1998 – 2000. Στην Altec υποστηρίζουν ότι διαθέτουν σχέδιο σωτηρίας της επιχείρησης, γιατί γνωρίζουν ότι αν δεν υπάρξουν άμεσες κινήσεις τότε η αντιστροφή της πορείας της εισηγμένης θυγατρικής θα είναι κάτι περισσότερο από δύσκολη.

Σε ανακοίνωση με βάση την οποία προχωράει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχώρησε και η διοίκηση του Ομίλου Ιντεάλ, η οποία συζητά αυτή την περίοδο με επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εταιρεία. Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, η οικογένεια Δαυίδ, έχει συζητήσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης με άλλη εταιρεία του κλάδου. Πάντως, οι ενοποιημένες ζημίες του Ομίλου Ιντεάλ ξεπερνούν πλέον τα 17 εκατ. ευρώ έναντι 9,5 εκατ. ευρώ στα τέλη του περυσινού εννεαμήνου, ενώ τα ίδια κεφάλαια έχουν περιοριστεί στα 2,7 εκατ. από 22 εκατ. ευρώ στο τέλος του περυσινού εννεαμήνου.

Αλλά και στον τομέα του λογισμικού η εικόνα δεν είναι ικανοποιητική. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της διοίκησης, η LogicDIS συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας, με αφορμή την απορρόφηση της InformatioDynamics, αποκαλύπτεται ότι ελάχιστες από τις θυγατρικές εταιρείες θα παρουσιάσουν κέρδη στην τρέχουσα χρήση, ενώ αντίστοιχη προβλέπεται και η πορεία τους για την επόμενη χρονιά. Η αρνητική πορεία των θυγατρικών είναι εξάλλου η αιτία για τις μεγάλες ζημίες (περί τα επτά εκατ. ευρώ) που εμφανίζει στο εννεάμηνο ο όμιλος της LogicDIS. Η διοίκηση του ομίλου έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε «εκκαθάριση» των θυγατρικών που εξαγοράστηκαν σωρηδόν κατά τις λαμπρές ημέρες της Σοφοκλέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή