Τις επόμενες ημέρες η επιλογή στρατηγικού εταίρου της Γενικής

Τις επόμενες ημέρες η επιλογή στρατηγικού εταίρου της Γενικής

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος της εβδομάδος, πιθανότατα την Παρασκευή, ή το αργότερο στις αρχές της επομένης, αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, προκειμένου να επιλέξει τον στρατηγικό σύμμαχο της Γενικής Τράπεζας μεταξύ των τριών υποψηφίων που υπέβαλαν προσφορές (από τη Societe Generale, τη MarfiBank και την Aspis Bank).

H απόφαση των στρατηγών του ΜΤΣ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί από την απόφαση αυτή αφενός θα εξαρτηθεί η προοπτική της τράπεζας μακροπρόθεσμα και αφετέρου γιατί οι «συντηρητικοί στρατηγοί» γνωρίζουν ότι αν δεν καταλήξουν σε απόφαση -και όπως ορισμένοι διατείνονται, κηρύξουν άγονο τον διαγωνισμό βοηθούσης της «ευαισθητοποίησης» που δημιουργούν οι πολιτικές εξελίξεις- θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ενίσχυση της ρευστότητας της τράπεζας.

Στη συνεδρίαση του ΜΤΣ, η Rothschild, o σύμβουλος πώλησης, θα εισηγηθεί την πρότασή της βάσει της αξιολόγησης των προσφορών που προηγήθηκε και το ΜΤΣ θα αποφασίσει υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία όπως υπενθυμίζουν καλά πληροφορημένες πηγές «συμμετέχει στη διαδικασία». Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η κεντρική τράπεζα έχει ενημερώσει με σαφήνεια το ΜΤΣ για το ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί το τραπεζικό ίδρυμα που θα επιλεγεί ως στρατηγικός σύμμαχος της Γενικής. Παράλληλα, τονίζουν ότι το παιχνίδι των πιέσεων, που αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, αν και δημιουργεί κλίμα δεν μπορεί να επηρεάσει είτε την αξιολόγηση του συμβούλου είτε τις αποφάσεις του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και πολύ περισσότερο να «υπαγορεύσει» στην ΤτΕ ποια πρόταση πρέπει να εγκρίνει.

Επίσης από το περιβάλλον του Μετοχικού Ταμείου Στρατού σημειώνεται ότι «αν μοναδικό κριτήριο ήταν το τίμημα θα προχωρούσαμε σε έναν διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, γεγονός που ίσως διευκόλυνε τις αποφάσεις, αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα απαντούσε ικανοποιητικά στα προβλήματα της τράπεζας μακροπρόθεσμα». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, τέλος, ότι η τελική απόφαση η οποία, όπως παραδέχονται, δεν θα είναι εύκολη, θα ληφθεί με γνώμονα το συμφέρον της τράπεζας και με βάση την κοινή λογική που ίσως κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν μαζί με την ψυχραιμία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή