Σταμάτησε η «ελεύθερη πτώση» των μετοχών στις ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Σταμάτησε η «ελεύθερη πτώση» των μετοχών στις ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια σταθερότητας, έπειτα από μια μακρά περίοδο κατακόρυφης πτώσης, εμφανίζουν τους τελευταίους μήνες οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων Deloitte. Από τα στοιχεία του νέου δείκτη που δημιούργησε η εταιρεία (Deloitte Telco Index) προκύπτει ότι η πρωτοβουλία που πήραν οι επιχειρήσεις για αυστηρά μέτρα αναδιάρθρωσης έχει αρχίσει και αντικατοπτρίζεται στις τιμές των μετοχών τους. Ο δείκτης τηλεπικοινωνίας της Deloitte (Deloitte Telco Index) καταγράφει την κεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών τηλεπικοινωνίας του κόσμου (Ευρώπη, Αμερική, Ασία) για τη περίοδο Ιανουάριος 2000 – Αύγουστος 2003.

Η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση του κλάδου τηλεπικοινωνιών έχασε 68,7% της αξίας της στην περίοδο 2000 με 2003. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνίας μειώθηκε κατά 67,1%, των αμερικανικών κατά 73,1% και των ασιατικών εταιρειών κατά 69,5%. Εν τούτοις, ενώ οι περισσότεροι δείκτες τηλεπικοινωνίας της Deloitte υποχώρησαν, ο ευρωπαϊκός δείκτης ήταν αυτός που υποχώρησε λιγότερο, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τους δείκτες της Αμερικής και της Ασίας και να αναρριχηθεί στην 1η θέση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2000, που και ξεκίνησε ο υπολογισμός του δείκτη τηλεπικοινωνίας, η Ευρώπη εκπροσωπούσε μόλις το 1/3 της αξίας του. Μέχρι τον Ιούλιο του 2003, είχε καταφέρει να εκπροσωπεί σχεδόν το μισό. Η σχετική κρίση που παρουσίασε ο κλάδος στην Ευρώπη τα 3 τελευταία χρόνια ήταν λιγότερο ανώδυνη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατάφεραν να εφαρμόσουν μέτρα «μείωσης χρεών» και «αύξησης της ρευστότητάς» τους με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η βελτίωση της Ευρώπης δεν άφησε την Ελλάδα ανεπηρέαστη. Η Ελλάδα παρουσίασε τον πέμπτο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τις ευρωπαϊκές χώρες στον κλάδο τηλεπικοινωνιών, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για την περίοδο 1999-2002 της τάξης του 9,1%. Το μέγεθος της αγοράς τηλεπικοινωνιών ανήλθε σε 6,60 δισ. ευρώ το 2002 και αντιπροσωπεύει το 4,6% του Ελληνικού ΑΕΠ, ποσοστό που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά την Πορτογαλία και τη Φινλανδία.

Ο επικεφαλής της έρευνας της Deloitte, αναφέρει σχετικά ότι «οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα αναδιάρθρωσης: προχωρούν σε πωλήσεις δικαιωμάτων μειοψηφίας και μη οργανικών περιουσιακών στοιχείων, σταματούν τη λειτουργία δραστηριοτήτων (business units) που δεν συνδέονται με την πρωτογενή τους δραστηριότητα (δηλ. τηλεπικοινωνίες) και επανεξετάζουν την μακροπρόθεσμη στρατηγική τους. Η βρετανική εταιρεία British Telecom (BT), για παράδειγμα, άλλαξε τη δομή της, διατήρησε τέσσερα ξεχωριστά τμήματα (business units) και πούλησε το κομμάτι της κινητής τηλεφωνίας. Η Cable & Wireless ανακοίνωσε τα σχέδιά της που αφορούν την επικέντρωση των δραστηριοτήτων της σε εθνικό επίπεδο, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες (Telefonica, Deutsche Telekom και France Tele com) προχώρησαν σε σβήσιμο πολλών περιουσιακών τους στοιχείων».

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη σημείωσαν 12% αύξηση των λειτουργικών εσόδων τους, η Ασία 15% και η Αμερική τελευταία με έσοδα μειωμένα κατά 13%. Οπως συνηθίζεται όμως στις αγορές του κόσμου, η Ευρώπη, αν και είχε σημαντική αύξηση εσόδων, δεν κατάφερε να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη κερδοφορία αναλογικά. Αντίθετα, ο ευρωπαϊκός κλάδος τηλεπικοινωνίας είχε τα χαμηλότερα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA: Ear nings Before Interest, Ta xes, Deprec iatioand Amortization) για το 2002 (περίπου 20% των λειτουργικών εσόδων), ενώ οι εταιρείες της Βόρειας Αμερικής, για το ίδιο διάστημα, παρουσίασαν κέρδη περίπου 40% των λειτουργικών εσόδων τους.

Πλασματική αύξηση

Επισημαίνεται, πάντως, ότι η αύξηση που παρουσίασαν τα έσοδα του κλάδου είναι πλασματική, αφού προκλήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας (απελευθέρωση από τα κρατικά μονοπώλια) και της συνεχόμενης διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας.

Η βρετανική Vodafone ως πρωταγωνίστρια στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνίας, για την περίοδο 2000 – 2003 κατέγραψε τον υψηλότερο Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Ανάπτυξης από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που συμπεριλήφθηκε στον δείκτη της Deloitte. Αυτή η διάκριση οφείλεται στην αύξηση της πελατειακής της βάσης που επιτεύχθηκε κυρίως μέσω εξαγορών. Παράλληλα, είχε τη μεγαλύτερη, σε αξία, κεφαλαιοποίηση στον κόσμο τον Ιούλιο 2003, ύψους USD 130 δισ. με 21% συμμετοχή στον δείκτη της Deloitte.

Οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες στον παγκόσμιο δείκτη (Deloitte Global Telco Index) είναι η Vodafone, η γιαπωνέζικη ΝΤΤ Docomo, η αμερικανική VerizoCommunications, η φινλανδική Nokia και η αμερικανική SBC που κυρίως αποτελούν προμηθευτές υπηρεσιών (με την εξαίρεση της Nokia που είναι κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού), ενώ πριν από μερικά χρόνια θα βλέπαμε στον δείκτη αποκλειστικά αμερικανικές εταιρείες-κατασκευαστές. Σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς που απασχολεί η κάθε περιοχή, η έκθεση της Deloitte αναφέρει σχετικά ότι η Αμερική το 2003 είχε μερίδιο 30% (από 45% το 2000), η Ευρώπη 46% (από 31% το 2000) και η Ασία 24% (παρέμεινε σταθερό στο ίδιο διάστημα).

Η δημιουργία σχεδίων με αναπτυξιακούς στόχους θα είναι κλειδί στις στρατηγικές των ελληνικών εταιρειών τα επόμενα χρόνια. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η αγορά ήταν κερματισμένη, τώρα αναδύεται η τάση συνεργασίας όλων των μικρομεσαίων εταιρειών τηλεπικοινωνίας, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο ανταγωνισμός με τις μεγαλύτερες. Η Deloitte εκτιμά ότι οι προοπτικές μιας τέτοιας κατάστασης έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τον κλάδο να ανακάμψει και τον δείκτη (Deloitte EuropeaTelco Index) να αυξηθεί, όσο και τους καταναλωτές να απολαύσουν καλύτερες υπηρεσίες. Αλλωστε, τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα διοχετευθούν στην ελληνική αγορά από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα δώσουν την ευκαιρία στον κλάδο να βελτιωθεί επιχειρηματικά και να γίνει πιο καινοτομικός και δημιουργικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή