Αποφασίζει αύριο για τους συμβασιούχους του Δημοσίου το Συμβούλιο της Επικρατείας

Αποφασίζει αύριο για τους συμβασιούχους του Δημοσίου το Συμβούλιο της Επικρατείας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινωνικό πρόβλημα με τους χιλιάδες συμβασιούχους (περίπου 250.000) στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι εργάζονται με ανανεούμενες συμβάσεις από δύο έως και 20 χρόνια σε συνθήκες αβεβαιότητας, κατά κανόνα «όμηροι» των προεκλογικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων, μεταφέρεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει αύριο εάν το Προεδρικό Διάταγμα 81/2003 υιοθετεί ορθώς την κοινοτική οδηγία 199/70, που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο συμφωνίας για την εργασία ορισμένου χρόνου, να μετατρέψουν τις διαδοχικές συμβάσεις εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε αορίστου χρόνου. Το Προεδρικό Διάταγμα, που έχει προωθηθεί, εφαρμόζει την Οδηγία για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, τις ΔΕΚΟ (Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας) και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όχι, όμως, για τους συμβασιούχους στον στενό πυρήνα του Δημοσίου, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ. Η εξαίρεση του Δημοσίου από την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας και την προωθούμενη ρύθμιση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Το ΙΚΑ απασχολεί σήμερα 5.500 συμβασιούχους ιατρούς με 17 χρόνια υπηρεσίας, που παραμένουν, όμως ανασφάλιστοι. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται, περίπου 15.000 αναπληρωτές καθηγητές, 5.500 συμβασιούχοι στο υπουργείο Πολιτισμού, 2.000 στον ΟΤΕ και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο.

Χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Α. Αλαβάνος επέρριψε ευθύνες για τους συμβασιούχους στην επίτροπο κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία «συγκαλύπτει την ελληνική κυβέρνηση που όφειλε να έχει εφαρμόσει την Οδηγία από τον Ιούλιο του 2002». Σε επιστολή του προς την κ. Διαμαντοπούλου, της εφιστά την προσοχή «καθώς δημιουργείται πλέον η βάσιμη εντύπωση ότι καθυστερεί την προώθηση των επιβεβλημένων από τη Συνθήκη πρωτοβουλιών σε ένα κεντρικό για την Ελλάδα κοινωνικό θέμα, προκειμένου να καλύψει και να μην εκθέσει την κυβέρνηση προεκλογικά». «Η άρνηση δράσης, επισημαίνει ο κ. Αλαβάνος, ισοδυναμεί με πρόκληση αθέμιτης επέμβασης της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ελληνικές εκλογές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή