Στο τελικό στάδιο ανάθεσης δέκα έργα πληροφορικής

Στο τελικό στάδιο ανάθεσης δέκα έργα πληροφορικής

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τελικό στάδιο ανάθεσης βρίσκονται δέκα από τα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που προωθεί η Κοινωνία της Πληροφορίας A.E. (ΚτΠ A.E.) στο πλαίσιο του φερώνυμου επιχειρησιακού προγράμματος του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ). H ΚτΠ A.E., που ιδρύθηκε προκειμένου να παράσχει υποστήριξη στους φορείς που αδυνατούν να υλοποιήσουν από μόνοι τους τα έργα πληροφορικής του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», έχει ήδη αναλάβει την προώθηση έργων συνολικού ύψους 931 εκατ. ευρώ. Στην ευθύνη της ΚτΠ A.E. προστέθηκαν τελευταία και οι διαγωνισμοί για τα ευρυζωνικά δίκτυα, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 350 εκατ. ευρώ.

Η προώθηση των ευρυζωνικών δικτύων, που επιτρέπουν την παροχή γρήγορων συνδέσεων στο Διαδίκτυο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού (ακόμα και οι πλέον απομακρυσμένες περιοχές), με ανταγωνιστικές τιμές (δηλαδή με τη μορφή καταναλωτικού αγαθού), αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά στην Ελλάδα καρκινοβατούσε, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Οσον αφορά τα έργα για τα οποία έχουν ήδη επιλεγεί οι ανάδοχοι και πρόκειται να υπογραφούν συμβάσεις (στην περίπτωση που δεν υπάρξουν δικαστικές επιπλοκές), τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει το «Σύζευξις» για τη δικτύωση της δημόσιας διοίκησης. Το έργο προκηρύχθηκε στις αρχές του 2003, μπλέχθηκε σε κυκεώνα ενστάσεων και εσχάτως αποφασίστηκε να προωθηθούν τα κομμάτια στα οποία δεν υπάρχουν δικαστικές προσφυγές.

Πρόκειται για τμήματα που αφορούν τη δικτύωση των δημοσίων υπηρεσιών της περιφέρειας, καθώς και το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο κορμού τα οποία αναλαμβάνει ο OTE (ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος).

Σημαντικά, μικρότερου προϋπολογισμού, είναι τα υπόλοιπα έργα για τα οποία έχει ήδη επιλεγεί ανάδοχος. Πρόκειται για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου διαχείρισης και τεχνικής υποστήριξης της δράσης «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά», την προμήθεια εξοπλισμού για την υποστήριξη της ΚτΠ A.E., το ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα του ΟΔΔΥ και τις υπηρεσίες συμβούλου τεχνικής υποστήριξης στο πλαίσιο του «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά».

Σημειώνεται, πάντως, ότι τα τρία σημαντικότερα τμήματα του «Σύζευξις», που αφορούν τη δικτύωση δημοσίων οργανισμών στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης βρίσκονται μπλοκαρισμένα από προσφυγές και ενστάσεις. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και το έργο εκσυγχρονισμού των τεχνολογικών υποδομών στα Σώματα Ασφαλείας, το γνωστό Police OLine.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή