Δυναμική εκκίνηση στο X.A.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνίδια έκπληξη αποτελεί για τους περισσότερους, ειδήμονες και μη, το δυναμικό χρηματιστηριακό ξεκίνημα το 2004. H σύντομη προεκλογική περίοδος αποτελεί έναν από τους παράγοντες που αναζωπύρωσαν την αισιοδοξία, ωστόσο η μεγαλύτερη έκπληξη για όλους είναι η εκτόξευση των συναλλαγών και η «ανοδική επιμονή» συγκεκριμένων μετοχών. Χθες άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 267,92 εκατ. ευρώ, ενώ την προηγούμενη ξεπέρασαν τα 300 εκατ. επιδόσεις σχεδόν τριπλάσιες των μέσων ημερήσιων συναλλαγών τον Δεκέμβριο. H μεγάλη αύξηση των συναλλαγών, σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές, προδίδει «ίχνη» ξένων επενδυτών. Ταυτόχρονα όμως δεν υπάρχουν θεμελιώδη στοιχεία που να δικαιολογούν τον απρόσμενο έρωτα των ξένων θεσμικών με τις εγχώριες μετοχές.

Τον ρυθμό δίνουν λίγες μετοχές όπως της Alpha Bank, της Εθνικής, η νεκραανάσταση του OTE καθώς και αιφνίδιες κινήσεις μετοχών όπως των Ελληνικών Πετρελαίων ή της EXAE, μετοχές που απασχολούν περισσότερο τους επαγγελματίες. H ορμή των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι αυτή που συμπαρασύρει και δεκάδες άλλες μετοχές. Μέσα σε λίγες μόνο συνεδριάσεις η μετοχή του OTE ξεπέρασε τα 12 ευρώ με εντυπωσιακές συναλλαγές, μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται σε ξένους. Το μέγα ερώτημα που απασχολεί πολλούς διαχειριστές είναι το γιατί να αγοράζουν σήμερα OTE οι ξένοι στα 12 ευρώ, τη στιγμή που λίγους μήνες πριν πάλι ήταν οι ξένοι αυτοί που «γκρέμιζαν» τη μετοχή αντιδρώντας στα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα του οργανισμού. Εκτός αν υπάρχουν εξελίξεις (π.χ. πριμοδότηση του OTE από ενδεχόμενη απορρόφηση θυγατρικής) τις οποίες γνωρίζουν κάποιοι προνομιούχοι. Κατάπληξη προκαλεί και η συνεχιζόμενη -εντυπωσιακά ανοδική- πορεία της μετοχής της Alpha Bank. Αν και την περασμένη χρονιά διπλασίασε την τιμή της συνεχίζει με ορμή που μόνον η επαλήθευση των φημών περί αλλαγών στη μετοχική της σύνθεση μπορεί να δικαιολογήσει. Και όπου υπάρχει δράση υπάρχει αντίδραση: η αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Alpha Bank υπαγορεύει και την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας αλλά και άλλων τραπεζών. Σύμφωνα με χρηματιστές, τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί και ο αριθμός των δραστήριων μικρών επενδυτών. Σίγουρα υπάρχουν σημεία που δημιουργούν αισιοδοξία, ειδικά για ορισμένες μετοχές που υποστηρίζονται από ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία. Ωστόσο οι απότομες ανοδικές κινήσεις πάντα ακολουθούνται από -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμη- πτώση για την «αποβολή» των υπεραισιόδοξων ενθουσιασμένων επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή