ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χωρίς… τσιγάρα Παπαστράτος η Σοφοκλέους

H αρχή του τέλους για τη μετοχή της «Παπαστράτος» στο ελληνικό χρηματιστήριο. Χθες πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της μεγαλύτερης ελληνικής καπνοβιομηχανίας, όπου και αποφασίστηκε η υποβολή αίτησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η απόφαση ελήφθη μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του 95% της εταιρείας από τη Philip Morris. Οπως επισημάνθηκε στη γενική συνέλευση, η Philip Morris κατέχει συνολικό αριθμό 26.501.210 μετοχών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 99,2522% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της «Παπαστράτος».

Η Philip Morris Holland έχει επιβεβαιώσει τα σχέδιά της για την «Παπαστράτος», στα οποία περιλαμβάνεται η πρόθεση πραγματοποίησης επενδύσεων για τη βελτίωση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της «Παπαστράτος» στην Ελλάδα, η δέσμευσή της να διατηρήσει την επωνυμία «Παπαστράτος» για 8 χρόνια και η πρόθεσή της να συνεχίσει να παράγει στην Ελλάδα τσιγάρα με τα σήματα Assos, President και Marlboro για την εγχώρια αγορά. Δεδομένων των απαιτήσεων για κεφαλαιακές και άλλες επενδύσεις στην «Παπαστράτος», η Philip Morris Holland σχεδιάζει να μειώσει τα μερίσματα της «Παπαστράτος» στο προσεχές μέλλον κάτω από τα επίπεδα του πρόσφατου παρελθόντος. H καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» εμφάνισε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 316,7 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση 3,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

H λειτουργική κερδοφορία της καπνοβιομηχανίας διαμορφώθηκε στα 34,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,6% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2002. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 32,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 10,6%.